Veszélyes vagy biztonságos

Hashajtók károsak vagy hasznosak az egészségre?

A székrekedés tünetei a haspuffadástól a komoly gyomorgörcsökig terjedhetnek, és a megoldást sokszor a hashajtók jelentik. Azonban e szerek sem mentesek a kockázat­tól: túlzásba vitt használatuk pl. „ellustíthatja” a belet, és ha abbahagyjuk a szedésüket, ismét jelentkezhet székrekedés. Sok esetben csupán több víz és rost fogyasztása is elegen­dő ahhoz, hogy az egészséges bélműködés újra helyreálljon.

  • Szabályos a bélműködésünk? A szabá­lyosság a szabályos ciklus szerinti széklet­ürítést jelenti. Némelyeknél ez napi egy­szeri alkalmat jelent, másoknál ritkábban kerül rá sor. Az orvosok szerint heti há­rom székelés még szabályosnak tekinthe­tő. Ha azonban hetente csak kétszer vagy még ritkábban sikerül székelni, vagy ha a széklet száraz, kemény és nehezen ürül, akkor székrekedésünk van. A hashajtó át­menetileg segíthet, de a szabályos, egész­séges bélműködés helyreállításához élet­módbeli változásokra van szükség.
  • Történt változás az étrendünkben? Étrendváltozás és a testmozgás hiánya is okozhat székrekedést. Gyakran már az egészséges életvitel helyreállítása is segít. Az idősödéssel járó természetes változások is kihathatnak a bélműködésre.
  • Milyen gyógyszereket szedünk? A szék­rekedés számos gyógyszer mellékhatása­ként is jelentkezhet. Ilyenek az antidep­resszánsok, a köhögés elleni szirupok, a nyugtatók, a savkötők, a kalciumcsatornagátlók és a vastartalmú táplálékkiegészítők. Az orvos ilyenkor megváltoztathatja az adagolást vagy más gyógyszert írhat fel.

A szabályos bélműködés titkai

  • Igyunk több vizet – naponta legalább 6-3 pohárnyit.
  • Fogyasszunk rostos étele­ket: teljes kiőrlésű gabona­féléket, zöldséget, friss es aszalt gyümölcsöket
  • Együnk napi egy adag magas rosttartalmú gabo­na pelyhet, amely korpát is tartalmaz.
  • Végezzünk rendszeres test­mozgást.
  • Ne tartsuk vissza, ha ki kell mennünk székelni. Próbál­junk mindennap ugyanakkor székelni.
  • Forduljunk orvoshoz, ha a bélműködésünk két hét alatt sem rendeződik, ha gyakran vannak görcseink, hányingerünk, ill. heves gyo­morfájdalmaink, ha bélmű­ködésünk hirtelen megvál­tozik, ha a széklet veres vagy nyákos.

Gyors megoldás – kockázatokkal

Ha csak rövid időre van szükségünk hashaj­tóra, egyes recept nélkül is kapható fajták jóval biztonságosabbak. Ám ha huzamosabb ideig használunk bármilyen hashajtót – a rosttartalmú táplálékkiegészítő­ket kivéve -, az egészségügyi problémákat okozhat. A hashajtók veszélyesen megbont­hatják a szervezet folyadék- és elektrolit­egyensúlyát (az elektrolitok a test kémiai folyamatainak fenntartásáért felelős ásványi anyagok), izomgyengeséget és szívritmusza­vart okozhatnak. Nagyon hosszú ideig való használatuk a vastagbelet is károsíthatja. Amikor pedig abbahagyjuk a hashajtók szedését, újra megjelenhet a székrekedés.

Sok hashajtó tartalmaz magnéziumot, amely gyakori összetevője az antidepresszán­soknak és a fájdalomcsillapítóknak is. Ha e három fajta gyógyszerből nagyobb mennyisé­get szedünk, ez végzetes kimenetelű magné­zium túladagoláshoz is vezethet. Különösen nagy veszélyben vannak a vesebetegek, ill. azok, akik vesekárosodással járó idült beteg­ségben (pl. cukorbetegségben, magas vér­nyomásban) szenvednek.

A növényi eredetű hashajtók sem veszély­telenek, különösen azok, amelyek aloét, szen­nát, rebarbaragyökeret, varjútövist vagy rici­nusolajat tartalmaznak. A túl hosszú ideig áztatott vagy túl gyakran fogyasztott hashajtó teák mellékhatásaként gyomorgörcsök, has­menés, émelygés és hányás jelentkezhet. Rit­kán súlyosabb szövődmények léphetnek fel, mint az ájulás, a kiszáradás és a vér kémiai összetételének veszélyes megváltozása.

Végül soha ne szedjünk hashajtót fogyó­kúrás célból! Ezek a szerek nem akadályozzák meg az energiafelvételt, viszont függőséget válthatnak ki, és megváltoztathatják a szer­vezet anyagcseréjét – ami akár súlyos beteg­séget is okozhat.

A hashajtók sem egyformák
TípusHatásHatóanyagHatás gyorsaságaLehetséges mellékhatásokEgyéb tudnivalókAdagok
Rosttartalmú termékek, a széklet mennyiségét növelő szerekNövelik a széklet mennyiségét, ami serkenti a belek összehúzódását, és székletürítést vált ki.Psylium-hydrophilicium muiloid12-72 óraFelfúvódás, hasfájás, bélelzáródás, ritka allergiás reakciók, légzési és nyelési nehézségek, bőrkiütés vagy viszketésLassú hatásúak,célszerű 7-10 nap alatt fokozatosan növelni a bevitt mennyiséget. Sok folyadékot kell fogyasztani, főként vizet vagy gyümölcslevet.Naponta. Rosttartalmú táplálékkiegészítőként szükség esetén huzamosabb ideig is szedhetők.
Ozmotikus szerek és keserűsóVizet szívnak a vastagbélbe, amivel növelik a béltartalmat és a nyomást, hogy serkentsék az összehúzódásokat.Magnézium-citrát, nátrium-foszfát, lactulose.Ozmotikus szerek: 24-48 óra, keserűsó: ½-3 óra.A szédülés, a zavartság, a kimerültség, az izomgörcsök az elektroháztartás felborulását jelezhetik.Az ozmotikumok kiszáradást, valamint a magnézium és a foszfát felhalmozódását idézhetik elő: ez minden vesebetegre veszélyes lehet. A problémák elkerülése végett minden adagot 250-500 ml vízzel vegyük be!Rövid távú használatra, legfeljebb 3 egymást követő napon szedhetők.
A széklet folyadéktartalmát növelő és a székletet sikamlóssá tevő szerekLehetővé teszik, hogy a széklethez folyadék keveredjen, megkönnyítve a székelést.A nyálkásítók a székletet és a bélfalát is vízálló réteggel vonják be.Nátrium-docusat, paraffinolaj.Átlagosan egy-két nap, de öt napig is tarthat.Bőrkiütés, görcsök, torokfájás ( csak a folyadékoknál). Az ásványi olajok felhalmozódhatnak a szervezetben, egészségügyi problémákat és végbélszivárgást okozva.A folyékony székletlazítók tejjel vagy gyümölcslével keverhetők össze, az ásványi olajokat legalább 2 órával az étkezés után szabad csak bevenni. A bélmozgást ugyan nem fokozzák, mégis segíthetnek a székrekedésben.Lazítók: csak rövid távra, hacsak fel nem írják őket. Ásványi olajok: csak alkalmi használatra.
Bélfalizgató hatású hashajtókIrritálószert tartalmaznak, amely ingerli a bél nyálkahártyáját, és ezzel fokozza az összehúzódásokat.Bisacodyl fenolftalein, glicerin.A folyékony vagy tablettás készítmény 6-8 óra alatt hat, a végbélkúpnak 15-60 perc is elég.Az izomgörcsök, az elszíneződött vizelet vagy széklet ( vörös,rózsaszín) az allergiás reakciók (pl.bőrkiütés) és a szívritmuszzavarok az elektroháztartás felborulását jelzik.Túlzott használatuk súlyos bélrendszeri károsodásokat okozhat, és renyhévé teheti a beleket, amikor a székelés már csak hashajtóval sikerül. A bisacodyltartalmú tablettákat nem szabad összezúzni, vagy rágni, illetve tejjel vagy savkötő szerrel együtt bevenni.Csak rövid távú használatra, egymás után legfeljebb 3 napig.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.