Veszélyes vagy biztonságos

Mire jó az aszpirin? Mit a mellékhatásai?

Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav a fő alkotóeleme sok recept nélkül kapható gyógyszernek. Napi szedése segíthet a szívinfarktus megelőzésében.

Ez a közkedvelt, minden házipatikában megtalálható, több mint egy évszázados múltra visszatekintő gyógyszer nem kizárólag fájdalom- és lázcsillapító. A szívinfarktus elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.

Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav. Eredete Kr. e. 400 tájékára nyúlik vissza, amikor az orvostudomány atyjaként ismert Hippokratész egy fuzfakéregből kinyert porral, a szalicinnel csillapította betegei fájdalmát és lázát. 1897-ben egy német vegyész hatékony módszert dolgozott ki egy hasonló vegyület, az acetil-szalicilsav előállítására, és a Bayer gyógyszergyár, ahol dolgozott, az Aspyrin márkanevet adta neki. Ma az emberek világszerte évente körülbelül 54 milliárd adagot vesznek be ebből az orvosságból.

Segítség a szívnek

Bár az aszpirint főként fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint gyulladások és duzzanatok csökkentésére használják, ma már ötből két adagot a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének érdekében vesznek be. Napi egy 325 mg-os tabletta 20%-kal csökkenti egy második szívinfarktus kockázatát. (Egyes kutatók szerint napi 75 mg is elégséges.)

A magas kockázati csoportokba tartozó férfiaknál – dohányosok, ülő életmódot folytatók, akiknek magas a vérnyomásuk és/vagy a koleszterinszintjük, ill. cukorbetegek – még azokra is jótékony hatással van az aszpirin szedése, akiknek még nem volt infarktusuk. Lehet, hogy kiderül, hogy az aszpirin hasonló előnyökkel jár a nők számára is. (A szív védelmében aszpirin szedését csak orvosi előírásra szabad elkezdeni!)

Az aszpirin még a szívinfarktus alatt bevéve is segíthet

Az Amerikai Kardiológus Társaság azt javasolja, hogy a szívinfarktus első jeleire vegyünk be egy szem 325 mg-os aszpirint. Kimutatták, hogy fél tabletta aszpirin bevétele nem sokkal a szívinfarktus után, majd a következő 30 napon keresztül, 23%-kal csökkenti a halálozási arányt.

Természetesen az aszpirint továbbra is alkalmazzák fájdalom és láz ellen. És bár az egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint pl. az ibuprofen, részben kiszorították az aszpirint, még mindig népszerű az ízületi gyulladásban szenvedők körében is.

Hatásmechanizmus

Az aszpirin gátolja a sejtekben a prosztaglandinok termelését. Ezeknek a hormonszerű anyagoknak egyik csoportja ingerületbe hozza a fájdalomreceptorokat, egy másik részük bőrpírt és lázat okoz, míg egy harmadik típusuk a vérrögképződést gátolja.

Amikor a prosztaglandinok termelése csökken, a fájdalom és a láz alábbhagy.

A távlatok

Az aszpirin csodagyógyszer státusa megrendíthetetlen. Bebizonyították, hogy segíthet a szélütés megelőzésében azoknak, akiknek átmeneti agyi vérellátási zavaraik vannak. Rendszeres szedése csökkenti a vastag- és a végbélrák előfordulását, és időskorban lassítja az értelmi hanyatlást.

Kutatók azt is vizsgálják, hogy az aszpirin képes-e felvenni a harcot a szürke hályoggal, az ínybetegséggel és a terhességi magas vérnyomással szemben. Ráadásul a szívinfarktust vagy szélütést okozó vérrögök sem képződnek. A prosztaglandinok önmagukban is képesek kárt okozni. A vastagbélrák szövetében gyanúsan nagy arányban vannak jelen, továbbá hozzájárulhatnak az érelmeszesedéshez, és verőérszűkületet okozhatnak. Ez rontja a szív vagy az agy vérellátását, és növeli a szívinfarktus és a szélütés veszélyét.

Mik a veszélyek?

A sok csoda mellett az aszpirinnek mellékhatásai is vannak. Gyakori szedése gyomorfekélyhez vezethet. Ötven felhasználóból minden harmadik beteg gyomorirritációt vagy -vérzést kap még kis adagok szedése esetén is. (Ne higgyük, hogy az újabb aszpirin esetében nem áll fenn ez a probléma: egy nemrégen napvilágot látott tanulmány szerint ez is ugyanolyan gyakorisággal okoz vérzést a gyomorban vagy a belekben. Az enteroszolvens bevonatú aszpirin nagyobb védelmet biztosít, de a hatása lassúbb.) Egyesek hányingert és gyomorégést tapasztalnak, különösen nagyobb dózisok szedésekor.

Mire ügyeljünk az aszpirin szedése közben 4 pontban?

 1. Alkohollal keverve az aszpirin növeli a gyomor- és bélrendszeri panaszokat és a vérzést. Még az agyvérzés kockázatát is növelheti (amit egy sérült érből történő vérzés okoz az agyban).
 2. Az aszpirin befolyásolhatja a máj működést, és nem biztonságos a máj- és vesebetegeknek, valamint azoknak, akiknek valamilyen vérképzőszervi rendellenességük van.
 3. Emellett az aszpirin veszélyesen megnövelheti az alvadásgátlók hatását. Még rövid távú használata is felgyorsíthatja az olyan értékes tápanyagok kiürülését, mint a C-vitamin és a folátok. (Ha rendszeresen szedünk aszpirint, beszéljük meg orvosunkkal a vitaminkiegészítők alkalmazását.)
 4. Végül, ügyelni kell, hogy az aszpirines dobozhoz gyermekek ne férjenek hozzá. Az aszpirin esetében is fennáll a túladagolás veszélye. Ennek tünetei a fülcsengés, a szédülés, a hányás és a szapora légzés.

Tippek az aszpirin szedésére

 • Fájdalmakra  10, lázra 3 napnál tovább ne szedjünk aszpirint, mert valamilyen orvosi kezelést igénylő, komoly betegség tüneteit elfedheti.
 • Mivel az aszpirin károsíthatja az ínyt, le kell nyelni, mielőtt a szájban oldódni kezdene. Ez különösen fontos mandulaműtét vagy szájsebészeti beavatkozás után, illetve ha a szájban afta vagy fekély van. Még a rágótablettákat is alaposan öblítsük le vízzel.
 • Mivel az aszpirin véralvadásgátló hatása meghosszabbítja a vérzést, használatát kerüljük a műtéteket, illetve az invazív vizsgálatokat megelőző 5 napban.
 • A nyelőcsősérülés elkerülése érdekében az aszpirin bevétele után 30 percig ne feküdjünk le.
 • Ellenőrizzük a lejárat dátumát a dobozon. Ha ecetszagot érzünk, az aszpirint dobjuk ki; ez a gyógyszer lebomlásának jele.
 • Az aszpirint száraz, hűvös helyen tartsuk, ne a fürdőszobában!

Mire szedünk aszpirint?

Egy világméretű felmérés eredményei (a százalékos adatokat kerekítettük):

 • szív- és érrend¬szeri betegség megelőzésére……37%,
 • ízületi gyulladásra … 23%,
 • fejfájásra………14%,
 • más fájdalmakra …. 14%,
 • tagfájdalmakra…..12%.

Aszpirinriadó: nem gyereknek való!

Nem is olyan régen gyerekeket lekezeltek a minden házipatikában megtalálható aszpirinnel. Ma már nem. Gyermekeknek csak ízületi gyulladás eseten adják, mert egy heveny, és néha halálos gyermekbetegséget, Reye-szindrómát okozhat, amely vírusfertőzések, pl. Influenza vagy bárányhimlő szövődménye. Egyes vélemények szerint az aszpirin rizikótényezőként szerepelhet ebben a betegségben. A biztonság kedvéért a 16 év alatti gyermekek lázának csillapítására használjunk inkább paracetamolt vagy ibuprofent.

A Reye-szindróma jellemzően akkor támad, amikor a vírusfertőzés tünetei már kezdenek enyhülni. A rövid javulást intenzív hányás, levertség, zavartság, eszméletvesztés követi. E tünetek első jeleire azonnal hívjunk orvost!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.