A ház körül

Az otthoni defibrillátor életet menthet!

A repülőtereken, bevásárlóközpontokban és edző­termekben fölszerelt, könnyen kezelhető automata külső defibrillátorok életet menthetnek. Gyorsan reagáló, a ké­szüléket korábban nem ismerő járókelők is sok ezer szív­megállást fordítottak már vissza. Ilyen eszközök újabban otthoni használatra is beszerezhetők, bár egyes szkeptiku­sok szerint nem igazán oda valók.

Életet menthet az otthoni defibrillátor?

IGEN A nyilvános helyeken elhelyezett automata külső defibrillátorok háromszorosára növelték a szívmegállás túl­élésének esélyét. Az otthoni készülék is életet menthet, de igaz ez a szív-tüdő újraélesz­tésre is, amely lényegesen kevesebbe kerül.

A szívinfarktussal ellentétben hirtelen szívmegállás akkor következik be, ha leáll a szív elektromos működése, és a szívritmus veszedelmesen föl­gyorsul vagy vészesen szabály­talanná válik, s a szív képtelen a vért hatékonyan tovább pumpálni. Évente több száz­ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás miatt, és közülük a legtöbben otthon tartózkod­nak, amikor ez megtörténik.

A túlélés esélye 2 percen be­lüli defibrillálás esetén 100 százalékos, ám minden további perccel 7-10 százalékkal csök­ken, s 10 perc után már csak 4 százalék. Mivel a mentők ritkán érkeznek ki 10 percnél hamarabb, van értelme annak, hogy olyanok, akik ki vannak téve a hirtelen szívmegállás veszélyének, defibrillátort tart­sanak otthonukban.

Mit mondanak a felmérések?

Egy felmérés szerint, amely több mint 7000, mérsékelt kockázatú személy adatait ele­mezte, a defibrillátor mégsem mentett meg több életet, mint az újraélesztés. Mindegyik vizsgált személy családjában volt olyan ember, aki képes és hajlandó volt újraélesztést vé­gezni, és ismerte a defibrillátor használatát. A kutatók két cso­portra osztották őket. Az egyik csoport tagjait arra utasítot­ták, hogy szükség esetén hívja­nak mentőt és végezzenek újra­élesztést, a másik csoport tagjainak defibrillátort adtak, és az volt a feladatuk, hogy először azt használják, és csak azután hívjanak segítséget. A halálesetek gyakorisága ugyanakkora volt mindkét csoportban.

Senki sem vitatja, hogy a készülék hatékony, de igen drága, és a szakemberek véle­ménye szerint a pénzt inkább elsősegély-nyújtási képzésre kellene fordítani.

Bárki képes a defibrillátor működtetésére?

IGEN A készülékhez köny-nyen érthető használati utasí­tást mellékelnek. A készülék megállapítja, hogy valóban szívmegállásról van-e szó, és nem ad le elektromos ütést abban az esetben, ha az áldo­zat szíve még ver. Amint lehet, mentőt kell hívni. A defibrillált személy a tünetek megszűnésétől függetlenül orvosi ellátásra szorul, és a kardiológusok attól tartanak, hogy a készülék használata után egyesek elmulaszthatják a létfontosságú orvosi segítség igénybevételét.

Otthoni készülék esetén figyelemmel kell kísérni a biz­tonsági figyelmeztetéseket és az esetleges visszahívásokat. Legalább ilyen fontos, hogy a készülékben lévő elemeket időben kicseréljék, és hogy a defibrillátor mindig kéznél legyen. Értékes percek mehet­nek el azzal, ha a készüléket a szekrény mélyéről vagy az alagsori tárolóból kell elő­halászni.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.