Veszélyes vagy biztonságos

Dezodorok és izzadásgátlók káros hatásai

Az izzadság és más testváladékok az élet természetes velejárói. Ám ami természe­tes, az nem feltétlenül kellemes is.

Amikor a verejték kiválasztásra kerül a hónalj- vagy más testrészeken elhelyezkedő izzadságmirigyekből, még szagtalan. Tartal­maz viszont olyan vegyületeket, amelyek táp­lálékot nyújtanak a meleg, nedves helyeken megbúvó baktériumoknak. A folyamat során szúrós szagú melléktermékek képződnek.

A testszag kiküszöbölésének első lépése, hogy az érintett területeket naponta alaposan megmossuk langyos vízzel és enyhe szappan­nal. De a legtöbb ember ennél többet akar tenni, ezért milliókat költünk dezodorokra és izzadásgátlókra, amelyek a testszag elfedésére szolgálnak. E termékek többsége biztonságos, de néhányuk az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, és van közöttük olyan is, amelyet mindenkinek jobb elkerülni.

Édes illatok és elzárt csatornák

A dezodorok és izzadásgátlók eltérő módon működnek. A dezodorok a szagot próbálják megszüntetni, míg az izzadásgátlók magát az izzadást. Általában mindkét típus bizton­ságosan használható.

A dezodorok elfedik vagy semlegesítik a szagokat. Egyes fajtáik illata az izzadság­szaggal keveredve eredményez kellemesebb illatot. Mások nátrium-bikarbonát bázisuk­kal semlegesítik a baktériumok által termelt, kellemetlen szagért felelős savakat. Megint mások antibakteriális összetevőikkel magát a baj gyökerét támadják meg. A gyógynö­vény-készítményekben természetes antibio­tikumok, pl. koriandermag található.

Edzés előtt ne használjuk!

Az izzadásgátlók olyan vegyi anya­gokat tartalmaznak, amelyek megszakíta­nak egy biológiai folyamatot – elzárják a verejtékcsatornákat, hogy megakadá­lyozzák az izzadság megjelenését a bőrfelszínen. Ezért soha ne alkalmazzunk izzadásgátlót testedzés előtt, amikor szükség van az izzadásra a test lehűtéséhez.

A golyós és stift alakban kapható termékek mellett léteznek a reformélelmiszer-boltokban kap­ható „dezodoráló” kristályok vagy kövek, amelyek inkább izzadásgátlóként, mint dezo­dorként működő káliumsók maradványait hagyják a bőrön.

Kerüljük az aeroszolos készítményeket!

Egyesek allergiásak a dezodorok és izzadás­gátlók bizonyos összetevőire. Ha a termék bőrkiütést okoz, válasszunk másik típust, ill. márkát – ha érzékenyek vagyunk a dezodo­rokra, attól még lehet, hogy el tudjuk viselni az izzadásgátlókat és fordítva. Ha ez sem mű­ködik, gondolkodjunk el az olyan lehetősége­ken, mint a hintőpor vagy a szódabikarbóna önmagában vagy kukoricakeményítővel, ill. fehér agyaggal keverve. Ne feledjük, hogy a borotválkozástól a bőr érzékenyebbé válik, és közvetlenül a borotválás után a dezodor érzé­kenységi reakciót válthat ki.

A legtöbb izzadásgátló alapösszetevője az alumínium-klorid-hidroxid. Bár erről is gya­nították, hogy elősegíti az Alzheimer-kór ki­alakulását, nem találtak e feltevést alátámasz­tó bizonyítékot. Ha mégis gyanakszunk, kerüljük az alumínium­tartalmú termékeket, különösen az aeroszo­los sprayket, amelyek könnyen belélegezhető apró részecskéket tar­talmaznak.

Vigyázat! Bizonyíték van arra, hogy az „intim dezodorok” elő­segítik a hüvelyi fertőzések kialakulását, és növelik a petefészekrák kockázatát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.