Veszélyes vagy biztonságos

Hogyan kezeljük a hátfájás és derékfájást?

Sokféle hátfájásról számolnak be az em­berek: hirtelen nyilallásról, hosszan tartó merevségről, mozdulatlanságra kárhoztató görcsről, izomhúzódásról.

Azonban jó hír, hogy a hátproblémák közel 90%-a 2-6 héten belül mindenféle kü­lönleges kezelés nélkül is elmúlik. (Ha a hát­fájás néhány hétnél tovább tart, forduljunk orvoshoz, mert a háttérben komoly betegség húzódhat meg.) Rendszeres nyújtással és tor­nával a hátfájás sok esetben megelőzhető.

Vigyázat! Azonnal hívjunk orvost, ha egyik vagy mindkét lábunk zsibbad, elgyengül, vagy ha a hátfájás elesés vagy autóbaleset következmé­nye; ha fekvő helyzetben is nagyon erős a fájdalom, ha hányás, láz vagy inkontinencia kíséri.

Ágynyugalom és egyebek

Sokféle kezelés létezik a hátfájás enyhítésére: ágynyugalom, jég és hő, fájdalomcsillapítók és kiropraktika. E módszerek alkalmazásakor fogadjuk meg az alábbiakat.

 • Az ágynyugalom – maximum két nap -csak súlyos hátfájás esetén javasolt. Lapo­san feküdjünk (ne feltámasztva), tegyünk egy-egy párnát a fejünk és a térdünk alá. Amint jobban vagyunk, keljünk fel, akkor is, ha még mindig érzünk egy kis fájdalmat. A túl sok pihenés gyengítheti az izmokat, ami újabb sérüléshez vezethet.
 • Ha már felkeltünk, a finom nyújtás és torna szintén ajánlott. Enyhébb hátfájás esetén olykor csak kerülni kell a megerőltető mozgást – az ágynyugalom mellőzhető. A hirtelen húzódásos sérülés után 48 órás jeges kezelés csökkentheti a fájdalmat és a duzzanatot. A forró fürdő, zuhany vagy melegítőpárnák alkalmazása enyhítheti a krónikus hátfájást.
 • A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen, aszpirin) megszüntetik az enyhe vagy közepes fájdalmat. Erősebb fájdalomra izomgörcsoldókat adnak, de ezeknek számos mellékhatásuk lehet. A hátgerincmasszázs biztonságosan és hatékonyan enyhíti a deréktáji fájdalmakat, de csak a sérülést követő első négy hétben alkalmazható. A jóga, az akupunktúra, a masszázs és a Feldenkrais-módszerrel (könnyű gyakorlatok sora, amely rávezet a helyes testtartásra ülés, járás és testgyakorlás közben) végzett torna ideiglenesen enyhítheti a fájdalmat, de még nem bizonyított, hogy e a módszerek alkalmasak-e a krónikus hátfájás kezelésére.
 • Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, behajlított lábbal feküdjünk hanyatt. Fogjuk meg egyik térdünket mindkét kézzel, és finoman húzzuk fel a mellkasunkhoz. Tartsuk 30 másodpercig. Ismételjük meg a másik lábbal, majd mindkét lábunkkal egyszerre.

Egy csepp megelőzés

A hátproblémák elkerülése

 • Üljünk egyenesen. Görnyedt ülő hely­zetben 10-15-ször nagyobb nyomás nehezedik a derekunkra, mint állva. A hát megtámasztásához tegyünk a derék mögé párnát vagy háttámaszt.
 • Ha bármit megemelünk, mindig a tér­dünket hajlítsuk, ne a derekunkat, és használjuk a lábizmainkat.
 • Kerüljük a zavaró mozdulatokkal járó sportokat, pl. a golfot és a teniszt.
 • Erősítsük a hasizmokat. Feküdjünk hanyatt behajtott térddel, a talpunk legyen a padlón. Emeljük mindkét térdünket a mellkasunkhoz. Próbáljuk meg homlokunkkal megérinteni a térdünket, és 6-ig számolni. Ismételjük meg a gyakorlatot hatszor.
 • Erősítsük a törzsizomzatot. Álljunk négykézlábra. Emeljük fel a jobb karunkat és a bal lábunkat. Tartsuk így néhány másodpercig. Ismételjük meg a másik kézzel és lábbal is. Végezzük el a gyakorlatot 3-20-szor.

Bölcs dolog-e a műtét?

A sebészeti beavatkozások, mint a csigolya­megnyitás a porckorongsérv kezelésére, csak végső megoldásként alkalmazandó. Ha az orvos műtétet javasol, kérdezzünk meg más orvost is. A deréktáji fájdalmak mind­össze 1%-ában van szükség műtétre, és a gyógyulás nem garantált. Ha felmerül a műtét szükségessége, az orvost alaposan kérdezzük ki a műtét veszélyeiről és a várható eredményről.

A hátat kényeztető termékek

A hát gondozása nagy üzletté vált. A hátfájó­soknak eszközök széles körét kínálják a kézi masszírozóktól a gerincnyújtó szerkentyűkig. Ezek a termékek sok esetben nem estek át semmiféle vizsgálaton, és nem valószínű, hogy megakadályozzák a fájdalom kiújulását. Szerencsére kárt sem okoznak. Mielőtt meg­vásárolnánk valami ilyesmit krónikus hát­fájásunk csillapítására, beszéljük meg a dol­got az orvosunkkal.

Emellett óvakodjunk két régebbi termék­től. A hátfűzők, amelyeket akut fájdalmakra írnak fel, nem bizonyították hatékonyságu­kat, és azok az erős vászonból vagy bőrből készült széles övek, amelyeket egyes súly­emelők és nehéz munkát végzők a deréktáji sérülések elkerülése érdekében viselnek, szin­tén nem előzik meg a panaszokat, sőt még növelhetik is a sérülés veszélyét.

Hátbarát bútorok

Otthoni és irodai bútoraink megelőzhetik a hátfájás kialakulását. Az alábbi útmutatás segítségével átgondolhatjuk, bútoraink mennyiben óvják egészségünket.

 • Matrac. Válasszunk kényelmeset. Általá­ban a „keményet” javasolják. Nem jó azonban, ha a matrac túl kemény, némi­leg rugalmasnak kell lennie, hogy felvegye a test kontúrját. Alvás közben a legjobb testhelyzet, ha oldalra fordulva fekszünk, kissé behajlított térddel. A legrosszabb a hason fekve alvás.
 • Kanapé. A túl nagy, puha kanapé, ami­ben szinte elsüllyedünk, túlzottan megter­helheti a hátunkat. A legjobb a kissé keményebb párnázat és az olyan háttámla, amely egyenesebb ülést biztosít. A derekunkat megtámaszthatjuk kispárnával.
 • Hátradönthető fotel. Teljesen kinyitva a lábtartóval és a karfával jó támasztékot biztosít a hát számára. A hintaszék javítja a hátban a vérkeringést, ezért kifejezetten gyógyhatású.
 • Ebédlőszék. Olyan széket használjunk, amelyen a fenekünk kényelmesen nekitá­maszkodik a háttámlának, a lábunk a padlón pihen, a térdünk egy kissé feljebb van, mint a csípőnk, és körülbelül egy-tenyérnyi távolságra van a szék szélétől.
 • Irodai szék. Állítható magasságú, háttám­lájú, öt kerékkel felszerelt típust válasszunk. Ügy állítsuk be a magasságát, hogy a térd egy kissé magasabban legyen a csí­pőnél, és a talp a padlón legyen. Ha kell, tegyünk kis dobogót a lábunk alá.

A húzó és a görcsös hátfájás okai

A hátfájás általában húzó vagy görcsös jellegű. Nem súlyos, de gyakran vissza­térő állapot. Az alábbiak válthatják ki.

 • Hirtelen mozdulat okozta sérülés.
 • Lehajlás és nagyobb súly megemelése.
 • Rossz testtartás.
 • Megnövekedett alhasi súly, beleértve a terhességet.
 • Izomfáradtság.
 • Mozgásszegény életmód vagy gyenge izomtónus.
 • Stressz és általános feszültség.
 • A gerincoszlop meggörbülése.
 • Magas sarkú cipő viselése.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.