Wellness otthon

Pszichoterápiás módszerek, meditáció

A pszichológia segítségével történő kezelés és tanácsadás szintén fontos szerepet kap a stressz kezelésében. Az önsegítő könyvek népszerűségének megnövekedése a bizonyíték arra, milyen fontos ez a terület. Az 1990-es évek vége óta a kissé megváltozott a stressz és idegesség kezelésének fókusza. Míg azelőtt főleg a stressz vagy az egyén viselkedése mögött álló kiváltó okokat elemezték, manapság azokat az embereket vizsgálják, akik képesek a boldog, kiegyensúlyozott életre és a tőlük kapott információt adják át azoknak, akik „szenvednek”.

A kognitív módszer

A kognitív módszer a pszichoterápia egy amerikai pszichiáter, Aron T. Beck, által kifejlesztett formája. A kognitív terápia a Kognitív Viselkedési Terápiák összefoglaló nevű csoportba tartozó módszerek egyike, amit Beck az 1960-as években dolgozott ki. Mint már említettük, ez a módszer azon a feltételezésen alapul, hogy érzéseinket és cselekedeteinket nem külső események vagy helyzetek okozzák, hanem a gondolataink. Ez azt jelenti, hogy ha megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat, meg tudjuk hangulatainkat és lelkiállapotunkat is változtatni, úgy, hogy az adott szituáció semmit sem változik.

A kognitív terápia abban különbözik más pszichoterápiás kezeléstől, hogy az előre megbeszélt és meghatározott ideig tartó „szeánszok” eredményorientálttá teszik a programot. A tera­peuta feladata, hogy figyelje, tanítsa és bátorítsa a pácienst, míg ez utóbbi szerepe a tanultak gyakorlatban való alkalmazása, összefoglalva tehát a kognitív terápia azt mondja, hogy ha idegesek, indulatosak vagyunk valami miatt, akkor két különböző dologgal állunk szemben: a problémá­val és az indulattal. Ha képesek vagyunk kevésbé emocionálisan reagálni egy problémára, akkor nagyobb az esélyünk, hogy intelligenciánkat, energiánkat és tudásunkat latba vetve meg is oldjuk azt.

Meditáció

A legtöbb vallás filozófiájában vagy rítusaiban megtalálható a meditáció valamely formája. Azáltal, hogy valamilyen referenciapontra koncent­rálunk (legyen ez a légzés, egy hang vagy vizualizálás) a meditáció során a cél az, hogy önmagunkat eltávolítsuk a gondolkodó tudattól.

Koncentrálás során természetesen előbukkanhatnak gondolatok, de a fókusz mindig visszatér egy pontra, „itt és most”. Különböző meditá­ciós technikák különböző célokat tűznek ki, ilyen például a magasabb fokú tudatosság elérése, spirituális tudatosság kialakítása vagy egy békés, nyugodt kedélyállapot biztosítása.

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy csendben ülni már meditációt jelent. Ez félreértés. A valódi meditáció bölcsességhez és tudatossághoz vezet, ami segít megérteni, hogy mi magunk nem vagyunk azonosak az egónkkal, többek vagyunk nála. Mindehhez szükség van a megfelelő testtartásra, légzésre, az érzékek visszavonulására és koncentrációra

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.