Szívbetegség

A „rosszfiúk” – káros ételek, amit jobb ha kerülünk!

Miért egészségesebbek a vegetáriánusok?
Miért egészségesebbek a vegetáriánusok?

A modern étrend minden kétséget kizáróan az egyik fő oka a szívbetegségek járványszerű elterjedésének. Azokban a kultúrákban, ahol a legalacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya – például a mediterrán országokban és Japánban – sokkal magasabb a zöldség- és halfogyasztás, illetve alacsonyabb más húsfélék fogyasztásának aránya. Kétségtelen, hogy minél több húst eszünk, annál nagyobb a szívbetegségek kockázata.

Miért egészségesebbek a vegetáriánusok?

Egy kutatás során 25153 Hetednapi Adventista Egyház követőjének a húsfogyasztási szokásait vizsgálták, és húsz éven keresztül dokumentálták a szívinfarktusok előfordulását a körükben. Az eredmények nyilvánvaló összefüggést mutattak a fogyasztott hús mennyisége és a szívroham kockázata között.

A 45-64 éves korcsoportba tartozó, húst fogyasztó férfiak kockázata a szívinfarktusra háromszor olyan magas volt, mint azoké, akik nem fogyasztottak húst. Ezeket az eredményeket a London Higiéniai ésTrópusi Orvostudományi Főiskola londoni Közegészségügyi Karának nemrégiben végzett kutatása is megerősítette.

Hatezer vegetáriánus étkezési szokásait vizsgálták ötezer húsfogyasztóéval összevetve, és szintén azt tapasztalták, hogy a húsfogyasztók esetében a szívroham kockázata kétszer akkora volt, mint a vegetáriánusok körében.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a megnövekedett kockázatot vajon a húsban nagy mennyiségben fellelhető telített zsírok, a koleszterin, vagy egyéb tényezők okozzák. Szintén összefüggés található a szívinfarktus megnövekedett rizikója és a tejtermékek (tej és sajt), valamint a tojás nagy mennyiségű fogyasztása között, bár a kockázat ebben az esetben kisebb, mint a hús esetében.

Hús helyett együnk inkább halat és tofut
Hús helyett együnk inkább halat és tofut

Érdekes módon a tejtermékek túlzott fogyasztása erősebb korrelációt mutat a stroke megnövekedett kockázatával, míg a húsfogyasztás szorosabb összefüggést mutat a szívrohamokkal. Akárhogy is legyen, az általános tanács az, hogy limitáljuk a hús és a zsírban gazdag tejtermékek, valamint a tojás fogyasztását (különösen, ha sütve készítjük).

Hús helyett együnk inkább halat és tofut

A szív számára valószínűleg a húsmentes, tejtermékmentes étrend a legjobb, mely a fehérjét zöldségekből, tofuból és halból biztosítja. Ez a leírás rendkívül közel áll a hagyományos ázsiai étrendhez, ami talán magyarázatot nyújt arra, hogy a japán emberek körében a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya miért csupán a harmada a brit lakosokénak.

Míg a ragadozó halak (lazac, tonhal, hering, makréla) fogyasztásának előnyei régóta jól ismertek, ma már azt is tudjuk, hogy a szójababból készült tofu szintén gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és lehet, hogy a fő oka az ázsiai emberek hosszabb várható élettartamának.

A szója jótékony hatásai

A szója jótékony hatásait vizsgáló kutatások megerősítik, hogy csökkenti a koleszterint és a triglicerideket, és növeli a hasznos HDL-t. A Milánói Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a húsról a szójabab-fehérje fogyasztására való áttérés három hét alatt 21 százalékos szintű csökkenést eredményezett a vizsgált alanyok koleszterinszintjében, 15 százalékos csökkenést a trigliceridek szintjében, és növekedést a HDL-szintben.

Szója bab szívbetegségek ellen!
Szója bab szívbetegségek ellen!

Ráadásul a szójatermékek fogyasztásának előnyös hatásai a magas koleszterintartalmú étrendet fogyasztók körében is jelentkeztek. A szójabab relatíve nagy mennyiségben tartalmaz foszfolipideket, melyek segítenek kiüríteni a felesleges koleszterint az artériákból, illetve megakadályozzák, hogy eleve túl sok bejusson oda. Részben ez lehet a magyarázata a szójabab koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatásának.

A foszfolipidek bevitelét növelhetjük oly módon, hogy a reggelire fogyasztott gabonapelyhünket megszórjuk egy evőkanál lecitingranulátummal (bioboltokban kapható). A lecitin kiemelkedően erős koleszterin- és trigliceridcsök-kentő hatással rendelkezik. Egy vizsgálat során megfigyelték, hogy mindössze négy hét alatt a koleszterinszint 31%-kal, a trigliceridek szintje pedig 30%-kal csökkent. Az LDL-szint is lecsökkent, míg a HDL-szint megemelkedett.82

A szójatermékeket sokféle módon beiktathatjuk az étrendünkbe.

A szójatej jó helyettesítője a tejnek italokban, illetve a reggeliző pehelyhez. A tofunak számos formája van – marinírozott tofudarabkák, füstölt tofu, párolt tofu vagy sima tofu (kemény vagy lágy). Ezeket mind felhasználhatjuk wokban készített thai vagy kínai stílusú ételekhez – mintha csak csirkehús-darabkákat adnánk egy egytálételhez vagy curryhez. Akár tofu-steaket is készíthetünk – csupán grillezzük meg a füstölt tofut, és ontsuk le egy kis barbecue-szósszal. A legmegfelelőbb ehhez a kemény tofu, míg a lágy fajtát felhasználhatjuk levesekbe vagy desszertekbe tejszín helyett.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.