Egészségügyi kérdezz-felelek

Tüdőrák és okai, emfizéma, megelőző táplálkozás

A feleségem soha nem dohányzott, most mégis tüdőrákos. Hogyan lehetséges ez?

A tüdőrákos férfiak nagyjából egytizede és a tüdőrákos nők mintegy egyötöde soha életében nem gyújtott rá. Azoknál a nemdohányzó személyeknél, akiknél kialakul ez a betegség, talán örökletes hajlam járul hozzá a daganat kifejlődéséhez. Az is számít, hogy milyen levegőt lélegzik be valaki. Sok tanulmány mutatta már ki, hogy ha a nemdohányzók otthon vagy a munkahelyükön másodlagos dohányfüstnek vannak kitéve, akkor lényegesen nagyobb lesz náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik lényegében füstmentesen élnek.

A mélyen a felszín alatti kőzetekben lévő urán bomlásából származó radioaktív radongáz a levegőbe kerülve akár 12 százalékkal növelheti a kockázatot, és hasonló hatása van a légszennyezésnek, az azbesztnek és az ipari oldószerek belélegzésének is.

A jó hír az, hogy a tüdőrákban megbetegedő nemdohányzók általában tovább élnek a betegséggel, mint a dohányosok. Úgy tűnik, hogy egyes, a tüdőrák kezelésére használt gyógyszerek, például az epidermális növekedési faktor receptort (EGFR) gátlók közé tartozó erlotinib és gefitinib hatásosabbak azok esetében, akik nem dohányoztak.

A férjem fiatal kora óta dohányzik. Van olyan étel, amely megvédheti a tüdőráktól?

Semmilyen élelmiszer nem tudja ellensúlyozni a dohányzás káros hatásait, de a zöldségek, a tea és a bor nyújthatnak bizonyos fokú védelmet. A Kaliforniai Egyetem kutatói 1395 dohányos vizsgálata alapján megállapították, hogy akik naponta legalább három adag zöldséget ettek, azoknál 41 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyeneket.

A napi rendszerességgel elfogyasztott egyetlen csésze fekete vagy zöld tea 21 százalékkal csökkentette a kockázatot, míg napi egy pohár bor 24 százalékkal (napi egy adagnál több alkohol viszont már növelte a kockázatot). Ezek az ételek és italok mind sok flavonoidot tartalmaznak, vagyis olyan antioxidánsokat, amelyek vedelmet nyújthatnak a sejtkárosodás ellen, gátolhatják a daganatokat ellátó erek növekedését, és elősegíthetik a károsodott sejtek pusztulását.

Egy másik tanulmányban azok a dohányosok, akik gyakran ettek nyers káposztaféléket, például fejes káposztát, karfiolt és főleg brokkolit, 2055 százalékkal tudták csökkenteni a tüdőrák kockázatát.

Régebben dohányoztam, és az utóbbi időben sokat köhögök, és nagyon fáradt vagyok. Lehet, hogy tüdőrákom van?

A makacs köhögés vagy nehézlégzés, a mellkasi fájdalom, a fogyás, az étvágycsökkenés, a megmagyarázhatatlan láz, a vér felköhögése és a légszomj mind lehetnek a tüdőrák tünetei. Ugyanakkor egy sor más problémára is utalhatnak, ezért az a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordul.

A vizsgálat alapján az orvos mellkasröntgenre küldheti, s ha a felvételen valami gyanúsat észlel, CT-vizsgálatot is kérhet, amellyel kimutathatók a tüdőben jelen lévő rendellenes foltok. A pulmonológus (tüdőgyógyász) szakorvos bronchoszkóppal bele is nézhet a tüdejébe, s onnan szövetmintát vehet.

Emfizémám van. Okozhat ez tüdőrákot?

Nem. A dohányzás és a többszöri tüdőfertőzés meggyengítheti a tüdőben lévő apró léghólyagokat, és azok pusztulását is előidézheti ez az oka az emfizémára (tüdőtágulat) jellemző köhögésnek, légzési problémáknak, fogyásnak és kimerültségnek.

Ez a tüdőkárosodás azonban nem okoz közvetlen módon tüdőrákot. Ha viszont dohányzik, akkor igen nagy a kockázata annak, hogy az emfizéma mellett tüdőrák is kialakul. Mivel a két betegség tünetei hasonlók, nehéz lehet megkülönböztetni őket. Kérdezze meg orvosától, nem kellene-e tüdőszűrésre mennie, és hogy milyen tünetekre kell odafigyelnie!

A férjem évekkel ezelőtt, a munkája során azbeszttel érintkezett. Nem kellene megvizsgáltatnia, nincs-e tüdőrákja?

Ha a tüdőben mikroszkopikus azbesztszálak halmozódnak fel, hegesedést és gyulladást okozhatnak, ami növeli a tüdőrák, a mezotelióma (a mellkas és a has szervei savós hártyáinak rákja) és más rákos megbetegedések kockázatát. A daganat kialakulása akár 1040 évig is eltarthat. A férjének feltétlenül közölnie kell a háziorvosával, hogy azbesztporral érintkezhetett, és meg kell kérdeznie, nincs-e szükség mellkasi röntgenvizsgálatra, illetve nem észlelhetők-e a szervezetében az azbesztre visszavezethető rendellenességek.

Oda kell figyelniük a lehetséges tünetekre is, mint például a légszomj, a nehézlégzés, a rekedtség, a krónikus és egyre rosszabbodó köhögés, a tüdőből felköhögött váladékban lévő vér, a mellkasban lévő fájdalom vagy szorító érzés, a nyelési nehézség, az étvágytalanság, illetve az arc vagy a nyak megduzzadása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.