Veszélyes vagy biztonságos

Mire jó az amniocentézis (magzatvízminta-vétel) – Mik a kockázatai?

Egy csepp megelőzés

A komoly problémák korai felismerésének érdekében amniocentézist végeznek:

  • Ha az anya 35 év feletti (a Down-kór veszélye az anya életkorával nő).
  • Ha a családban már előfordultak bizonyos fejlődési rendellenességek, különösen testvér esetében.

Az amniocentézissel vett magzatvízminta lehetővé teszi, hogy az orvosok „bekukucskáljanak” a várandós anya szervezetébe, és ellenőrizzék a fejlődő magzat egészségét. A magzatvíznek nevezett folyadék veszi körül a magzatot az anyaméhben. Mivel magzati sejteket tartalmaz, a vizsgálatból fontos adatok nyerhetők a prenatális diagnosztika számára. A magzatvízvizsgálatnak ugyanakkor megvannak a korlátai: csak bizonyos fejlődési rendellenességek előrejelzésére alkalmas, és hordoz némi mérlegelendő kockázatot.

Ha a magzat által termelt alfa-fetoprotein (AFP) szintje abnormális az anya verebén. Az alacsony szint Down-kórt, a magas velőcső rendellenességet jelezhet.

Mit árul el a vizsgálat?

A magzatvíz-mintavétel közel 100%-os pontossággal kiszűri a kromoszómahibákat, pl. a Down-kórt. Bizonyos genetikai rendellenességeket is jelezhet a magzatban, pl. velőcsőzáródási rendellenességet vagy egy hiányzó enzimet, ami gátolja a magzat agyának vagy gerincvelőjének fejlődését.

A magzatvízminta-vételt olykor a terhesség késői szakaszában alkalmazzák a magzat tüdőfejlődésének vizsgálatára, ha koraszülés várható. A vizsgálat Rh-összeférhetetlenség esetén alkalmas a magzat megfigyelésére. Az amniocentézisnek köszönhetően az Rh-összeférhetetlenség idejekorán felismerhető, így megfelelő intézkedéseket lehet tenni a baba egészségének megóvása érdekében.

A vizsgálati eredmények segítséget nyújthatnak a szülőknek annak eldöntésében, hogy vállalják-e a további terhességet, illetve lehetővé teszik, hogy fel tudjanak készülni az esetleges problémákra.

Kockázatok

Az amniocentézist általában a terhesség 14-18. hetében végzik. A 15 perces eljárás során egy rendkívül vékony tűt szúrnak a hasfalon keresztül a méhbe, és mintát vesznek a magzatvízből. A kockázatok csökkentése érdekében a vizsgálatot az orvos ultrahangos ellenőrzés mellett végzi: képernyőn figyeli a tű helyzetét. Egyesek enyhe görcsöt éreznek az eljárás alatt vagy után. A minta elemzése 2-4 hetet vesz igénybe.

Szövődmények?

Szövődmények ritkán adódnak, és minél tapasztaltabb az orvos, annál kevésbé valószínű, hogy ilyesmi előfordul. A vizsgálat azonban még így is növeli az anyánál a fertőzés, a hüvelyi vérzés és a magzatvízszivárgás veszélyét.

Az elvetélés kockázata elenyésző. A vizsgálat előtt az orvos minden esetben felvilágosítja a párokat a fennálló veszélyekről és a vizsgálati eredmény összes lehetséges következményeiről.

Egyidejű ultrahangvizsgálat segítségével az orvos látja a magzat helyzetét, és jobban tudja irányítani a tűt a magzatvízminta-vétel során.

A távlatok. Fejlesztés alatt állnak olyan vérvizsgálati és ultrahangos módszerek, amelyek a jövőben feleslegessé tehetik az amniocentézist. Ezeket a kockázattal nem járó vizsgálatokat a terhesség korábbi szakaszában lehet majd elvégezni, így a fontos információk hamarabb rendelkezésre állhatnak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.