Veszélyes vagy biztonságos

Joghurt egy egészséges étel a vastagbélrák ellen

A tejjel azonos tápértékű, de talán még annál is egészségesebb joghurt akkor képződik, ha hasznos baktériumok kezdenek szaporodni a friss tejben. Ezek az aktív élő kultúrák lebontják és tejsavvá alakítják a tej­cukor egy részét. Ennek köszönhető üdítő, enyhén csípős íze.

A joghurt nemcsak finom, de könnyen emészthető és kalciumban gazdag (egy pohárnyi a napi kalciumszükséglet egyharmadát fedezi). Emellett kiváló fehérje-, cink-, ribo­flavin- és B12-vitamin-forrás, sőt ha vitamin­nal dúsított tejből készül, akkor sok A- és D-vitamint is tartalmaz. Vannak alacsony zsírtartalmú és zsírmentes változatok. Az ak­tív élő kultúrát tartalmazó joghurt fogyasztá­sa megakadályozhat egyes emésztőrendszeri betegségeket, sőt talán a vastagbélrákot is.

Királyi étek

A joghurtot hosszú idők óta egészséges étel­nek tartják. Az 1500-as években I. Ferenc francia királyt csak azután sikerült kigyógyítani bélpanaszaiból, hogy udvarába megérkezett a török szultán orvosa, egy nyáj juhval és egy joghurtrecepttel.

A ma már főként tehéntejből készített joghurt azon tejtermékek közé tartozik, amelyet a laktóz-intoleranciában szenvedők (vagyis azok, akik tej, jégkrém vagy sajt fogyasztása után felfúvódnak, görcsös hasi fájdalmat éreznek és megy a hasuk) is fogyaszthatnak, mivel a bakté­riumok a tej laktóztartalmának akár a kétharmadát is felhasználhatják.

A joghurt készítéséhez kétféle baktériumtörzset használnak, az L. bulgaricust és az S. thermophilust; ezek a gyomorba kerülve elpusztulnak. Az egyes jog­hurtokhoz hozzáadott L. acidophilus viszont túléli az emésztőnedvekkel való találkozást, és igen jó hatás­sal van az egészségre. Ezek a „baráti” baktériumok az antibiotikumkúrák során segítenek a bélflóra helyreállításában, meg­előzve az e gyógyszerek okozta hasmenést.

Az élő kultúrás L. acidophilus tartalmazó joghurt fogyasztása a sorvadásos gyomor­gyulladásban szenvedőknél gátolja a vastag­bélrák kialakulását elősegítő enzimek műkö­dését. Állatkísérletekben a joghurt lelassította a vastagbélrák sejtjeinek növekedését. A jog­hurt mindennapos fogyasztása javítja az im­munrendszer működését is.

Egy csepp megelőzés: Joghurt kontra élesztő

Ha naponta elfogyasztunk egy pohár joghurtot, amely L. Acidophilus kultúrát tartalmaz, ez segíthet a hüvely élesztőgombás fertőzéseinek megelőzésében. Az L. Acidophilus nemcsak barát­ságtalan környezetet teremt az élesztő” számára, de egyúttal hidrogen-peroxidot termel, ami megakadályozza más mikroorga­nizmusok növekedését.

A távlatok.

A Lactobacillus GG(LGG) nevű baktériumtörzs, amelyet 1985-ben fedeztek fel az ameri­kai Tufts Egyetemen, alkalmas a bizonyos vírusok és antibiotikumok okozta hasmenés kezelésére. Az utazók hasmenése ellen is hasznos. Sajnos egyelőre még csak Finnországban kapható LGG-vel készült joghurt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.