Egészségmegőrzés

Kalcium-kiegészítők mennyire hasznos?

Egyetlen multivitamin-készítmény sem tartalmazza a naponta szükséges mennyiségű kalciumot, mégpedig azért, mert ez a csontépítő ásványi anyag nagy molekulákból áll, melyeket nem lehet kellő számban belezsúfolni egy akkora tablettába, amit még kényelmes lenyelni. Aki nem fogyaszt minden áldott nap körülbelül félliternyi tejet és tejterméket, szüksége lehet kalcium-kiegészítőre.

Kutatások szerint ezzel megelőzhető vagy jelentősen lassítható a csontritkulás, következésképp kivédhetők azok az idősebb korban gyakori, súlyos kimenetelű, gyakran tartós mozgáskorlátozottságot okozó csonttörések, amelyek évente több millió ember életét keserítik meg. Íme, néhány tanács a kalciumkészítmények vásárlására és alkalmazására vonatkozóan.

Kalcium: karbonát vagy citrát?

Ízlés és alkat kérdése. Elvileg mindkét típus hatékony. A kalcium-citrát drágább, de jobban felszívódik, ezért éhgyomorra is szedhető, s naponta elég egyszer bevenni. Kalcium-karbonátból több kell ugyanahhoz a hatáshoz, s a felszívódás lassúsága miatt egy-egy alkalommal nem vehető be a szükséges mennyiség, ezért naponta kétszer kell szedni, étkezéskor. A karbonáttabletták rendszerint nagyobbak, ezért nehézséget okozhat a lenyelésük. A felszívódást az is nehezítheti, hogy idősebb korban csökken a gyomorsav-termelődés – emiatt úgy tűnhet, hogy a kalcium-karbonát kevésbé hatékony.

Jobb a citrát

Akinek tehát fontos a kényelmes alkalmazhatóság (például mert elfoglalt, feledékeny, gyakran utazik vagy kevés a gyomorsava) és megengedheti magának a drágább változatot, inkább a citrátot válassza. Ha nem probléma a napi kétszeri szedés és nem felejtjük el evés közben bevenni a tablettát, az olcsóbb kalcium-karbonát is megfelel.

No de mi a helyzet a többi fajtával? Kapható a kalciumból glukonát, laktat és foszfát, ám ezek nem annyira hatékonyak, mint a karbonát és a citrát. Kerülendők a csontliszttel vagy dolomit-, illetve kagylóhéj-őrleménnyel készült kalciumkiegészítők, mert nyomokban mérgező nehézfémeket (például ólmot) tartalmazhatnak.

Kezdők számára

Aki most kezd kalciumkiegészítőket szedni, indítson napi 500 mg-mal – ez kényelmesen adagolható mennyiség. Egy hét alatt kiderül, hogyan hat. Egyes fajták némelyeknél bélgázosságot és székrekedést okoznak – ha ezt tapasztaljuk, térjünk át másféle készítményre.

A maximális mennyiség

Kalciumból ne szedjünk többet alkalmanként 500 mg-nál, a szervezet ugyanis egyszerre csak ennyit tud felvenni. Napi két dózis esetén a két adag beszedése között legalább 3 óra teljen el, hogy az előző mennyiség maradéktalanul felszívódhasson.

A kalcium és az étrend

Legalább 500 mg jó minőségű kalciumra tesz szert, aki főétkezéskor vagy tízóraira, uzsonnára elfogyaszt egy szelet sajtot, és megiszik egy pohár tejet. Kiegészítő szedésére ilyenkor tehát semmi szükség. Ha csak a vacsoránál kerül némi kalcium a szervezetbe (például egy adag brokkoli mandulareszelékkel megszórva), de a nap folyamán nem fogyasztunk más kalciumos táplálékot, a kiegészítőként szedett 1 kalciumtablettával napi 700 mg teljes bevitel biztosítható. Ne felejtsük el, hogy a kalciummal dúsított élelmiszerek is számítanak!

Bevitel okosan

Aki zabpelyhet reggelizik tejjel, számoljon egy kicsit, mielőtt rögtön kalciumot is szedne. Egy tál dúsított gabonapehely 2,5 dl tejjel a napi ajánlott kalciumbevitel szinte teljes egészéről gondoskodik. Ebben az esetben, ha nincs csontritkulása, nincs szüksége kiegészítőre sem.

Nappali kiegészítő

Törekedjünk arra, hogy a napi kalciummennyiség zömét még vacsora előtt megkapja a szervezet. Így este is pótolhatjuk az esetleg elmulasztott adagot.

Kalcium egész életen át

A kalcium csak akkor védi a csontokat, ha lankadatlan rendszerességgel szedjük – naponta többször, minden hónap minden egyes napján, évtizedeken keresztül. A kutatók megállapították, hogy sűrűbb csontállományuknak köszönhetően ritkábban szenvednek csonttörést azok az idősek, akik éveken át folyamatosan szedik a kalcium-kiegészítőket – ám ha abbahagyják, a jótékony hatások eltűnnek (a konkrét vizsgálat 60-as és 70-es éveik fordulóján járó alanyai 3 éven át rendszeresen szedtek kalciumot, majd 2 évre abbahagyták).

Kölcsönhatások

Ne szedjük a kalciumot olyan gyógyszerekkel, amelyeket éhgyomorra kell alkalmazni, mert akadályozhatja felszívódásukat. Elsősorban az antibiotikumok (például a tetraciklin), továbbá a pajzsmirigy hormonok és a kortikoszteroidok tartoznak ebbe a körbe. A vastabletták és a kalcium egyidejű szedését ugyancsak kerülni kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.