Magasvérnyomás gyógyítása

Fedezd fel, hogy hatnak az ásványi anyagok a vérnyomásra!

Idegingerületek átvitele, izomműködés, vélalvadás, csontképződés, folyadékháztartás,enzimek szabályzása,hormonrendszer- csak néhány olyan terület, ahol az ásványi anyagok kifejtik hatásukat. A megfelelő mennyiségű ásványi anyag jelenlét a szervezetben aktívan hozzájárul ahhoz, hogy a vérnyomás normál szinten maradjon, illetve a magas értékek csökkenjenek.

Tápanyagok
Tápanyagok bevitele összefüggésben van a vérnyomással!

Melyek a legfontosabb ásványi anyagok?

Bór a hormonoknak

A vér tesztoszteronszintjének normalizálása mellett a csontok és az izomzat felépítésében is szerepe van a bórnak. Legjobb, ha természetes forrásokból juttatja szervezetét hozzá a szükséges mennyiséghez, így a hüvelyes növények, az alma, a körte, a szőlő kifejezetten ajánlottak.

Vas az oxigénszállításhoz

A két nem közül a nők esetében fordul elő gyakrabban vashiány, mely rossz közérzetet, szédülést, gyengeséget és vérszegénységet okoz. Az ásványi anyag a hemoglobin fő alkotóeleme, amely a vörösvértestek oxigénszállításához járul hozzá. Nem csak a túl alacsony vasszint okoz problémát, hanem a túl magas is, ez ugyanis a vérnyomás értékeit is emeli.

Nőknél az ideális hemoglobiérték 10,5-12,5 mg/dl között mozog, míg férfiaknál 12,0-14,0 mg/dl. Amennyiben értékei rendszeresen magasak, úgy érdemes véradónak jelentkeznie.

Magnézium – nem csak az idegrendszernek

Gyakran hallani a magnéziumhiány okozta feszült idegállapotról, ám nem csak stresszes időszakokban fontos, hogy odafigyeljen a megnézium bevitelére. Az ásványi anyag az izmok, az idegek működésének elősegítése mellett szabályozza a növekdést, és az inzulinszint alakításában is szerep jut neki. A cukorbetegséggel küzdők szervezetében általában kifejezetten alacsony a magnézium szintje.

Fontos tudnivaló a magnéziumról, hogy számos egyéb ásványi anyaggal és nyomelemmel kapcsolatban van, és elősegíti az optimális hasznosulást. A szív egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot vigyen be szervezetébe, de ezzel az infarktust és a cukorbetegséget is megelőzheti. A krónikus magnéziumhiány felelős lehet a csontritkulásért is.

A klór gátolja a magnézium felszívódását, valamint fokozott mennyiségben üríti azt a szervezetből. A magas vérnyomással küzdők számára ezért ajánlott klórmentes vizet fogyasztani.

A kutatások arra mutattak rá, hogy a magnézium, a kálium és a kalcium fokozott bevitelével jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás. Ezek nagymennyiségben vannak jelen a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiörlésű gabonafélékben, dióban, magvakban, így ezek fogyasztása mindenképpen ajánlott.

cigipia

Fokozott magnéziumürítés

Vannak bizonyos állapotok, melyekben a magnézium fokozott mennyiségben ürül ki a szervezetből. Gyakran hallani a foszfátot, sót és cukrot tartalmazó üdítőitalok hasonló hatásairól, de kétségtelen, hogy ennél sokkal veszélyesebb a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ez utóbbi egyébként is szinte az összes szervezetben levő ásványi anyagot és vitamint felhasználja, kiüríti, ezért a rendszeresen alkoholt fogyasztók szinte kivétel nélkül komoly mikrotápanyag hiánnyal küzdenek. Hasonló hatással bírnak a vízhatjó hatású készítmények is.

Óvatosan a táplálék kiegészítőkkel!

Fontos tisztában lennie azzal, hogy a táplálék kiegészítők szedése nem minden esetben indokolt. Ha egyébként egészségesek vagyunk, akkor akár több kárt is okozhatunk velük, mint hasznot. Nem mindegy, hogy az egyes ásványi anyagok milyen kölcsönhatásban vannak egymással, ugyanis például vastabletta szedésével a kalcium, a cink és a kobalt egyensúlya zavarodhat meg a szervezetben.

A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek mindenképpen ajánlott a magnéziumpótlás, melynek legjobb természetes forrásai a banán, a dió, a sötétzöld leveles zöldségek, valmaint a teljes kiörlésű gabonafélék.

Kálium, mint vérnyomás szabályozó

Fokozott hatással van a vérnyomás alakulására a szervezet káliummal való ellátottsága, ezért lehet, hogy a káliumban gazdag növényi eredetű táplálékokat előnyben részesítő vegetáriánusok körében kevesebben szenvednek hipertoniában. A legjobb káliumforrások a burgonya, a vesebab, a banán, a narancs, a borsó és a szárított gyümölcsök.

Kalcium- nem csak a csontoknak

Mint már korábban is említettük, a kalcium csökkenti a vérnyomást, ezért a teljes kiörlésű gabonafélék, a brokkoli, a füge, a borsó, a szárazbab és a zöldfőzelékek kitűnő választásnak bizonyulnak. A köztudomással ellenben a tej nem megfelelő kalciumforrás, ugyanis nagyon zsíros, és ugyanakkor foszfátot is tartalmaz. Ez utóbbi a vörös húsokban és az üdítőkben is megtalálható, és felelőssé tehető a kalciumvesztésért.

Mi is az a mioinozitol?

A vegetáriánus étrend nagymennyiségben tartalmazza a tápanyagot, amely segíti az inzulinrezisztencia tüneteit mérsékelni.

Az aminok- miben találhatóak meg?

A fehérjék építőköveiként is számontartott aminok egyes fajtái emelik, mások csökkentik a vérnyomást. A hisztamint tartalmazó sajtok, vörösborok jelentősen emelik a vérnyomást. A taurin az anyatejben is megtalálható, ezért lehet, hogy az anyatejjel táplált csecsemők a későbbiekben kevésbé lesznek hajlamosak a hipertoniára.

Omega-3 zsírsavak

Fontosságukra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen a szív-, és érrendszer egészsége mellett gondoskodnak a káros LDL-koleszterin szintjének csökkentéséről is. A legtöbb omega-3 zsírsav a halakban és a tengeri herkentyűkben található, de a lenmag is remek forrásnak bizonyul. Ez utóbbit salátákra szórva, joghurtba keverve kiválóan lehet fogyasztani, s egyúttal tenni egészségünk érdekében.

Az ásványi anyagokra az optimális működéshez és a hosszú távú egészségügyi következmények, valamint a hiánybetegségek elkerülése végett nagy szükség van. Legjobb, ha természetes forrásokból juttatja hozzá szervezetét az ásványi anyagokhoz, de ha ez nem elegendő, akkor a táplálék kiegészítők bizonyulnak hasznos választásnak- természetesen az adagolásra vonatkozó előírásokat betartva.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.