Veszélyes vagy biztonságos

Hatékony megfázás és köhögés elleni szerek

A megfázás talán a leggyakoribb betegség. Legalább 200 olyan vírus ismert, ame­lyik ezt az állapotot okozhatja. Furcsa módon nem a hideg időjárást kell érte okolni. Inkább az a baj, hogy a fagyosabb évszakok idején hosszabb időt töltünk zárt helyiségekben, és ez növeli a vírusok terjedésének veszélyét. Sokan recept nélkül kapható gyógyszerekkel kezelik betegségüket.

A hideg tények

Minden engedélyezett recept nélkül kapható gyógyszernek lehetnek mellékhatásai az aján­lott adagolás mellett is, és nagyobb adagban súlyos problémákat okozhatnak. Tudnunk kell, milyen hatóanyagra van szükségünk, és tartsuk észben az alábbiakat, amikor gyógy­szert veszünk.

  • Ne higgyük azt, hogy a megfázás gyógy­szerektől elmúlik. Mindegy, hogy sze­dünk-e gyógyszert vagy sem, nagyjából ugyanannyi idő alatt (kb. egy hét) leszünk jobban. A megfázás és az influenza elleni kezelések enyhítenek bizonyos tüneteket, de a vírust nem befolyásolják. Ne kérjünk az orvostól antibiotikumot, mert ezek a szerek nem ölik meg a megfázást okozó vírusokat.
  • A legerősebb tünetet célozzuk meg, és csak a legszükségesebb mértékben szed­jünk gyógyszert. Számos recept nélkül kapható gyógyszer kombinált készítmény, amely egyszerre több tünetet is enyhít, de lehet, hogy erre nincs szükség. Nátha ellen csak orrcseppet használjunk; ha nem tu­dunk aludni a köhögéstől, csak köptetőt; ha lázunk van és fáj minden tagunk, ak­kor csak fájdalomcsillapítót vegyünk be. A gyógyszereket csak akkor vegyük be, ha érezhetően megkönnyebbülünk tőlük.
  • Ne feledjük, a legfontosabb, hogy bősé­gesen igyunk folyadékot és pihenjünk. Kerüljük az alkoholt és a száraz szobai levegőt – ha kell, használjunk párásítót. Végül, gyakran mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.

Gyógyszerek és természetes hatóanyagok

A recept nélkül kapható gyógyszerek az aláb­bi kategóriákba sorolhatók.

A nátha elleni szerek csökkentik az orr­üregben a váladékképződést és szabaddá teszik a felső légutakat. Az orrcseppek és inhalálok gyorsabban hatnak, és kevesebb a mellékhatásuk, mint a szájon át besze­dendő gyógyszereknek, de ezeket 3-4 nap­nál tovább nem szabad használni, mert túlzott használat esetén a dugulás vissza­tér. Ezek a gyógyszerek megemelhetik a vérnyomást és nyugtalanságot okozhat­nak. A kockázatok csökkentése érdekében pseudoefedrin-tartalmú készítményt használjunk a fenil-propanol-amin-tártai -múak helyett, mert ez utóbbiak gyakran okoznak vérnyomás-emelkedést. A köptetők segítik felköhögni a tüdőben felgyülemlett váladékot. Azonban nem mindig hatnak. A bőséges folyadékbevitel hatékonyabb lehet. Ha mégis köptetőt alkalmazunk, ne szedjünk mellé köhögés­csillapítót.

Az allergiaszerű tüneteket, pl. a tüsszögést vagy könnyezést csillapító antihisztami­noktól esetleg még rosszabbul érezhetjük magunkat. Bár megállítják az orrfolyást, gyakran álmosságot, szem- és szájszárazsá­got okoznak, és hátrányosan befolyásolják a motoros idegi működést. Emellett a vá­ladékokat összesűríthetik, ami miatt azok nehezebben távoznak a szervezetből. Lehet, hogy megfázás esetén nincs is szükség gyógyszerre. A kutatások számos természetes anyag, pl. a cink és a kasvirág hatékonyságát bizonyították a megfázás tüneteinek kezelésé­ben. Ám arra nincs bizonyíték, hogy a C-vi­tamin enyhítené a megfázás tüneteit. Emellett a kutatók sok újat tudtak meg az immun­rendszer működéséről. Érdekes módon, ha több emberrel érintkezünk, csökken az esé­lye, hogy elkapjuk a megfázást.

A távlatok.

Két új megfázás, illetve influenza elleni szer áll kipróbálás alatt. A BIRR-4 néven ismert gyógyszert kanadai kutatók fejlesztették ki és orrspray formájában lesz kapható. Úgy tűnik, akár 50%-kal is csökkentheti a megfázás tüneteit. A második szer szintén orrspray, a neve: zanamivir. Ez nem csökkenti a tüneteket, de akár három nappal is lerövidítheti a betegséget.

Vigyázat! Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk valamely egyéb betegség, pl. magas vér­nyomás vagy cukorbeteg­ség miatt, akkor a megfá­zás és köhögés elleni készítmények bevétele előtt beszéljünk az orvos­sal. A terhes és szoptató nők szintén forduljanak orvoshoz.

Megfázás, influenza, vagy valami más?

Mielőtt gyógyszert vennénk be, próbáljuk eldönteni, mi is a bajunk. Az alábbi megfázásos és influenzás tünetek nemileg eltérnek egy­mástól, és mindkét betegségnek sajátos tünetei vannak; ezeket csillaggal (*) jelöltük. A megfázás lassan kezdődik, kb. egy hétig tart. Az Influenza hirtelen jön, két hétig vagy tovább tart. Mindkét betegség további fertőzésekhez vezethet, pl. orrmelléküreg-gyulla­dáshoz (jelei: tartós orrdugulás, fájdalmas orrmelléküregek) és hörghuruthoz (sárgás köpettel járó, mélyről jövő köhögés).

MegfázásInfluenza
Orrdugulásgyakorikevésbé gyakori
Tüsszögésgyakorikevésbé gyakori
Orrfolyásgyakorikevésbé gyakori
Torokfájásgyakoriritka
Mellkasi fájdalomgyakori (enyhe)gyakori ( súlyos is lehet)
Köhögésritka (enyhe)gyakori ( súlyos is lehet)
Fejfájásritkagyakori
Izomfájdalmakgyakori (enyhe)gyakori ( súlyos is lehet)
Elesettséggyakori (enyhe)gyakori ( súlyos is lehet)
Lázritka (alacsony)gyakran magas, 40 °C-ig:néhány napig tart

A köhögés kezelése

A száraz, szűnni nem akaró köhögésre hasz­náljunk dextrometorfán-tartalmú köhögés­csillapítót. Ez úgy hat, mint a kodein – az agyban gátolja a „köhögés központját” -, de kevesebb a mellékhatása. Megjegyzés: az előzetes vizsgálatok szerint a dextrometor-fán fejlődési rendellenességet okozhat. Ezért a terhes nők kerüljék az ilyen összetevőt tar­talmazó orvosságokat.

Mi a helyzet a köhögés elleni cukorkákkal? Nem hatékonyabbak, mint a sava­nyú cukor. Még azoknak is nagyon gyenge a hatásuk, amelyek köhögéscsillapító hatóanyagot tartal­maznak. Ráadásul olyan aromás ola­jokat tartal­maznak, mint a borsmenta és az eu­kaliptusz, amelyek irritálhat­ják a toroknyálka­hártyát, vagy gyomorbántalmakat okozhatnak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.