Veszélyes vagy biztonságos

Koleszterin hasznos? Hogyan csökkenthetjük a rossz koleszterin szintjét?

Sok embertársunk étrendjét szemügyre véve azt gondolhatnánk, hogy nap mint nap óriási adag koleszterinre van szüksé­günk. Ez nem így van. A májunk megtermeli a szükséges koleszterin nagy részét. Ez az anyag a szervezet minden szövetében megta­lálható, a sejthártya és az idegek egyik alkotó­eleme. A táplálékkal bevitt koleszterin növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kockázatát.

A koleszterin haszna

Rossz híre ellenére a koleszterinnek fontos feladatai vannak. Segít a zsírok megemészté sében, a D-vitamin előállításában és a hor­montermelésben. Ám az érfalakban lerakódva plakkokat képez, beszűkíti az ereket, és akadá­lyozza a véráramlást, csökkentve a szívizom­hoz és az agyhoz jutó oxigén mennyiségét.

Középkorúaknál a magas koleszterinszint veszélyes lehet, ezért a 35 és 65 év közötti férfiak és a 45 és 65 év közötti nők számára javasolt a rendszeres koleszterinszint-mérés. A szívbetegségben szenvedőket gyakrabban kell vizsgálni.

A vérben az összkoleszterinszintet milli-mól per literben (mmol/1) mérik, és a követ­kezők szerint értékelik: ha kevesebb, mint 5,2 mmol/1, az normális, az 5,2-6,2 mmol/1 határérték – még elfogadható, de már magas, 6,2 mmol/1 és fölötte kórosan magas. Ugyan­akkor a legújabb kutatások szerint normális szint esetén is fennállhat a verőerek érintett­sége, ezért a minél alacsonyabb érték, akár a 3,7 mmol/1 alatti koleszterinszint a cél.

Jegyezze meg! A telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek: – a vörös húsok, a magas zsírtartalmú tejtermékek – nagymértékben emelik a koleszterinszintet. Ha a telített zsírsavak korlátozása nélkül csökkentjük a koleszterin­bevitelt, a koleszterinszint magas marad.

Jó és rossz koleszterin

Bár a vér összkoleszterinszintje nagyon fon­tos adat, mégsem nyújt teljes körű képet. Szükség van még a trigliceridek (a szervezet üzemanyagforrásaként szolgáló zsírok) és a koleszterint a vérben szállító két fehérje szintjének mérésére is. Ezek a szállítók a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) és a kis sűrűsé­gű lipoprotein (LDL).

A HDL a jó koleszterin nevet kapta, mert elszállítja a sejtekből a felesleges koleszterint, míg az LDL a rossz koleszterin, mert lehetővé teszi, hogy a koleszterin lerakódjon az érfalakba. A vér összkoleszterinszintje mellett ezeknek a szintjét is mérik. Ha magas az összkoleszterinszint, a kezelés célja a HDL növelése, és az LDL, valamint a trigliceridek csökkentése.

A koleszterinszint csökkentése

Az egészségesebb koleszterinszint elérésének legjobb módja, ha a összes zsírbevitel a napi energiaszükséglet 30%-ánál kevesebbet tesz ki. Az állati eredetű termékekben, a kókusz-és a pálmaolajban található telített zsírsavak a legveszélyesebbek. Étrendünkben az összes zsír egyharmadánál semmiképp se legyen több a telített zsírsav. A magas vérkoleszte­rin-szintű emberek napi 300 mg-nál keve­sebb koleszterint fogyasszanak.

A szükséges napi fehérjeadagot sovány hús (pl. bőr nélküli csirke), hal, hüvelyesek és magvak formájában vegyük magunkhoz. Többszörösen vagy egyszeresen telítetlen zsí­rokkal főzzünk, pl. kukorica- vagy olívaolaj­jal – ezek nem emelik a koleszterinszintet.

A zabban, babban, borsóban, friss gyü­mölcsökben és zöldségfélékben található old­ható rostok fogyasztása csökkenti az LDL-koleszterinszintet. A magas rosttartalmú táplálékkiegészítők, különösen azok, amelyek psylliumot tartalmaznak, csökkentik a ko­leszterinszintet, és javítják a HDL/LDL koleszterin arányát, de megzavarhatják a bélműködést, tehát csak orvosi javaslatra szedhetők.

Napi három adag szójatartalmú étel fo­gyasztása, pl. a szójafehérje-italok és a tofu is csökkentik a koleszterinszintet. De a szó­jaszósz, a szójából készült húspótlékok és a tofusajtok nem ilyen jó hatásúak: a szója­növény szívet védő ösztrogénjeit, az ún. izoflavonokat eltávolítják, amikor ezeket az élelmiszereket készítik.

A testmozgás is segít a koleszterinszintet kordában tartani. Nemcsak a súlycsökkenést segíti elő, ami viszont csökkenti a koleszte­rinszintet, hanem emeli a HDL-koleszterin szintjét. A dohányzás ebben a tekintetben is káros, mivel a vérben csökkenti a HDL, és növeli az LDL szintjét.

Ha a megfelelő étrend, a több testmozgás és a dohányzás kiiktatása együttesen sem csökkentik a koleszterinszintet a biztonságos értékre, akkor az orvos gyógyszert írhat fel (1. táblázat). A koleszterinszintet csökkentő gyógyszereknek azonban mellékhatásaik van­nak, ezért ezekkel csak akkor próbálkozzunk, ha minden más kísérlet kudarcot vallott.

És most a jó hír

Egy kis erőfeszítés sokat segíthet. Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2-3%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha tehát 10%-kai csökkentjük a koleszterinszintet, e betegségek kockázata máris 20%-ot zuhan.

Gyógyszerek a magas koleszterinszint kezelésére
Számos koleszterinszint-csökkentő gyógyszer van forgalomban, amelyek négy kategóriába tartoznak. Íme a négy kategória, egyes gyógyszerek, azok hatásmechanizmusa, mellékhatásaik, és a rájuk vonatkozó figyelmeztetések.
KategóriaGyógyszerekHatásMellékhatásokFigyelmeztetés
HMG-CoA reduktáz gátlószereifluvastatin lovastatin pravastatin simvastatinEgy enzimet gátolnak a májban, ami a koleszterin termeléséhez szükséges. Ezután a szervezet inkább a vérből vonja ki a koleszterint.A máj működésének kisfokú és átmeneti romlása.Az egyetlen gyógyszercsoport, amely csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát a szív- és érrendszeri betegeknél. Nagy adagjai hatékonyan csökkentik a magas triliceridszintet.
Nikotinsavnikotinsav (B3-vitamin)Leállítja a májban a lipidképződést, hatékonyan növeli a HDL szintjét, és csökkenti a magas trigliceridszintet.Bőrpír az arcon a gyógyszer bevétele után, étvágytalanság, gyomorfájás, májkárosodás ( hepatitis), ritkán májelégtelenség.Létezik azonnali, valamint késleltetett hatású változat. Az utóbbinak több mellékhatása van, mint az előbbinek.
FibrátokgemfibrozlCsökkenti a triglicerideket és emeli a HDL- szintet, de kevésbé hatékonyan csökkenti az LDL-t.Növelheti az epekőképződés kockázatát, és befolyásolhatja a máj működését. Gyomor-bél panaszokat okozhat.Fokozza a véralvadásgátlók hatását, növelve a vérzés veszélyét. Gátolhatja a cukorbetegségre szedett gyógyszerek hatását.
Epesavkötő gyantákcolestipol cholestyraminAz epesavakhoz kötődik, és megakadályozza, hogy azok felszívódjanak a bélben. A máj ezért újabb epesavakat kell hogy előállítson a koleszterinből- végső soron tehát felesleges koleszterint használja fel.A trigliceridek kismértékű emelkedése, székrekedés, gyomorégés, hányinger, böfögés, bélgázok. Vesebetegség,gyomor-bélproblémák vagy aranyér esetén nem alkalmazható.Csökkenthetik más gyógyszerek felszívódását.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.