Cukorbetegség tanácsok

Varázsoljuk hangulatossá hálószobánkat! Nem gondolnánk, de gátolhatja az inzulintermelést!

Az emberek életük nagyjából egyharmadát töltik a hálószobában – érdemes tehát kényelmes, megnyugtató kuckót kialakítani. Ne feledje, hogy mivel a stressz gá­tolja az inzulintermelést, csökkentése segít a magas vércukorszint mérséklésében. A következő tanácsok a hálószoba hangulatossá tételében segítenek.

Szüntesse meg a rumlit!

A rend és a sima, tiszta felületek jótékony hatással vannak az agyra, ezért rakja el a komód tetejéről a különféle holmikat, tegye a helyükre a székekre dobált ruhákat, és állítson be egy polcot a padlón poroso­dó könyvek számára.

Friss virágok az éjjeliszekrényen

A Kansasi Állami Egyetem kutatói megálla­pították, hogy a női irodai dolgozók nyugodtabbnak érzik magukat, ha virágok­kal teli váza közelében dolgoznak. Képzelje csak el, milyen kellemes volna egy ilyen váza mellett aludni!

Illatosítás illóolajokkal

Az aromaterápia során több illat is különösen haté­konynak bizonyul a stressz csökkentésében. Ezeket az illatokat változatos módo­kon csempészheti be a hálószobába. Vehet például elektromos illatosítót, amely­be csak néhány csepp illóolajat kell tenni. Amikor bekapcsolja, az olaj felmeleg­szik és illatossá teszi a levegőt. Az is jó, ha potpourrit – illóolajokkal kezelt szárított növénykeveréket – vesz vagy készít. De annyi is elég lehet, hogy egy permetszóró flakonba fél deci vizet tesz, hozzákever egy-két cseppet kedvenc il­lóolajából, s ezt használja légfrissítőként. Relaxációt segítő illat például a bergamott, a kamilla, a levendula, a citrom, a majoránna, az opopanax (pánác-fu), a narancs, a szantálfa, a valeriána (macskagyökér) és az ilang-ilang.

A hálószobában a kék szín domináljon!

A szakemberek szerint a kék szín ha­tással van a vegetatív idegrendszerre – vagyis az idegrendszer tudatos irányítás nélkül működő részére -, csökkenti a szívritmust és a vérnyomást, s lassítja a lég­zést. A színterápia hívei szerint a kék árnyalatainak megnyugtató, ellazító hatá­sa van, és segítenek az elalvásban. Ha a szobára már amúgy is ráférne egy fes­tés, válassza az azúrkéket! Ha nem akar ekkora felfordulást, égszínkék takarók, párnák és szőnyegek is megfelelnek.

Jegyezzük meg: A színterápia hívei szerint a kék árnya­latai meg­nyugtató, ellazító hatásúak.

A feng shui

Célja a spirituális én és a fizikai környezet közti harmónia megte­remtése. Az ősi tan szerint a szobában lévő dolgok megfelelő elhelyezése hozza létre a kívánt energiaáramlást és erőegyensúlyt. A feng shui hívei azt mondják, hogy az ágyat a hálószobának az ajtóval szemközti falához kell állítani úgy, hogy az ágyból nézve az ablak jobb kézre essen (hogy pozitív energiák áramoljanak a testbe). A legjobb az íróasztalt és a számítógépet a hálószobán kívül tartani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.