Veszélyes vagy biztonságos

Mágnesterápia használ vagy nem?

Talán már hallottunk a mágnesek gyógyí­tó és fájdalomcsökkentő erejéről, vagy láttunk olyan televíziós hirdetést, amelyben mágnesekkel felszerelt öveket vagy ruhákat ajánlottak a fájó testrészek kezelésére. De va­jon van-e bármilyen alapja ennek az alter­natív gyógyító módszernek?

Az az elképzelés, hogy a mágnesek hatás­sal lehetnek az egészségre, több ezer éves, az orvosok többsége azonban nem hisz benne. Végeztek ugyan mágneses terápiával kapcso­latos tudományos vizsgálatokat, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderül­jön, a kezelésnek vannak-e tényleges előnyei.

Mitől olyan vonzó?

Egyesek szerint a mágneses terápia nemcsak a fájdalom ellen használható, hanem a depresszió kezelésére és sebek, törések gyógyulásának elősegítésére is. A folyamat alapját a mágneses terek jelentik; ezeket kü­lönböző módon állítják elő és használják fel.

Az agy mágneses stimulálása (TMS) során elektromágneses tekercset illesztenek a fej köré, majd abba gyenge áramot vezetve erős mágneses mezőt gerjesztenek. Az eljárást különféle agyi rendellenességek kimutatá­sára is kipróbálták, és egyes kutatók abban reménykednek, hogy alkalmasnak bizonyul a depresszió kezelésére, hiszen az agyat sti­mulálja. Azt is vizsgálták, nem enyhíthetők-e a TMS-sel a Parkinson-kór egyes tünetei, pl. a mozgáskoordináció és a reakcióidő zavarai, de az eredmények ellentmondásosak és bizonytalanok.

Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a mág­neses mezők hatással lehetnek a szervezet hormonszerűen ható, de hormonnak nem tekinthető anyagainak szintjére, és stimulál­hatják a csontregenerációt, ami a törések gyorsabb gyógyulásához vezethet.

A kezelés egy másik változatánál kismére­tű, de nagy erejű mágneseket helyeznek a test különböző részeire azzal a céllal, hogy át­mágnesezzék a vörösvértestekben lévő vasat, és ezzel fokozzák a véráramlást és a sejtekhez jutó oxigén mennyiségét. A módszer hívei szerint a fokozott vérkeringés gyógyító hatá­sú, különösen krónikus fájdalom esetén. Egy texasi rehabilitációs klinikán végzett vizsgálat során megállapították, hogy kis mágnesekkel enyhíteni lehet az egykor gyermekbénuláson átesett páciensek izom- és ízületi fájdalmait. Más kutatások viszont – köztük egy, a sarok­fájás enyhítésének lehetőségeit kutató tanul­mány – gyakorlatilag semmilyen előnyös hatást nem mutattak ki.

A szakértők többsége továbbra sincs meg­győződve a mágneses kezelés hatékonyságá­ról. Még ha sikerül is kimutatni, hogy a mág­nesek kedvező hatással bírnak, könnyen lehet, hogy az csak rövid ideig tart, és elkép­zelhető, hogy a kezelés hosszabb távon mel­lékhatásokkal jár. A mágneses terápia egyes gyógyszerek hatását is megzavarhatja.

Nem árt némi egészséges szkepticizmus azon elektromágneses készülékekkel kapcso­latosan, amelyek állítólag több különféle panasz kezelésére is alkalmasak. Ha mégis szeretnénk kipróbálni a mágnesterápiát, kérjük ki orvosunk véleményét – különösen ha pace­makerünk van vagy gyermeket várunk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.