Szívbetegség

Szívbetegség – szerzett vagy örökletes?

A kardiovaszkuláris betegségek gyakran öröklődnek, emiatt felvetődik a kérdés, hogy vajon a génjeinknek vagy az étrendbeli és életmódbeli szokásainknak köszönhetjük-e.

A válasz: mindkét tényező közrejátszik a kialakulásukban

Korábbiakban láthattuk, hogy a túlzott mennyiségű koleszterin, trigliceridek, homocisztein és lipoprotein mind növelik a szív- és érrendszerbeli betegségek kockázatát. A hajlam ezeknek az anyagoknak a túltermelésére részben öröklöttnek tűnik, ám az étrendünk nemcsak megakadályozhatja ezeknek a rizikófaktoroknak a megjelenését, hanem a már kialakult kockázatot is csökkentheti.

FIGYELEM! A szívbetegség a méhben is elkezdőthet!
FIGYELEM! A szívbetegség a méhben is elkezdőthet!

Ez azt jelenti, hogy még ha a családunkban elő is fordul ez a betegség, nem szükségszerű, hogy mi is ebben szenvedjünk. Ami azt illeti, a családokban előforduló betegségek gyakran nem a genetikai hajlam öröklődésével állnak kapcsolatban: sokkal inkább bizonyos életmód- és étrendbeli szokások átvétele az, ami növeli a kockázatukat. A jó hír az, hogy ezen tudunk változtatni. Ez főleg azért biztató, mert sokkal könnyebb javítani az étrendünkön, mint megváltoztatni a génjeinket. És minél korábban kezdjük, annál jobb.

A szívbetegség a méhben kezdődik?

A Southampton Egyetem Környezeti Járványtan részlegén dolgozó professzor Barker és kollégái kitűnő munkájának köszönhetően ma már tudjuk, hogy a kardiovaszkuláris betegség „beprogramozódhat” a magzati fejlődés időszakában, méghozzá a tápláléktól függően, amit a magzat a terhesség alatt az anyától kap.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a kis súllyal született csecsemőknek a későbbi életük során magasabb a kockázatuk a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a kardiovaszkuláris betegségre. Más felmérések a véznább, vagy kisebb testhosszúságú csecsemők esetében kétszeres rizikót állapítottak meg a szív-és érrendszeri betegségek, valamint diabétesz tekintetében.

Kis súllyal születettek

A szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb arányban azoknál a férfiaknál jelentek meg, akik kis súllyal születtek, akiknél a méhlepény súlya elmaradt az átlagostól, és akiknek az anyja alacsony volt és túlsúlyos. Barker professzor ezt a következőképp magyarázta: ha az anya nagymértékben alultáplált a saját magzati fejlődése során és csecsemőkorában, akkor felnőttkorában alacsonyabb lesz.

Kis súlyú magzat: kockázat!
Kis súlyú magzat: kockázat!

Ahogy a táplálkozása javul, a testsúlya növekedni fog, ám a testmagassága már nem, vagyis alacsony lesz és kövér. A képessége, hogy nagyméretű, egészséges méhlepényt fejlesszen ki, sokkal inkább függ a saját korai fejlődésétől, mint a terhesség alatti táplálkozásától. Vagyis az utódja nem fog megfelelő tápanyag-ellátásban részesülni. Következésképp a kisbabája nagyobb valószínűséggel lesz kisebb és soványabb, illetve nagyobb lesz a kockázata, hogy későbbi életében cukorbetegségben vagy kardiovaszkuláris betegségben fog szenvedni.

És fordítva is igaz: egy magasabb, jól táplált anya nagyobb valószínűséggel hoz egy duci kisbabát a világra, akinek később minimális kockázata lesz csak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A legkövérebbek fennmaradnak

De pontosan mi is zajlik le az anyaméhben, ami beprogramozza az évtizedekkel későbbi betegségeket? Az elmélet szerint a fejlődő magzat alkalmazkodik az elégtelen tápanyagokhoz azáltal, hogy megváltoztatja az anyagcseréjét és a szerveinek struktúráját, hogy megvédje a fejlődő agyat. Ez azt jelenti, hogy a kisbaba gyakorlatilag már születésekor inzulin rezisztens lesz.

A glükóz megváltozott metabolizmusa és az inzulinrezisztencia arra programozza be az újszülöttet, hogy későbbi életében vércukor- és kardiovaszkuláris problémákat fejlesszen ki. Bár ez a teória még nem bizonyított, egybevág mindazzal, amit az alultáplált kísérleti állatok ivadékairól tudunk.

Természetesen, ha születésünkkor a testhosszunk és a testsúlyunk kisebb volt az átlagosnál, illetve az anyánk alacsony volt és túlsúlyos, nem igazán fogunk örülni ennek a hírnek. Azonban tudjuk, hogy egy bizonyos táplálkozási stratégia, mely megfelelő arányban tartalmaz fehérjéket és szénhidrátokat, valamint magában foglalja a legfontosabb aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, képes arra, hogy újraprogramozza az anyagcserét, és ezáltal csökkentse az inzulinrezisztencia kockázatát.

De ha ezt figyelembe véve biztosítjuk, hogy a viszonylag kis testsúllyal született csecsemők már egész korán a megfelelő étrendben részesüljenek, akkor jelentősen csökkenthetjük a későbbi életükben fellépő rizikót.

A táplálkozási környezet fontosabb, mint a gének

Ma már tudjuk, hogy a környezet, aminek ki vagyunk téve – különösen a táplálkozási környezet a magzati fejlődés időszakában – fontosabb szerepet játszik, mint az örökölt gének. Még a genetikai hajlammal rendelkező egyének is csökkenthetik a kockázatukat egy megfelelő táplálkozási programmal. Igenis van valami, amit megtehetünk, hogy megváltoztassuk életünk minőségét és hosszát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.