Tanácsok az egészséges szívért

Szívbarát receptek?

Rengeteg szakácskönyv állítja, hogy a benne talál­ható receptek „egészségesek”, ám azt többnyire elfelejtik meghatározni, hogy mit is értenek ezen. A tisztesség kedvéért persze meg kell jegyeznünk, hogy ennek részben az az oka, hogy senki sem definiálta még az „egészséges étel” fogalmát, és ebben a kérdésben általában az orvosok is gyakran teljesen ellentétes nézeteket vallanak.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy szerintünk melyek a valóban szívbarát ételek kritériumai, hiszen ezek alapján dolgoztuk ki a következő olda­lakon ismertetett recepteket is.

A receptjeink alapján készült ételek:

  • Minimális mennyiségű feldolgozott hozzávalóval készülnek.
  • Főként friss nyersanyagokból állnak, elsősorban zöldségekből és gyümölcsökből.
  • Teljes értékű, finomítatlan szénhidrátokat tartalmaznak.
  • Csak minimális mennyiségben tartalmaznak finomított cukrot.
  • Nem tartalmaznak hozzáadott sót.
  • Telített zsírokat alig tartalmaznak.
  • Főételként is kevesebb mint 600 kcal az energiatartalmuk adagonként.
  • Jól bevált szívbarát összetevőkből készülnek – ilyen például a lazac, az olívaolaj, a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehely, a bab, a brokkoli és a fokhagyma.

Találkozunk néhány kivétellel is.

Az ízletes kecskesajtsaláta például valamivel több kalóriát és több zsírt tartalmaz, mint a legtöbb étel. A kecskesajtban azonban nagyon sok fehérje és kalcium van, és emiatt jóval egészségesebb számos más sajtnál.

Hasonlóképpen a francia almatorta is kalória-dúsabb más desszerteknél, ám nagyon sok benne az egészséges összetevő – és persze az alma is a felsorolt „szuperételek” egyike.

A legtöbben olyan ételeken élünk, amelyek még csak meg sem közelítik ezeket az egészséges fogásokat. De ne veszítsük el a kedvünket! Halad­junk apró lépésekkel! Először csökkentsük az ada­gok nagyságát, majd adjunk az ételekhez valamivel több zöldséget és gyümölcsöt! Ezután próbáljunk leszokni a vajról. Ha elég időt szánunk minderre, és kitartóan gyakorolunk, egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy már ösztönösen is a természetesebb lehetőségeket választjuk – ráadásul csökken a testsúlyunk, és javul az egészségünk.

Ám addig is, amíg eljutunk odáig, próbáljuk ki a következő recepteket!

Mindegyikhez megadtuk a tápértékadatokat is, így pontosan láthatjuk, miből mennyit eszünk, s könnyen beépíthetjük az adott fogást a szívbarát táplálkozási programunk­ba. A receptek összeállításakor azonban nem csak az egészségvédelem volt fontos szempont: nagyon ügyeltünk arra is, hogy az elkészülő ételek ízlete­sek és mindenki számára elfogadhatók legyenek.

Olvasson tovább, ahol valóban egészséges receptekkel találkozhat!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.