Veszélyes vagy biztonságos

Hogyan csináljuk a meditációt?

Jó tudni! A meditáció megnyugtatja az idege­ket, és segít elszakadni azoktól a gon­dolatoktól, amelyek stresszt okoznak.

A meditáció sokak szerint a stressz töké­letes ellenszere. Való igaz, hogy segítsé­gével csökkenthető a szervezet stresszre adott reakciója, és hogy ez a fajta elmélyedés szám­talan módon hathat az egészségünkre. Sem­mibe sem kerül elsajátí­tani, és szinte bárhol gyakorolható.

Mivel a modern or­vostudomány összefüg­gést talált a krónikus stressz és egy sor testi és lelki probléma között, a meditáció alkalma­zását feltétlen érdemes fontolóra venni.

Hogyan csináljuk?

Technikailag szinte bármi meditációnak ne­vezhető, ami segít a belső béke előidézésében. Egyik népszerű változata a transzcendentális meditáció (TM), amelynek lényege egy adott hang vagy szó – a mantra (szanszkritul „kép­let”) – ismételgetése. A TM során kényelmes helyzetben, csukott szemmel ülünk, majd a légzésünkre összpontosítva lassú be- és kilég­zéseket végzünk. A kilégzések közben folya­matosan ismételgetjük (hangosan vagy ma­gunkban) a mantránkat, amelyet személyes jelentősége vagy csupán a hangzása miatt vá­lasztottunk ki. Az is jó megoldás, ha mantra nélkül, pusztán a légzésre figyelünk.

A meditáció egy másik változatá­nál, amelyet vizualizációnak vagy irányított képfelidézésnek nevez­nek, egy békés jelenetet képzelünk magunk elé, amely lehet em­lékkép vagy a fantázia szü­lötte, és megpróbáljuk felidézni annak minden részletét: a látványt, a hangokat, a szagokat. E gyakorlatok nyugtatólag hatnak, és segí­tenek elszakadni azoktól a gondola­toktól, amelyek stresszt okoznak.

Sok szakértő szerint a rendszeres meditá­ciónak – még ha naponta egyszer vagy két­szer mindössze 20 percet szánunk rá – idővel nemcsak pszichológiai, hanem élettani szem­pontból is kedvező hatásai lehetnek.

A test és a lélek kapcsolata

A meditáció, mint stresszcsökkentő módszer, sokaknak segíthet a fogyókúrás vagy edzés­program betartásában, és ezáltal a magas vér­nyomás megelőzésében, ill. csökkentésében. Számos kutató kimutatta, hogy a rendszeres meditáció – más kezelési eljárásokkal és élet­viteli változtatásokkal együtt alkalmazva (amelyek csökkentik az olyan kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a magas vér­nyomás és a magas koleszterinszint) -, sok szívbetegnek is hasznára válik.

Kutatások szerint a meditáció enyhítheti a krónikus fájdalmakat, különösen rákbetegek­nél. A módszerrel elviselhetőbbé tehető a szülési fájdalom, csillapítható a fejfájás – különösen a migrén -, az enyhe depresszió, a hőhullámok és a szorongás egyes testi tünetei, pl. a szapora pulzus. (Természetesen a meditáció nem helyettesítheti a szakszerű orvosi ellátást.)

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy a meditáció terápiás eljárásnak tekint­hető. Bírálói úgy vélik, hogy a meditáció által előidézett látszólag kedvező változásokat a placebohatás okozza, vagyis a módszert alkalmazók állapota a kezelés sikerességébe vetett hitük miatt javul. Mások a meditáció rossz szándékú felhasználásától félnek, mivel azt hiszik, hogy a módszerrel egyfajta transz­ba juttatjuk magunkat, és ebben az állapot­ban könnyen egy csoport vagy terapeuta befolyása alá kerülhetünk.

Mindazonáltal sokan állítják, hogy a me­ditáció javítja a testi és lelki egészséget, vagy legalábbis fokozza a belső nyugalmat. A me­ditációs programokkal kapcsolatban legjobb pszichiáter tanácsát kérni, de a témával fog­lalkozó könyvek is segítségünkre lehetnek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.