Egészséges étrend

Táplálkozási tanácsok

Minden héten egyen több mint három adag tengeri halat!

A tengeri halak, mint a lazac, a szardínia, a tonhal, a pisztráng, a szardella, a hering, a laposhal, a tőkehal, a makréla vagy a mahi-mahi kiváló forrásai a jó minőségű fehérjéknek, az egészséges zsíroknak és egy sor természetes vitaminnak és ásványi anyagnak. Hetente legalább háromszor próbáljon ilyen halat enni!

Az egyetlen kivétel: inkább ne egyen halat, mint hogy olyan tengeri állatot fogyasszon, amelyet a Seafood Watch* nem ajánl – ez a szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri, melyek a biztonságos és a tengert kímélő módon fogott tengeri állatok. Kerülje a magas higanytartalmú és a szennyezett vízből származó halakat! Ha lehet, vadon fogott halakat vegyen!

* Seafood Watch egy alkalmazás, mely feltünteti azon halfajokat és tengeri állatokat, amelyeket meg szabad enni, és azokat is, amiket érdemes elkerülni.

Minél többször együnk tengeri halat, ha tehetjük.
Minél többször együnk tengeri halat, ha tehetjük.

Egyen naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt!

Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása segít megelőzni a krónikus betegségeket, hogy az elhízás kockázatának csökkentéséről már ne is beszéljünk. A legtöbben azonban még napi két csészényi zöldségnél és gyümölcsnél is kevesebbet esznek, ami nagyon messze van az ajánlott négy-hat csészétől.

Tekintsen a kérdésre így: minél több zöldséget és gyümölcsöt eszik, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy helyettük tápanyagokban szegény, az egészségre ártalmas dolgokat fogyaszt. Egyen tehát minél többet, és ha egy bizonyos fajtából többet is szívesen fogyasztana, akkor a cukros gyümölcsök helyett inkább a zöld színű levélzöldségeket és a rostos zöldségeket válassza!

A zöldséget és a gyümölcsöt se hagyjuk ki étkezésünkből, sőt mindennap együnk!
A zöldséget és a gyümölcsöt se hagyjuk ki étkezésünkből, sőt mindennap együnk!

Lehetőleg minél többféle színt fogyasszon, mivel a természet szín szerint különíti el a tápanyagokat; a narancs színét adó tápanyagkoktél összetétele különbözik attól, amelyik zöldre színezi a brokkolit, de mindkettőre szükség van az egészségéhez. Az elfogyasztott különféle tápanyagok maximálisra növelése érdekében inkább egyen meg egy sárga és egy piros kaliforniai paprikát, mint két sárgát vagy két pirosat! A fagyasztott változatok is megfelelnek, sőt, akár jobbak is lehetnek a friss zöldségeknél és gyümölcsöknél Legyen határozott a következő nemzedék tagjaival!

Természetes dolog, hogy az ember fiatalon legyőzhetetlennek érzi magát, és fittyet hány az egészséges életmódra vonatkozó tanácsoknak. Csakhogy éppen fiatalkorában veti meg későbbi élete alapjait. Nagyon fontos tehát, hogy felnőttként mindent elkövessünk a következő nemzedék felvilágosítása és tanítása érdekében. A kulcsot itt a számukra is releváns szavak és képek megtalálása jelenti.

Olyan módon magyarázzon a kicsiknek, hogy azok megértsék a szavait!

Egyszer laikus közönségnek tartottam előadást az antioxidánsokról, amikor valaki azt javasolta, hogy használjak különböző színű üveggolyókat a testben előforduló többféle szabad gyök szemléltetésére. Bevallom, elég csacska ötletnek gondoltam – de működött. A képek nagyon meggyőzőek tudnak lenni, különösen a kicsik számára.

Egészségre nevelés

Egyes szülők inkább beszélnek gyermekeikkel a szexről, semhogy az ételekkel összefüggésben olyan kérdésekről beszélgessenek velük, mint a testsúly és a testsúllyal összefüggő rendellenességek, például az anorexia. Ámde minél hamarabb alakítanak ki egy kommunikációs viselkedésformát, annál hamarabb fognak a gyermekei újabb ás újabb kérdéseket feltenni és – akár hiszi, akár nem – tanácsokat kérni.

Tudni akarják majd, miért fontos ez most nekik. Néha nem könnyű bizonyos tényeket megértetni a gyerekekkel, de ha mondandónkat a jelenlegi céljaikhoz és vágyaikhoz igazítjuk, sokkal nagyobb esély lesz rá, hogy meghallgatnak bennünket.

Némi kényszeresség nagyon sokat segíthet az egészsége megőrzésében. Persze nem kell ábécé szerint elrendeznie a gyógyszerszekrény tartalmát, szemetet gyűjtenie vagy cérnakesztyűt viselnie vezetés közben, de ha belegondol, mi a kényszeres zavar egyik fontos eleme – a pontosan követett rutin -, akkor már nem nehéz belátni, mi köze lehet ennek az egészség megőrzéséhez.

Egy kis kényszeres zavarral ön sem felejtené el rendszeresen megmosni a kezét, főleg nem azután, hogy olyan, baktériumoktól hemzsegő dolgokkal érintkezett, mint a fürdőszoba vagy a nyers csirkehús. Szigorúan ragaszkodna a megszokott napi programjához, s nagy rendet és tisztaságot tartana otthonában, ami higiéniailag és a lelki békéje szem-pontjából is sokat segítene.

Soha ne hagyja ki a reggelit!

Ez a régi tanács soha nem megy ki a divatból. Az egész éjszakai koplalás után az anyagcseréjének szüksége van egy kezdőlökésre a nap elején.

Vigyázat! Soha ne hagyjuk ki a reggelit! Mert a rendszeresen reggelizők egyszerűen egészségesebbek, és csak ritkán vannak súlyproblémáik (akinek pedig vannak, a felesleg annál is csökkenni kezd, miután rászokik a reggelizésre). A reggelinek a fogyás érdekében való elhagyása az egyik legrosszabb szokás, amit csak felvehet.

Ha a napot evéssel kezdi, az segít megelőzni a későbbi túlevést és a több kalória égetését, emellett tápanyagokkal tölti fel a szervezetét akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. Ráadásul a reggeli felpörgeti az agyát, s az egész napra kihatóan fokozza a termelékenységét és a kreativitását.

Ha felkelés után túl sokáig vár, megindul a stresszhormonok termelődése, s ez rosszat tesz az egészséges anyagcserének. A kortizol és más stresszhormonok túl magas koncentrációjának számos nemkívánatos hatása van – például zsírvisszatartásra készteti a szervezetet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.