Koleszterin csökkentés

Nézzük melyek az ásványi anyagok valamint hogy miben találhatóak meg! – Az ásványi anyagok 6 eleme

Az ásványi anyagok közül mindössze hat esetében ismerjük a napi szükségletet. Ezek:

 • a kalcium,
 • a foszfor,
 • a jód,
 • a magnézium,
 • a vas
 • és a cink

Kívülük még kilenc ásványi anyag létezik. A belőlük szükséges mennyiség megtalálható azokban az ételekben, amelyek az előbbi hatot is tartalmazzák. Ezek az anyagok a szövetek felépítéséhez és működtetéséhez nélkülözhetetlenek.

Nézzük őket sorjában, valamint hogy miért van rájuk szükségünk!

 • Kalciumra folyamatosan szükségünk van a csontképzéshez és a véralvadáshoz. Fő forrása a tej és tejtermékek. Kalciumhoz juthatunk csontok fogyasztásával is, de erre nem sokan képesek. A zöldségekben is van kalcium, bár nem kielégítő mennyiségben.
A kalciumra folyamatosan szükségünk van a csontképzéshez és a véralvadáshoz.
A kalciumra folyamatosan szükségünk van a csontképzéshez és a véralvadáshoz.

A tejtermékek azért is előnyösek, mert a csontképzéshez biztosítják a foszfort és a D-vitamint is. Napi fél liter tej vagy ennek megfelelő más tejtermék tartalmazza a felnőtt szervezet által naponta igényelt mennyiséget. Kalciumtartalom szempontjából a teljes és a sovány tej között nincs különbség, így a kalciumbevitel miatt nem kell teljes tejet innunk.

Jegyezzük meg! Fél liter tej kalciumtartalma körülbelül 30-40 gramm sajt kalciumtartalmának felel meg, a túróban viszont alig van kalcium. Ha inkább a joghurtot kedvelik, ne feledjék, hogy ennek koleszterintartalma nagyon változó! Ha mód van rá, zsírszegény változatát vásárolják! A tejtermékek kalciumtartalmát a többi kalciumforrás nem pótolhatja.A nők kalciumigénye különösen nagy.

A terhesség és a szoptatás alatt a szokványos mennyiség kétszeresére is szükségük van. A kor előrehaladtával a nők csontjainak mésztartalma csökken, ami gyakran vezet csontritkuláshoz. Ennek kivédésére helyes, ha a nők a menopauzát követően rendszeresen szednek kalciumtablettákat. Az orvosok legalább napi 1 grammot tartanak célszerűnek. A legjobban hasznosítható forma a kalcium-karbonát.

 • A vas a hemoglobin alkotórésze. Ez az anyag a vörösvértestekben található, és az oxigénszállításért felelős. A vas állandó körforgásban van, ami azt is jelenti, hogy a vasat a táplálékkal kell magunkhoz vennünk. Ez különösen érvényes a menstruációs korban lévő nőkre, akiknek a veszteség miatt külön pótlásra is szükségük lehet. Vas nagy mennyiségben fordul elő a marhahúsban és gabonaőrleményekben.
 • A foszfor a kalciummal együtt a csontok képződéséhez szükséges, és több szabályozási folyamatban is részt vesz. Tejtermékek, hús, hal, szárnyasok, tojás, hántolatlan gabonafélék és hüvelyesek tartalmazzák. Jelentős mennyiségű foszfor van az üdítőitalokban is. Egyesek szerint az üdítőkkel túlzott mennyiségek jutnak a szervezetbe, és ezáltal felborul a kalcium és a foszfor közti egyensúly.
A jódot elsősorban a konyhasóval juttatunk a szervezetbe.
A jódot elsősorban a konyhasóval juttatunk a szervezetbe.
 •  A jód szabályozza a szervezetben az energiafelhasználás sebességét, és meggátolja a golyva kialakulását. Hazánkban jódot elsősorban a konyhasóval juttatunk a szervezetbe, de azok sem szenvednek hiányt, akik teljesen sómentesen készítik ételeiket, hiszen a tejtermékekben is bőséges mennyiségben van jelen.
 • A magnézium az anyagcsere folyamatok zavartalanságához szükséges, és részt vesz az izom- és idegrostok működésében is. Hüvelyesekben, gabonafélékben, tejben, húsban, dióban, tojásban és zöld növényekben található.
A cink megtalálható: húsokban, tojásban, kagylókban és gabonamagvakban.
A cink megtalálható: húsokban, tojásban, kagylókban és gabonamagvakban.
 •  A cink a szervezetben több enzim, illetve az inzulin alkotórésze. Forrása a hús, a tojás, a kagylók és a gabonamagvak. Rézre van szükség a vas tárolásához és a vörösvérsejtek képződéséhez. Húsokban, halakban, tojásban, babfélékben, gabonákban, dióban és a mazsolában található.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.