Ízület

Ízületi fájdalmak kezelése: mágnesterápia, MSM, DMSO, antibiotikum [HASZNOS]

Amióta a Neander-völgyi ősember merev, fájó ízületekkel ébredt, folyik az ellenszerek keresése -hagyományos gyógymódok, alternatív megközelí­tés, házi patika. Némelyik ésszerű és biztonságos, mások minden tudományos alapot nélkülöznek.

Kutatási eredmények! Egy tanulmányban a részt vevő reumás izületi gyulladásos betegek a fájdalom, az ízületi merevség, az ízületi nvomásérzékenyséq csökkenését tapasztalták, továbbá erősebbnek érezték az izületeiket azt követően, hogy négy hónapig négy növény (a kurkurna növény hatóanyaga) és indiai ginszeng (ashvvagandha) kombinált kivonatát szedték.

Antibiotikumok: csak reumás ízületi gyulladásos betegeknek

A bakteriális fertőzések által okozott ízületi gyulladás hatéko­nyan kezelhető antibiotikumokkal. ígéretes eredményeket mu­tatnak a reumás ízületi gyulladás eredetű gyulladás csökkenté­sében is – de nem azért, amiért gondolnánk. A kutatók régóta gyanítják, hogy vírusok vagy más mikro­bák szerepet játszhatnak a reumás ízületi gyulladás kiváltásá­ban. Ennek ellenére több évtizednyi intenzív vizsgálódás sem tudott sok bizonyítékkal szolgálni e feltételezés alátámasztásá­ra. Következésképpen a minociklin, a reumás ízületi gyulladás ellen leghatékonyabbnak tűnő antibiotikum jótékony hatásá­nak nem sok köze lehet a baktériumok elpusztításához.

Hatásmechanizmus. Az antibiotikumok közül sok úgy hat az emberi sejtekre, hogy annak semmi köze sincs a mikrobaölő hatásukhoz. A tetraciklin családhoz tartozó minociklin vizsgá­lata kimutatta, hogy a gyógyszer gátolja a reumás ízületi gyul­ladást okozó immunválaszt, valamint azokat a sejteket is, ame­lyek az ízületek gyulladásáért felelős enzimeket termelik. A minociklin hasznos lehet a reumás ízületi gyul­ladás kezelésében, különösen a betegség korai szakaszában. Ha reumás ízületi gyulladásban szenvedünk, és nem vagyunk meg­elégedve a kapott kezelés eredményességével, beszéljünk orvo­sunkkal a minociklin kipróbálásának lehetőségéről.

MSM: a kénes kapcsolat

Az MSM étrendi kiegészítőt az ízületi gyulladás és más betegségek ellenszereként reklámozzák. Ez a kénvegyület többféle élelmiszerben, köztük a tejben, a halakban, a gabonafélékben, valamint a friss gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható. A kén fontos összetevője a porcot felépítő vegyületeknek, s mivel az MSM az élelmiszerek feldolgozása során elbomlik, támogatói azt állítják, hogy az MSM étrendi kiegészítő a megoldás az ízületi gyulladásos panaszokra.

Nem bizonyított orvosság. Az MSM-et étrendi kiegészítőként forgalmazzák por, tabletta és oldat formájában. Semmilyen tudományos bizonyíték sem támasztja alá azt az állítást, hogy az MSM az ízületi gyulladás egyik lehetséges gyógyszere. Néhány állatkísérlet biztató eredményekkel zárult, de még nem végeztek klinikai kísérleteket, és semmi sem bizonyítja a vegyület biztonságosságát, bár toxikusságára utaló jelek sem ismertek.

Réz karkötő: inkább ékszer, mint gyógyszer

A réz terápiás felhasználásáról már egy Kr. e. 1550-ből szárma­zó egyiptomi papirusztekercs is beszámol, s az ízületi gyulladás legyőzésének reményével hordott réz karkötő is majdnem ugyanilyen régre nyúlik vissza. Valójában azonban nincs meg­bízható adat, amely bizonyítaná, hogy a réz csökkenti az ízüle­ti fájdalmat vagy gyulladást.

Sőt, a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek vérében általában a normális értéknél maga­sabb a réz szintje, ami újabb kétségeket támaszt a réz haté­konyságát illetően. Természetesen nyugodtan viselhetünk réz kar­kötőt, de ne várjuk tőle ízületi panaszaink csillapodását. Bár, a segítségébe vetett hit még akár jótékony hatású is lehet.

DMSO: kockázatos vállalkozás

A terpentinhez hasonló tisztítófolyadékot, a dimetil-szulfoxidot (DMSO) főként ipari oldószerként használják, de számos egészségügyi rendellenesség, így az ízületi gyulladás, rákos megbetegedések, mentális betegségek, stroke, szklerózis mul­tiplex és visszértágulat elleni orvosságként is reklámozzák. Leginkább az intersticiális cisztitisz (egy ritka húgyhólyag­betegség) kezelésére alkalmas szerként ismert.

Mellékhatások. A vegyszer az állatkísérletekben károsította a szemlencsét, és potenciálisan mérgező lehet az emberi májra. A leggyakoribb mellékhatásai a bőrkiütés, a fejfájás, a hány­inger és a hasmenés.

A lényeg. A DMSO ízületi gyulladás elleni hatását egyelőre nem vizsgálták elég behatóan, a rendelkezésre álló adatok pe­dig semmiképpen sem garantálják, hogy az oldószer valóban hatékony és biztonságos.

Mágneskezelés: vonzó lehetőség

Bizonyára mindenki hallott már a napjainkban igen divatos mágneses kezelésekről. Gyakran ajánlják az ízületi gyulladás és a csuklóalagút-szindróma okozta fájdalom csillapítására, sérü­lések gyógyítására, a vérkeringés serkentésére, valamint aszt­más panaszok enyhítésére.

Azért még ne dobjuk el a hőpárnát vagy az ibuprofent! Bár rengeteg vásárlót vonzanak a mágne­sek, hatékonyságukat egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. Megvásárolhatjuk több mágnesdarabból álló mágneskar­kötő formájában, vagy sok más alakban, köztük mágneses fej­pántként (fejfájás ellen), matracba építve (ízületi gyulladás vagy hátfájás ellen), illetve cipőbetétként (lábfájás ellen).

Hogyan hat? Az egyik elmélet szerint a mágnes serkenti a vérkeringést, s ezáltal több oxigént és tápanyagot juttat az érin­tett területre, miközben csökkenti a méreganyagok mennyisé­gét. Egy mágneses fájdalomcsillapítással kapcsolatos amerikai vizsgálat során 50 postpolio (gyermekbénulást követő) szind­rómás beteg közül 29 esetében 45 percre mágnest helyeztek a fájó terület fölé, míg a többiek álmágnessel kaptak hasonló ke­zelést.

Kutatási eredmények! A valódi mágnessel kezelt betegek 76 százaléka számolt be a fájdalom csillapodásáról, míg a hamis mágnessel kezeltek mindössze 19 százaléka tapasztalt javulást.

Ez jelentős különbség, de mindegyik beteget csak egyszer ke­zelték, és a tanulmány nem számolt be arról, hogy mennyi ide­ig tartott a kezelés hatása. A lényeg. Eddig nem jelent meg olyan tanulmány, amely azt mutatná, hogy a mágnes csillapítja az artrózis vagy az ízületi gyulladás más típusai által okozott fájdalmat. Másrészről a mágnesek viszonylag olcsók, és (hacsak nincs pacemakerünk) használatuk biztonságos. Ha tehát úgy döntünk, hogy a mágneses kezelést is bevetjük az ízületi gyulladásos fájdalom elleni harcban, ezt nyugodtan megtehetjük.

Nem árt tudni! A mágneskezelést már az ókon görögök is ismer­ték. Hippókratész állítólag mágnesvasércet használt a terméketlenség kezelésére.

Határozott különbsé­gek tapasztalhatók a különféle márkájú mág­nesek között. Ha az egyik nem enyhíti a fájdalmunkat, érdemes másikat is kipróbálnunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.