Veszélyes vagy biztonságos

Harisnyanadrág biztonságos vagy káros?

A harisnyák tökéletes illeszkedését biztosí­tó műszálak sajnos remek életteret nyúj­tanak a baktériumok és más mikroorganiz­musok számára, amelyek fertőzéseket és más kellemetlenségeket okozhatnak.

Táptalaj

A nők leggyakrabban a hüvely gyulladása, irritációja vagy fertőzése miatt fordulnak nő­gyógyászhoz. A hüvelygyulladás rövid ideig tartó gyógyszeres kezeléssel általában tökéle­tesen gyógyítható. Egyes nőknél azonban többször is kiújulhat – és a harisnyanadrág gyakran csak tovább rontja a helyzetet.

A hüvelyfertőzést okozó baktériumok és élesztőgombák a meleg, nyirkos környezetet kedvelik. A harisnyanadrágok többségének anyagául szolgáló nejlon és spandex a hő és a nedvesség visszatartásával kifejezetten elő­segíti a mikroorganizmusok elszaporodását. Az orvosok ezért azt tanácsolják, hogy a hü­velygyulladásos időszakokban egyáltalán ne viseljünk harisnyanadrágot – vagy legalábbis ne túl gyakran.

Egyes harisnyanadrágok már „lélegző” pamutbetéttel készül­nek: ezek kevésbé kedvező körül­ményeket teremtenek a mikrobák számára. A harisnyanadrág-vise­léssel járó fertőzések kockázata teljesen kiküszöbölhető, ha inkább combközépig érő harisnyát hor­dunk. Arra pedig külön figyeljünk, hogy fürdés után igen alaposan szárítsuk meg a hüvelybemenet környékét.

Fránya lábgombák

A harisnyanadrág a nedvesség visszatartásával a lábkörmök gom­bás fertőzését (onychomycosis) is elősegíti, amelyet azután igen nehéz gyógyítani. Az állapotot előidéző gombák a bőr, a kör­mök és a szőrszálak elhalt szöve­teivel táplálkoznak, s különösen a meleg, nyirkos helyeken érzik jól magukat. Ezek az élőlények a lábkörmö­ket ért kisebb, ismétlődő sérülések következ­tében tudnak megtelepedni – gyakran azért, mert szűk cipőbe préseljük a lábunkat.

Az onychomycosis következtében a láb­körmök megvastagodnak, elszíneződnek és deformálódnak. A fertőzés receptre kapható krémekkel, oldatokkal és hintőporokkal álta­lában orvosolható. Krónikus esetben szájon át szedhető gombaölő gyógyszereket is felír­hatnak, ám ezek nagyobb koncentrációban károsíthatják a májat. Az idősebbeknek álta­lában nagyobb adagra van szükségük, a láb rosszabb vérkeringése miatt. Folyamatos kezelés esetén időnként vért kell venni a máj­funkció ellenőrzése céljából.

Némi támasz

A receptre felírt gumiharisnyák és -harisnya­nadrágok a csípőprotézis-műtét után segíte­nek elkerülni a vérrögképződést, de enyhít­hetik a láb duzzanatát, illetve a visszerekkel összefüggő fájdalmakat és görcsöket is. A megfelelő méret kiválasztásához fordul­junk szakorvoshoz!

Vigyázat! A harisnyanadrág nem repüléshez való ruhadarab. A repülőgépen szinte moz­dulatlanul töltött hosszú órák során visszérgyulladás alakulhat ki vagy vér­rög keletkezhet, aminek nagyobb a veszélye, ha a lábunkon szűk harisnyát, vagy derékban szoros ru­házatot viselünk. A haris­nyanadrág ráadásul gyúlé­kony, így tűz esetén akár életveszélyessé is válhat.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.