Élelmiszerek

Kakaó származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai

Amikor Carl von Linné svéd természettudós 1735-ben rend­szerébe foglalta a kakaót, a Theobroma cacao, azaz az ‘iste­nek eledele’ elnevezést adta neki. A kakaóbab egykor olyan drága volt, hogy Dél-Amerikában fizetőeszközként szolgált. A kakaó számos édesipari termék – közte az igen kedvelt csokoládé – alapanyaga. Italként is igen sokan rajonganak érte.

Honnan származik kakaó?

A kakaófa tudatos telepítése több mint 3000 éves múltra te­kint vissza, s két indián néphez, az aztékokhoz és a maják­hoz kötődik. Napjainkban a Föld valamennyi trópusi vi­dékén termesztenek kakaóbabot. A legnagyobb termesztő területekkel az alábbi országok rendelkeznek: Afrikában Ele­fántcsontpart, Ghána, Kamerun, Nigéria, Délkelet Ázsiában Malajzia és Indonézia, Dél-Amerikában Brazília és Ecuador.

Milyen alkotóelemekből áll?

A kakaóbab mintegy 45%-a zsír, amelynek jó része telí­tetlen zsírsavakból áll. A kakaóbab egyedülálló különle­gessége két alkaloida – a koffein és a teobromin – kombi­nációja, amely stimuláló hatást gyakorol az emberi idegrendszerre. Említésre méltó továbbá polifenoltartalma, amely hasonlít a vörösborban és a zöld teában talál­ható anyagra, épp ez teszi azokat is rendkívül egészséges élelmiszerekké.

A kakaó jó hangulatot előidéző hatása két anyagra vezethető vissza, amelyek a kakaón kívül csak a hasisban és a morfiumban találhatók meg, ez a két anyag az anadamid és a fenilalanin. A kakaóban ezek az anya­gok azonban csak nyomokban találhatók meg.

Egészségünkre gyakorolt hatása: Aki kakaót iszik, azt nem lehet egykönnyen kihozni a sodrából, mivel a barna por kitűnő táplálék az idegrendszer és a szív számára.

A kakaó egészségtani jelentősége

A kiváló minőségű, értékes kakaó védi a szívet, minthogy javítja az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy azokban életveszélyes lerakódások alakuljanak ki. Emel­lett élénkít, és hozzájárul ahhoz, hogy rossz hangulatunk mielőbb elmúljon.

Egészséges élvezet

A kakaóbabot első lépésben kakaóporrá dolgozzák fel, abból és azzal pedig számta­lan finomságot készítenek: a legkülönfélébb csokoládékat, pudingokat, édességeket, sü­teményeket, fagylaltot és természetesen ka­kaóitalt. Az italporok azonban sajnos meg­lehetősen sok cukrot tartalmaznak. Az egészséges változat ezért az, ha magunk készítjük el italunkat: negyed liter tejhez 8 g kakaóport és 10 g cukrot számítva. A csokoládék között igen nagy minőségi különbségek vannak. A legegészségesebbek a sötét, egészen keserű fajták, amelyeknek magas a kakaótartalmuk. A tejcsokoládé­ban és a fehér csokoládéban sokkal na­gyobb a zsír és a cukor aránya.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.