Veszélyes vagy biztonságos

Körülmetélés egészséges vagy nem?

Az újszülött kisfiúk szüleinek el kell dön­teniük, hogy körülmetéltessék-e a gyer­meket vagy sem. Azoknak, akik egészségügyi, nem pedig vallási okokból döntenek mellette, tudniuk kell, hogy az előnyei nem egyértel­műek. Ma már a körülmetélést nem tartják orvosilag szükséges beavatkozásnak. Vitatott, hogy a lehetséges előnyei ellensúlyozzák-e a kockázatait – főleg az esetleges lelki traumát, amit fitymának a pénisz végéről való fájdalmas eltávolítása okoz.

Egészséges választás?

Ügy tűnik, a körülmetélés igen nagy mérték­ben csökkenti a péniszrák kockázatát. A fér­fiak többsége, akiknél ez a betegség előfordul, nincs körülmetélve. A körülmetéletlen férfiak azonban a makk rendszeres és alapos tisztán tartásával csökkenthetik e ritka ráktípus ki­alakulásának veszélyét (körülbelül minden százezredik férfit érint).

Az még vitatott, hogy a körülmetélés véd-e a HIV-fertőzéstől és egyéb nemi úton terjedő betegségektől. Afrikai kutatások „mérsékelt, de nem elhanyagolható” csökke­nést mértek a HIV-fertőzés tekintetében a körülmetélt férfiaknál a körülmetéletlenekhez képest, de más bizonyítékok megcáfolni látszanak ezt az eredményt.

A herpesszel és a tripperrel kapcsolatos adatok ellentmondásosak, ám egy közelmúlt­béli amerikai vizsgálat szerint a körülmetélés nem csökkenti a nemi úton terjedő betegsé­gek kockázatát.

Enyhítsük a baba fájdalmát

A körülmetélést csak egészséges, stabil álla­potú csecsemőkön szabad elvégezni. A műtét után kb. egy hétig a terület vörös és érzékeny. Az enyhe lefolyású szövődmények, mint a vérzés vagy a helyi fertőzés, könnyen kezelhe­tők. Súlyosabb komplikációk, mint a hím­vessző sérülése és a vérzési rendellenességek miatt bekövetkező halál, ritkán fordulnak elő.

A körülmetéléssel kapcsolatos viták nagy­részt arról szólnak, hogy a beavatkozás szen­vedést okoz-e a babának. Bár még nem talál­ták meg a fájdalom teljes kiküszöbölésének módját, legalább megpróbálják csillapítani. A csecsemő kipárnázott ágyon fekszik, és egy cukros vízbe mártott cucli csökkentheti a fájdalmat. A szakértők szerint ennél sokkal fontosabb a helyi érzéstelenítés, és azt java­solják a szülőknek, hogy minden esetben orvos végezze el a beavatkozást.

Az érzéstelenítőknek három fő típusa van, de az orvosok eltérő véleménnyel lehet­nek róluk:

  • Helyileg alkalmazott krém. Legalább két órával a körülmetélés előtt be kell dörzsölni vele a péniszt.
  • A hátsó péniszideg blokkolása. Az érzéstelenítőt, pl. lidokaint a pénisz tövébe injekciózzák.
  • Körkörös érzéstelenítés. Körkörösen lido­kaint injekcióznak a hímvessző középső részébe.

Kapcsolódó cikkek

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.