Veszélyes vagy biztonságos

Ásványi anyagok hogyan szedjük őket?

Sokak étrendje igen keveset tartalmaz a szervezet számára szükséges ásványi anyagokból. Ezek az anyagok segítenek a csontépítésben, szabályozzák az anyagcserét, továbbítják az idegi ingerületeket, és általában hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. Sok nő azonban nem jut elegendő kalciumhoz és vashoz, s az emberek többsége túl kevés magnéziumot és cinket fogyaszt. A legtöbben túl kevés káliumot és túl sok nátriumot visznek a szervezetükbe (ez a két elektrolit együttesen szerepet játszik a folyadékegyensúly fenntartásában és az izom-, illetve szívműködés szabályozásában).

A túl sok ugyanolyan ártalmas lehet, mint a túl kevés. Egyes ásványi anyagok, pl. a vas és a szelén nagyobb mennyiségben mérgezők. Vagy ha túl sok van az egyik ásványi anyagból, az egy másik elem koncentrációját csökkentheti. Ha pl. cinkből 18-25 mg-ot fogyasztunk (ez több, mint a nőknek ajánlott 9, ill. a férfiaknak javasolt 12 mg), csökken a vérben a szintén létfontosságú réz szintje. A változás korán átesett nőknél a napi kalciumbevitel 750 mg-ról 1400 mg-ra való növelése csökkenti a cink felvételét. Ilyenkor ne hagyjuk abba a kalciumtartalmú készítmények szedését (ha szükséges), de egészítsük ki multivitamin/ásványi anyag komplexszel, amely a napi ajánlott mennyiségnek legfeljebb 100%-át tartalmazza az egyes összetevőkből.

Ám a legjobb a kiegyensúlyozott étrend, amelyben a gyümölcsök, zöldségek, babfélék és teljes kiőrlésű gabonakészítmények kapják a főszerepet. Ez a legtöbb ember szervezete számára éppen elegendő tápanyagot biztosít.

A hét legfontosabb elem
Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos ásványi anyagot, amelyekből a legtöbb ember nem fogyaszt eleget.
Ásványi anyagForrásaiElőnyeiMire vigyázzunk?
KalciumAlacsony zsírtartalmú tej és tejtermék, brokkoli, porcos halak, tofuErősíti a fogakat és a csontokat, megelőzi és néha csökkenti a magas vérnyomást.Nagy adagokban akadályozhatja a vas és a cink felszívódását.
KrómSörélesztő, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonatermékek, húsok, sajt.Segíti az inzulin hatását, emellett nélkülözhetetlen a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjéhez.Feltételezik, hogy bizonyos vegyületei, pl. a króm-pikolinát segítenek a fogyásban vagy az izomépítésben.
VasVörös húsok, máj, tojás, borsó, bab, olajos magvak, levélzöldségek, dúsított gabonapelyhekSzükséges a vörösvértestek termeléséhez; hiánya gyengeséget, kimerültséget, szédülést és sápadtságot okozhat.A vas túladagolása károsíthatja a májat. Csak orvosi előírásra szedjük! A magas vastartalmú készítmények a vesebetegekre veszélyesek, a gyerekekre mérgezők lehetnek.
MagnéziumLevélzöldségek, gabonafélék, bab, hal, tojás, banán, olajos magvak, sárgabarack.Részt vesz a csontok építésében és a vércukorszint fenntartásában, szabályozza a vérnyomást, elősegíti az inzulintermeléstA magas magnéziumtartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegekre, és heves hasmenést okozhatnak.
KáliumGyümölcsök, zöldségek, bab, hal, húsok, tej.Segít a szív- és veseműködésben, egyeseknél csökkentheti a magas vérnyomástA magas káliumtartalmú készítmények veszélyesek lehetnek a vesebetegekre, és azokra, akik bizonyos gyógyszereket szednek
SzelénHal, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, brazil (para-) dió, spárga, gomba, fokhagymaErre a nyomelemre csak igen kis mennyiségben van szükség; segíthet megelőzni a rákot okozó sejtkárosodást.Nagyobb mennyiségben (napi 200 g felett) mérgező lehet.
CinkMáj, tojás, tej, baromfihús, sörélesztő, tengeri ételek, búzacsíra, babSzükséges a sejtek növekedéséhez, a sebgyógyuláshoz, és valószínűleg az immunrendszer működéséhez isTúladagolva gátolhatja a réz felszívódását. Nagy mennyiségben (napi 50-75 mg) csökkentheti a „jó" koleszterin szintjét.
Jegyezzük meg! Ha sok szénsavas üdítőt fogyasztunk (főként kólát), túl sok foszfor kerül a szervezetbe, ami gátolja a vas felszívódását.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.