Veszélyes vagy biztonságos

Kontaktlencse, hogyan használjuk?

A kontaktlencse nagy ajándék azoknak, akik utálják a szemüveget vagy sportol­nak. Nem párásodik be és nem torzítja a perifériás látást.

Ha nem vagyunk elég gondosak, a kon­taktlencse károsodást okozhat. A sokáig hordható lencsék a legveszélyesebbek. Ezek kevés karbantartást igényelnek, mert hét napon át éjjel-nappal viselhetők. Mégis sok orvos ellenzi használatukat, mert minél ritkábban tisztítjuk a lencsét, annál nagyobb az irritáció és a fertőzés veszélye. Ráadásul a kontaktlencse viselése alvás közben veszé­lyes, mert a szem nem jut elegendő oxigén­hez. A hosszú ideig hordható lencsét viselők esetében tízszer gyakrabban alakulnak ki szaruhártya-elváltozások, mint a hagyomá­nyos kontaktlencsét viselőknél.

Sokkal biztonságosabbak az olyan lencsék, amelyeket éjszakára ki kell venni és megtisz­títani. Aki nem akar lencsetisztogatással baj­lódni, vásárolhat egyszer használatos, eldob­ható lencsét. A többi lencsével ellentétben, az eldobható lencsék esetében nem alakulhat ki a szemet izgató fehérjelerakódás. Ugyan­akkor nem olcsók.

Csak a női szem számára

 • A hajlakk bevonatot képez a lencsén – a kontaktlencse berakása előtt használjuk.
 • A lágy leneset sminkelés előtt, a kemény légáteresztőt utána tegyük fel; mindket­tőt vegyük ki a smink eltávolítása előtt.
 • Használjunk víz alapú folyékony alapozót és hidratálat, ill. por alapú szemhéjfesté­ket (a krém bevonatot képez a lencsén).
 • Terhesség alatt eldobható lágy leneset használjunk: a hormonális ingadozás ide­iglenes változásokat okozhat a látásban.
 • A fogamzásgátló tabletta szemszáraz­ságot okoz, ami zavarhatja a kontaktlen­cse-viselést. Beszéljük meg az orvossal.
A merev légáteresztő lencsék tartósabbak, élesebb látást biztosítanak, és többféle látás-problémát képesek korrigálni (beleértve a sú­lyos szemtengelyferdülést is), mint a lágy len­csék, sőt még a rövidlátás rosszabbodását is lassíthatják. De tovább tart megszokni őket.

Fontos a megfelelő behelyezés. Gyakorlott optikusnál vásároljunk, aki hagyja, hogy többször próbálkozzunk, mert lehet, hogy erre szükség lesz. Kerüljük a diszkontáruházakat, ahol gyenge minőségű lencséket lehet kapni, és gyakran a szakértelem is hiányzik. Keressünk az ibolyántúli (UV-) su­garakkal szemben védel­met nyújtó lencséket. Ezek elnyelik és semlegesítik a szürke hályog kialakulását elősegítő UV-sugarakat.

Tartsuk tisztán a lencsét!

 • Mindig mossunk kezet, mielőtt a lencsé­hez nyúlunk.
 • Tartsuk tisztán a lencsék dobozát, és gyakran cseréljük újra.
 • Csak az előírt tisztítóoldatot használjuk.
 • Soha ne tisztítsuk a lencséket desztillált vízzel, házi készítésű sóoldattal, csapvízzel vagy nyállal. Az ezekben előforduló baktériumok súlyos fertőzést, sőt akár vakságot is okozhatnak.
 • Ne viseljük túl sokáig a lencsé­ket, mert ezzel a szaruhártya oxi­génhiányát okozhatjuk, és károsít­hatjuk látásunkat.
 • Ne viseljük a kontaktlencsét alvás közben, kivéve a hosszú ideig viselhető lencséket.
 • Ha fájdalmat, vörösséget, homá­lyos látást, ragadós váladékot vagy fényérzékenységet tapasztalunk, hagyjuk abba a lencsék használatát, és forduljunk orvoshoz! A késleke­dés tartós látáskárosodást okozhat.
Tipp: Szemrevaló: a kontakt­lencsejavítja a látást, sőt erősítheti az önbizalmat is. Nem ritkák azonban az általa okozott gondok sem (pl. allergiás reakciók a tisztítóoldatokra).
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.