Veszélyes vagy biztonságos

Magas sarkú cipők tényleg nagyon ártalmasak? Mennyire károsak?

Szegény lábunk! Egy átlagos napon 9000 lépést kell megtennie, miközben folya­matosan el kell viselnie a rá nehezedő terhe­lést, így nem meglepetés, hogy a lábfej igen sérülékeny. Valójában az emberek mintegy 75%-ának – főleg nőknek – vannak lábpana­szai. A bajok egyik fő okozója a szoros cipő (sok nő hord túl kis méretű lábbelit). A ma­gas sarkú cipőnek szorosan kell illeszkednie a lábra ahhoz, hogy le ne essen, ezért gyakran ezek a lábbelik a felelősek a lábfej elnyomorodásáért.

A divatos cipőkért fizetett ár

A magas sarkú cipő a 16. század óta egyfolytában divatban van. Az ilyen cipőben jobban mutat a láb, a nő magasabbnak látszik, és az alakja is jobbnak tűnik, mert a vádli izmai fe­szesek, a dereka íveltebb, és a mellei jobban kiemelkednek. Ám a vonzó külsőért nagy árat kell fizetni.

Ha a lábujjakat beszorítjuk egy keskeny cipőbe, egymásra csúsz­nak és deformálódnak, ami mindenféle problémához vezet. A hegyes orrú cipő bütyköt és kalapácsujjat okoz. Viselése az ún. Morton-féle neuromához is vezethet (idegrostból és kötőszövetből álló daganat, gyakran a harmadik és ne­gyedik lábujj között), ami fájdalommal, égő érzéssel vagy zsibbadással jár. A szo­ros cipő kidörzsöli a bőrt, emiatt fájdalmas hólyagok, tyúkszemek és benőtt lábkörmök alakulhatnak ki. Súlyos esetben kezelésük sebészi beavatkozást igényel.

A tűsarkú cipő más testrészeken is okoz­hat károsodást. A testsúly a lábfej első részére helyeződik, így a láb hátsó szalagjai össze­húzódásra kényszerülnek, és a lábszár izom­zata megrövidül. Emellett túlzottan meg­feszülnek a hát- és nyakizmok, és a test egyensúlya sem megfelelő járás közben. Minél magasabb a sarok, annál erősebb a rendellenes feszülés.

Megelőző nyújtás

Sportcipő vagy lapos sarkú cipő viselésével elkerülhetjük ezeket a problémákat. Ha még­is tűsarkút hordunk, próbáljuk ki az alábbi nyújtó gyakorlatokat.

Derék. Feküdjünk hanyatt, és húzzuk fel mindkét térdünket a mellkasunkhoz. Nyomjuk a derekunkat a padlóhoz, és maradjunk így egy percig. Ezután bal vál­lunkat a padlón tartva mozdítsuk a térde­ket jobbra, és tartsuk így egy percig. Ismé­teljük meg a nyújtást a másik oldalon.

Lábszár. Támaszkodjunk tenyérrel a fal­hoz. Húzzuk előre az egyik lábunkat, haj­lítsuk be a térdet. A hátsó láb maradjon kinyújtva, sarok a padlón. Lassan hajol­junk előre, maradjunk így egy percig. Lábcserével ismételjük meg a gyakorlatot.

Egy csepp megelőzés

Vigyázzunk a talpunkra!

A magas sarkú cipő rendszeres vi­selése árt a lábnak. Ha olykor mégis muszáj követni a divatot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

  • Ne viseljünk tűsarkú cipót napi három óránál hosszabb ideig.
  • A kényelmes cipó alátámasztja a lábboltozatot és ki van párnázva.
  • Ne hordjunk 5 cm-nél magasabb sarkú cipőt. Minden 2,5 cm 50%-kal növeli a lábfej első részére nehezedő nyomást.
  • Szögletes vagy kerek orrú cipőt vásároljunk, ne hegyes orrút.
  • Hordjunk szeles sarkú modellt.
  • Puha bőrből készült cipőt hordjunk. A szintetikus anyagból készült cipőben izzad a láb, ami segíti a lábgombák kialakulását.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.