Női egészség

A sérülékeny ízületek: a korral egyre gyakoribbak az ízületi problémák

Testünk számos különböző mozgásra képes, melyeket nem mindig tudatosan végzünk. A mozgásformákat, például a tárgyakért való nyúlást és azok megragadását, csecsemőkorunkban tanuljuk. Amikor a csecsemő csontjai erősebbek lesznek, fel tud ülni, mászni kezd, majd megtanul járni. Mindezeket a mozgásokat különböző ízületek teszik lehetővé.

A mozgatóparancsot az agy küldi ki, ujjaink, lábujjaink, karunk és lábunk pedig mozog. A nők életmódja megnövelheti az ízületi fájdalmak kockázatát. Ha túl sokat ülünk az asztalnál vagy a számítógép előtt anélkül, hogy kellő figyelmet fordítanánk a helyes testtartásra, krónikus hát-, nyak-, csukló- és könyökproblémáink alakulhatnak ki. Ha nehéz terhet cipelünk, megterheljük izmainkat, és túlzott erőhatásnak tesszük ki a gerincünket; a magas sarkú cipő viselése pedig előrebillenti testünket, és rossz pozícióba kényszeríti gerincünket.

A terhesség alatt testünk tömegközéppontja megváltozik a baba növekvő súlya miatt. Hátizmainknak többet kell dolgozniuk, hogy megőrizzék az egyenes tartást, és ez fokozott terhelést ró az erős kollagén rostokból álló szalagokra, amelyek a szokottnál lazábbá válnak a szülésre való felkészülés miatt. Emiatt könnyebben megfájdul a hátunk.

Őrizzük meg az izmok rugalmasságát! A testmozgás az egészség megőrzésére és a testsúly csökkentésére is a legjobb módszer

Az izmok, amelyek egy nő testtömegének körülbelül 23 százalékát adják, együttműködnek a legnagyobb, teherbíró ízületekkel, hogy lehetővé tegyék a mindennapi mozgásokat. Az izmoknak állandó oxigénellátásra van szükségük a megfelelő működéshez. Ha a testünk formáját kialakító és a csontokhoz tapadó vázizmok a testmozgás vagy nyújtás hiánya miatt ellustulnak, mozgásunk korlátozottá válhat, ami fájdalomhoz vagy merevséghez vezethet. A túl nagy terhek cipelése szintén fogékonnyá tehet az ízületi, izomrendszeri problémákra.

Erősítsünk izmainkat körültekintően! A bemelegítés hiánya és a túlerőltetés sérülésekhez vezethet!

Az izmok annál jobban működnek, minél többet használjuk őket: ezért javasolják megelőzésként a rendszeres, élénk testmozgást. A szokatlan terhelés, például rohanás a busz után, a bemelegítés nélkül végzett aerobikedzés vagy az alkalmi sportolás károsodást, például izomhúzódást vagy ízületiszalag sérülést okozhat.

Óvjuk a térd ízületeit! Sérülés esetén akár sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat!

A térd különösen sérülékeny. Négy szalag és tizenhárom izom tartozik hozzá, a csontokat pedig porc védi. A porc elkophat sportsérülés miatt, vagy elhasználódhat az évek során. A térdízület rögzítését biztosító szalagok időnként elszakadhatnak vagy károsodhatnak; ilyen esetben fizioterápiára vagy sebészeti beavatkozásra van szükség.

Az ízületek védelmének érdekében figyeljünk a rendszeresen ismétlődő mozgásokra!

Az ízületeket nyáktömlők védik a súrlódástól. Ezek a folyadékkal töltött kis zsákok a rostos kötőszövetben helyezkednek el olyan helyeken, ahol az inak és izmok csontos kiemelkedés fölött mozognak. Ám sérülés, trauma vagy túlzott terhelés nyáktömlőgyulladást (bursitis) okozhat.

Az ilyen problémák leggyakoribb tünete a térd, a könyök vagy a váll fájdalma. Bizonyos ismétlődő mozgások szintén okozhatnak ízületi fájdalmat. Teniszkönyök esetén (amely nem csak teniszezőknél fordul elő) az alkar ismételt forgatása, túlterhelése miatt a könyök felkarcsonti részén, annak külső bütykén (epicondylus) csonthártyagyulladás lép fel, és a könyök külső felszínén fájdalom jelentkezik. Kézi csavarhúzó hosszan tartó használata ugyanezt eredményezheti. A kezelés több részből áll: pihenést, jeges borogatást, nemszteroid gyulladásgátlókat, kortizoninjekciót és esetenként fizio-terápiát javasolnak. Sürgősen forduljunk orvoshoz, ha az ízület fertőződésére utaló tünet, például láz vagy gyulladás jelentkezik.

Figyeljünk a gyulladásra! Akár éveken keresztül is megnehezítheti mindennapjainkat!

Sérülékeny ízületek

A nők fogékonyak egyes betegségekre, amelyek ízületi és izomfájdalmakat okozva korlátozzák mozgásképességüket. Az ötvenéves kor fölött előforduló polymyalgia rheumatica okai egyelőre nem ismertek. Az általában reggel jelentkező tünetek közé tartozik a gyengeség, a merevség és a fájdalom, mely főként a vállakat és a csípőt érinti. Egyéb lehetséges tünet az enyhe láz, a fogyás és a fáradtság. A polymyalgia rheuma-ticában szenvedő betegek esetében a vérvizsgálatok a legtöbbször emelkedett süllyedést (We) mutatnak, ami gyulladásos folyamatra utal.

Kis dózisú kortikoszteroiddal, általában napi 5 és 20 mg közti metilpredni-zolonnal kezelik a betegséget, mely hónapokig vagy akár évekig eltarthat, bár a legtöbb beteg két év után abba hagyhatja a kezelést. A tünetek azonban később kiújulhatnak. Néhány betegnél az óriássejtes arteritis mint társbetegség is előfordulhat, melynek tünetei a fejfájás, az állkapocsban jelentkező fájdalom és látási problémák. Azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, hogy a betegség ne okozzon látáskárosodást.

A fájdalom megelőzése és megszüntetése érdekében érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni!

A húszas, ötvenes és hatvanas éveikben járó nők körében kétszer olyan gyakori az ízületeket vagy izmokat érintő két autoimmun betegség, mint a férfiaknál. A dermatomyositis és a polimiositis a karok és a combok izmait támadja meg, gyulladást és általános gyengeséget okozva. A jellegzetes tünetek közé tartozik, hogy a betegnek nehezére esik fölfelé nyújtózni, fésülködni, lépcsőt mászni. A diagnózist vérvizsgálatok, az izmok elektromos aktivitását mérő elektromiográf (EMG) és izombiopszia (egy kis szövetdarab eltávolítása laboratóriumi vizsgálat céljából) alapján állítják fel. Mágnesesrezonanciavizsgálatot (MRI-t) is használhatnak, hogy kijelöljék az érintett területet, ahol az izom vizsgálatát és a biopsziát el kell végezni. A kezelés nagy dózisú kortiko-szteroidokkal és immunszuppresszív gyógyszerekkel, például metotrexáttal történik.

A mozgásszegény életmód éppen úgy nem kedvez az ízületi panaszoknak, mint a túlterhelés. Találjuk meg a középutat!

Hogy ízületeink erősek és egészségesek maradjanak hordjunk lapos sarkú cipőt, munka vagy házimunka közben tartsunk szünetet és nyújtózkodjunk, ne cipeljünk túl nehéz csomagokat, igyekezzünk megőrizni izmaink rugalmasságát, kerüljük a repetitív mozgást, óvatosan mozogjunk, ha merevek vagyunk, erősítsünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.