Veszélyes vagy biztonságos

Hogyan működik a légzsák? Kockázatos-e?

Nem kétséges, hogy a légzsák közúti bal­esetkor életet menthet. Ugyanakkor né­mi kockázatot is jelent, mivel maga a légzsák felfúvódva sérülést, akár halált is okozhat. Amellett hogy az autógyártók próbálnak egyre biztonságosabb légzsákokat készíteni, természetesen a vezetők és az utasok maguk felelnek azért, hogy mindent megtegyenek biztonságuk érdekében.

Hogyan működnek a légzsákok?

Ütközéskor a légzsák felfúvódik. Mintegy 300 kilométer óránkénti sebességgel „robban be” az utastérbe a másodperc törtrésze alatt, és megóvja az első üléseken ülőket attól, hogy nekicsapódjanak a kormánykeréknek, a műszerfalnak vagy a szélvédőnek, és ettől életveszélyesen megsérüljenek.

A távlatok.

 A légzsákok okozta sérülések csökkentése érdekében az autó­gyártók biztonságosabb alternatívák után kutatnak. Néhány éven belül megjelenhetnek az úgynevezett „intelligens” légzsákok. Ezek az ütközés erejéhez, az utas testméreté­hez és -helyzetéhez, illetve a biztonsági öv be- vagy kicsatolt állapota szerint szabá­lyozzák a felfúvódás erejét. A legtöbb gyártó ma már „legyengített” légzsákokat szerel az autókba, amelyek a jelenlegieknél kisebb erővel fúvódnak fel.

A légzsák azonban komoly sérülést is okozhat. A karambol előtti fékezés a bizton­sági övet nem használó személyt előrevetheti a légzsák felfúvódási zónájába, ahol a műkö­désbe lépő légzsák súlyos, akár halálos ütést mérhet az illető fejére, nyakára vagy mellka­sára. Számottevő a veszély gyermekek és az alacsony növésű felnőttek számára is, illetve ha valaki előrehajolva ül. (Az oldallégzsáko­kat azért tartják biztonságosabbnak, mert azok az utassal egy vonalban fúvódnak fel.)

A kockázatok csökkentése

A szabályok szerint az autóban mind az első, mind a hátsó ülésen utazóknak be kell kap­csolni a biztonsági övet. A légzsák is haté­konyabb és kevésbé veszélyes, ha bekötve utazunk. Ráadásul a biztonsági öv bármely irányból jövő ütközésnél védi az utasokat, míg a front légzsákok nem.

Kerüljük az előredőlt testhelyzetet, és tartsuk távol magunkat a légzsák felfúvódási zónájától. Ez a vezető esetében azt jelenti, hogy (a vastag öltözéket nem számítva) legalább 25 cm legyen a szegycsont közepe és a kormánykerék középpontja között, az első ülésen utazó személy pedig dőljön hátra, amennyire csak lehet.

A 12 év alatti gyermekek használjanak koruknak, ill. testsúlyuknak megfelelő gyer­mekülést. A statisztikák szerint kisgyermekek esetében a légzsák többet árt, mint használ.

Ki lehet kapcsolni a légzsákot?

1998 óta egyetértés van abban, hogy bizonyos esetekben jobb kikapcsolni a légzsákot. Erre a legtöbb autó esetében csak a szakszervizben van lehetőség.

Az utasoldali légzsák kikapcsoltatandó, ha az első ülésen rendszeresen a menetirány­nak háttal bekötött biztonsági ülésben csecsemő utazik. A vezetőoldali légzsákot is jobb kikapcsoltatni, ha nem tudjuk megtar­tani a 25 cm-es távolságot a kormánykerék középpontja és a szegycsont között, vagy valamilyen különleges orvosi probléma ezt indokolttá teszi.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.