Vészhelyzet

Fulladás kezelése, idegen test eltávolítása szájüregből, hasi lökés alkamazása

A légútba került idegen test akadályozza a légzést, a beszédet és a köhögést. Ha a sérült nem tudja a tárgyat kiköhögni, haladéktalan beavatkozásra van szükség, mely gyermek- és felnőttkor­ban hasonlóan történik. Mindenképpen hívjunk mentőt!

A fulladás fő tünetei

  • Hirtelen köhögés, fulla­dozás
  • Ha az idegen test rész­ben zárja el a Iégutat, a beteg képes lehet beszél­ni, köhögni és lélegezni, de légzése sípoló hangje­lenséggel járhat
  • Ha a tárgy teljes elzáró­dást okoz, a beteg képte­len beszélni, köhögni és lélegezni
  • Ha nem súlyos az eset, ne avatkozzunk közbe, a beteg magától is fel köhög­heti az idegen testet
Vigyázz! Ha az idegen test jól látható a szájüregben, óvatosan távolít­suk el! Ügyeljünk arra, hogy ujjunkkal ne kotorjuk még mélyebbre, mert lenyomhat­juk a garatba, vagy felsérthet­jük a torok nyálkahártyáját!
fulladás kezelése
  1. Köhögtessük! Szólítsuk fel a sérültet, hogy próbálja felköhögni, ami a torká­ban vagy a légcsövében rekedt. Ha a szájban látjuk az idegen testet, távo­lítsuk el.
  2. Ütögessük meg a hátát! Ha erősen fullad, álljunk mellé. Döntsük előre a felsőtestet, és támasszuk meg. A másik tenyerünk alsó részével mérjünk öt ha­tározott ütést a lapockák közé. Utána nézzünk bele a szájba, torokba. Ha lát­juk az idegen testet, vegyük ki. Amennyiben a fulladás okát nem sikerült megszüntetni, alkalmazzunk hasi lökést.
  3. Alkalmazzunk hasi lökést! Álljunk a beteg háta mögé, és öleljük át a tör­zsét. Az egyik öklünket tegyük a köldök és a szegycsont közötti területre. A má­sik kezünkkel markoljuk meg az öklün­ket. Gyakoroljunk öt erőteljes, befelé és fölfelé irányuló nyomást a gyomor­száj tájékára.
  4. Kérjünk segítséget! Ismét nézzünk bele a beteg szájába. Ha szükséges, ismételjük meg a 2. és 3. Lépést. Amennyiben harmadszorra sem sikerül az idegen tárgyat eltávolítani, hívjunk mentőt. A várakozás alatt folytassuk a hát ütögetését és a hasi lökéseket.
Hogyan tovább? Az idegen test eltávolítá­sáig vagy a mentők kiérke­zéséig felváltva ismétel­gessük a műveleteket: mérjünk öt határozott ütést a hátra, majd alkal­mazzunk öt hasi lökést. Ha a beteg eszméletét veszti, a garattáji izmok elernyednek, ami lehetővé teheti, hogy a tárgy távoz­zon. Többszöri hasi lökés után orvosi vizsgálat ajánlott.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.