Veszélyes vagy biztonságos

Mennyi kalcium szükséges? Milyen kiegészítőt szedjünk?

Mennyire van szükségünk?

Az elfogyasztandó kalcium mennyisége korfüggő. Fiatalkorban van rá a legnagyobb szükség, amíg a csontváz még fejlődésben van, majd pedig idősebb korban, a csontritkulás kivédésére.

Korábban az ajánlott napi bevitel épp annyi volt, amennyi megakadályozta a hiány­állapot kialakulását. A szakemberek által manapság elfogadott irányelvek kor szerint határozzák meg a szükséges napi bevitelt.

Jó tudni! A legújabb táplálkozástudományi ajánlások értel­mében kortól függetlenül mindenkinek emelnie kellene a napi kalciumbevitelt.
Élelmiszerek kalciumtartalma
A táplálkozási szakemberek többsége azt ajánlja, hogy élelmiszerek, és ne kiegészítők legyenek a kalciumszükségletünk elsődleges forrásai. Íme néhány a kalciumban leggazdagabb élelmiszerekből.
ForrásKalcium (mg)
TejtermékekTúró, 15 dkg Sajt, 28 g Tej(zsírszegény), 1 pohár Joghurt (natúr, zsírszegény)128 260 296 415
ZöldségfélékBrokkoli (főtt), 10 dkg 1 nagy héjában sült burgonya spenót (főtt), 10 dkg Kelkáposzta (főtt, 10 dkg136 164 252 357
HalkonzervekRózsaszín húsú lazac szálkával, 10 dkg Szardínia (vízben, szálkával) 10 dkg237 240
Egyéb forrásokFüge, 8,5 dkg Tofu 10 dkg Rebarbara (főtt), 10 dkg81 90 174

Élelmiszerek helyett kiegészítők

A kalciumot próbáljuk meg elsősorban élelmi­szerek útján – levélzöldségek, alacsony zsírtar­talmú tejtermékek fogyasztásával – a szerveze­tünkbe juttatni. Az étrend-kiegészítők csak arra jók, hogy pótolják az esetleges hiányos tápanyagbevitelt. Kiegészítő készítmény szedé­sekor kövessük az alábbi útmutatásokat.

A felszívódás javítása érdekében étkezés­kor vagy étkezés után 60-90 percen belül vegyük be a kalciumot egy pohár vízzel. Segíti a felszívódást, ha ezzel egy időben D-vitamint is veszünk be. Idősebbeknek napi 400 NE D-vitamin beszedését ajánl­ják, esetleg olyan készítmény formájában, amely kalciumot is tartalmaz.

Óvakodjunk bizonyos ételektől, pl. a bú­zakorpától, ami akadályozza a kalcium felszívódását. A spenót jókora adag kalciumot biztosít (10 dkg főtt spenót 240 mg-ot), de tartalmaz oxálsavat is, ami gátolja a kalcium felhasználását. Ám az oxálsav nem gátolja az egy időben fogyasztott, egyéb forrásból származó kalcium felszívódását (pl. az étrend-kiegészítőkét).

Étrend-kiegészítők kalciumtartalma

Csupán azért, mert a kiegészítőre az van írva, hogy 500 mg kalciu­mot tartalmaz, ne gondoljuk, hogy ennyihez hozzá is jutunk. Sok ter­mek egy-egy tabletta összsúlyát adja meg a valós kalciumtartalom helyett. Ráadásul a négy fő ve­gyületben, a kalcium-karbonátban, -citrátban, -laktátban és -glükonátban nem azonos a kalcium mennyisége.

Egyes termékek címkein az „elem kalcium mennyisége szerepel. Ez azt jelzi, hogy egy tablettában valójában mennyi van az ásványi anyagból. Ha a terméken csak a tabletta összsúlya van megadva, akkor az alábbi számítás segítsé­gével megtudhatjuk az egyes ki­egészítőd valós kalciumtartalmát.

  • Kalcium-karbonát (40% kalcium). 5zorozzuk meg az összsúlyt 0,4-gyel. 500 mg kalcium-karbo­nát (500 x 0,4) pl. mindössze 200 mg kalciumot tartalmaz.
  • Kalcium-citrát (21% kalcium). Szorozzuk meg az összsúlyt 0,21-gyel. 500 mg kalcium-citrát (500 x 0,21) pl. mindössze 105 mg kalciumot tartalmaz.
  • Kalciutn-laktát (13% kalcium). Szorozzuk meg az összsúlyt 0,13-mal. 500 mg tejcukorhoz kötött kalcium (500 x 0,13) pl. 65 mg kalciumot tartalmaz.
  • Kalcium-glükonát (9% kalcium). Szorozzuk meg az összsúlyt 0,09-cel. 500 mg kalcium-glükonát kötött kalcium (500 x 0,09) pl. 45 mg kalciumot tartalmaz.
  • Egyszerre 500 mg-nál többet ne vegyünk be. A szervezet a kis adagokat hatéko­nyabban dolgozza fel.
  • A kalcium felszívódását elősegíti, ha vala­milyen felegyenesedve végzett sportot űzünk (pl. tenisz, gyaloglás).

Milyen kiegészítőt szedjünk?

A kiegészítőkben a kalcium valamely vegyü­lethez kapcsolódik. Ez lehet karbonát, citrát, glükonát vagy laktat. Mielőtt választunk, gondoljuk át a lehetséges nehézségeket.

  • A kalcium-karbonát, a kalciumkiegészítők legelterjedtebb formája székrekedést, ül. haspuffadást okozhat, és nehezen szívódik fel, ha nem étkezéskor vesszük be.
  • A kalcium-citrát elősegíti a vas felszívódá­sát. Bár a legkönnyebben megemészthető készítmény, valójában nem sok kalciumot tartalmaz. A kalcium-laktát és a kalcium-glükonát még kevesebb kalciumot tartal­maz. Ezekből na­gyobb mennyiséget kell bevenni ahhoz, hogy 500 mg kalciumhoz jussunk.
  • Nagy adag kalcium (1500 mg felett) aka­dályozhatja a cink és a vas felszívódását.
  • A csontlisztból, dolomitból és kagylóhéj­ból készült kiegészítők nagyon kis mennyiségű ólmot tartalmazhatnak; azonban e kiegészítők jótékony hatása sokkal na­gyobb, mint az ólom okozta kockázat.

Mennyi a túl sok?

Szakértők napi maximum 2500 mg-ban határozzák meg a veszélytelen kalciumbevitel felső határát. E mennyiség rendszeres túllé­pése kalciumtúltengést okozhat a vérben, ami vesekőképződéshez vezethet. Bár ma már teljesen veszélytelennek tartják ezeket, nem árt az orvossal megbeszélni, mielőtt egy kiegészítő készítmény szedését elkezdjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.