Magasvérnyomás kezelése

Kálcium, c-vitamin és a magnézium hatásai a vérnyomásra

Ha kalciumból túl kevés van a szervezetben, a jelek szerint nő a magas vérnyomás kockázata. Egy több mint 80 000 amerikai ápolónő bevonásával végzett vizsgálat szerint a naponta legalább 800 mg kalciumot fogyasztók körében 23 százalékkal volt kisebb a magas vérnyomás kockázata, mint azok esetében, akiknek az átlagos napi kalciumbevitele 400 mg alatt maradt.

Azt gondolhatnánk tehát, hogy segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, ha mindennap bekapunk egy kalciumos étrendkiegészítő tablettát. Sajnos azonban a vizsgálatok szerint ez nem így van. A kalciumtartalmú kiegészítőknek, ha van is hatásuk a vérnyomásra, az igen csekély mértékű.

Terhesség és kalcium

Terhes nő iszikElegendő kalcium fogyasztásával a várandós kismamák a felére csökkenthetik a terhesség okozta magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A kutatások szerint nagyobb az élve születések aránya a megfelelő kalciumkészlettel rendelkező nők gyermekei esetében, és alacsonyabb az újszülöttek vérnyomása is. S hogy mennyi kalciumot fogyasszon egy kismama? Az orvosok napi 1500-2000 mg-ot javasolnak.

Jegyezzük meg! Noha a kalcium az az ásványi anyag, amelyből a szervezet a legtöbbet tartalmaz, a felnőttek többsége a szükséges mennyiségnek csupán a feléhez jut hozzá naponta.

Mivel azonban összefüggést mutattak ki a kalciumhiány és a magas vérnyomás között, inkább ne kockáztassunk, és ügyeljünk arra, hogy eleget fogyasszunk ebből az ásványi anyagból. Az 50 évesnél fiatalabbaknak naponta legalább 1000 mg kalciumot kell fogyasztaniuk; 50 év felett már 1200 mg (férfiak), illetve 1500 mg (nők) az ajánlott mennyiség.

Ételben az igazi. A kalciumbevitelünk java része természetes forrásból származzon. A tejtermékekben különösen sok kalcium van, 2,5 dl tejben például kb. 300 mg, de fontos, hogy mindig zsírmentes vagy zsírszegény változatot fogyasszunk.

Az alábbiakban felsoroljuk a legmagasabb kalciumtartalmú élelmiszereket:

MegnevezésAdagKalcium tartalom
Joghurt (natúr, zsírmentes):2,5 dl400 mg
Kelkáposzta:220 g főzve357 mg
Ricotta sajt (részben fölözött tejből):175 g337 mg
Tej (zsírmentes vagy zsírszegény):2,5 dl300 mg
Narancslé (hozzáadott kalciummal):2,5 dl300 mg
Tofu (kalcium-szulfáttal kezelt):150 g260 mg
Brokkoli:230 g főzve118 mg
Mandula (pirított):85 g100 mg

A C-vitamin hatása

C-vitaminValószínűleg hallottuk már, hogy C-vitamin szedésével megelőzhető a meghűlés, de egyesek szerint a magas vérnyomás ellen is védelmet nyújt. Egy vizsgálat során a kutatók a magas vérnyomásban szenvedő alanyaik egyik csoportjának napi 500 mg C-vitamint, a másik csoportnak placebo tablettákat adtak. Egy hónappal később a C-vitamint szedők vérnyomása átlagosan 9,1 százalékkal csökkent, míg a placebo csoporttagjainál csupán 2,7 százalékos csökkenést mértek.

Hogyan hat? A tanulmány szerzői szerint a C-vitamin feltehetőleg azáltal csökkenti a vérnyomást, hogy fenntartja a szervezet nitrogénoxid-szintjét, amelyre az erek falának ellazulásához van szükség. Amikor az erek fala merevvé válik, a vérnyomás megnő, amikor pedig elernyed, a nyomás csökken.

Élelmi úton könnyű elegendő C-vitaminhoz jutni, hiszen egyetlen pohár narancslében 124 mg van belőle. Egyéb kiváló forrásai például a zöldpaprika, a brokkoli, a paradicsom és az eper.

Naponta 1 g C-vitamint szedj! Rengeteg előnyös hatása van, és gyakorlatilag nincs kockázata, vagy csak nagyon elenyésző.

C-vitaminra szükség van a test létfontosságú összetevőinek az előállításához:

  • A kollagénhez, amely vázként szolgál: erre épülnek rá a szervek, a csontok és a szövetek.
  • A karnttinhez, amely a zsírokat a mitokondriumba szállítja az energiatermeléshez.
  • A norepinefrinhez és az epinefrinhez (adrenalinhoz) – ezek hormonok és ingerületátvivő anyagok —, amelyek az éberséget, az izgalmi állapotot és a motivációt szabályozzák.
  • A peptid hormonok előállításában, a tirozin-anyagcserében és az epesav előállításában részt vevő enzimekhez.

C-vitaminra az immunrendszer első számú antioxidánsának, a glutation szintjének fenntartásához is szükség van.

C vitamin és narancsA C-vitamin-hiány tünetei közé tartozik a csonttörés, a hajhullás, a fogvesztés, a véraláfutások, az ínyvérzés, az izomvesztés, a lassú izomépítés, a lassú sebgyógyulás, az ízületi fájdalom és a duzzanatok. A súlyos C-vitamin-hiány kezelés nélkül halálhoz is vezethet.

A C – vitamin-hiány nagyon elterjedt, és súlyos hatásai varrnak

Egy klinikai vizsgálat megállapításai szerint az magyar felnőttek 18%-a, a tizenéves fiúk 14%-a és a tizenéves lányok 20%-a naponta kevesebb mint 30 mg C-vitamint fogyaszt.

Ez jóval alatta marad a felnőtt férfiak számára megállapított napi 90 mg, a felnőtt nők és tizenéves fiúk számára megállapított napi 75 mg, és a tizenéves lányok számára megállapított napi 65 mg ajánlott bevitelnek.

A vérvizsgálatok alapján a férfiak 34%-ának és a nők 27%-ának C-vitamin-hiánya vagy lemerült C-vitamin-készletei voltak, mivel a vérben keringő mennyiség 28 µmol/L alatti értéket mutatott. A leginkább lemerült raktáraik az időseknek, a betegeknek, az alkoholistáknak, a dohányzóknak, az elhízottaknak és a stressztől szenvedőknek voltak — pedig éppen nekik van szükségük nagyobb mennyiségű C-vitaminra.*

A C-vitamin hiánya pusztító — és potenciálisan halálos lehet:

  • Karnitin nélkül a test fáradékony és gyenge lesz, a mitokondriumok megrongálódása pedig felgyorsítja az öregedést.
  • Kollagén nélkül minden szövet sorvad — a szív, a vérerek, az izmok, a belek és a csontok is — a sebek pedig nem gyógyulnak.
  • A glutation újrahasznosítása nélkül gyengül az immunválasz, ami fertőzésekhez és gyulladáshoz vezet.

Ha a C-vitamin hiánya más tápanyagok hiányával együtt áll fenn, a hatások még sokkal súlyosabbak. A szelén és a C-vitamin együttes hiánya következtében komoly izomsejt elhalás következik be.

Az optimális C-vitamin-bevitel valószínűleg jóval az ajánlott napi bevitel felett van. Az egészséges fiataloknak legalább napi 400 mg C-vitamin-pótlásra van szükségük ahhoz, hogy a vérsejtek – és feltételezhetően más sejtek – már ne vegyenek fel több C-vitamint.

Betegségek esetén a sokkal magasabb C-vitamin-dózisok is előnyösek lehetnek, mivel a C-vitamin hatásos sok vírusfertőzés ellen. Korábban írtunk arról az újzélandi emberről, akit az orvosai reménytelen esetnek ítéltek, és le akarták kapcsolni az életmentő gépekről, ám napi 100 gramm C-vitamin meggyógyította. Dr. Róbert Cathcart több mint 12 000 beteget kezelt nagy dózisú C-vitaminnal, ami sok fertőzéssel szemben hatékonynak bizonyult.

Klinikai vizsgálatok is megállapították az extra C-vitamin előnyeit.

A nagy dózisú C-vitamin jelentősen csökkentette a halálozást, különösen a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halált:

  • Egy egész Európára kiterjedő klinikai követéses vizsgálata azt állapította meg, hogy a C-vitamin-pótlással elért, összesen legalább napi 300 mg C-vitamint fogyasztók körében 35%-kal csökkent a halálozás a férfiak és 10%-kal a nők között, minden betegségben. A szív- és érrendszeri betegségek előfordulása 42%-kal alacsonyabb volt a férfiaknál és 25%-kal alacsonyabb a nőknél, a rák előfordulása pedig 22%-kal alacsonyabb a férfiaknál és 14%-kal alacsonyabb a nőknél. A napi 800 mg C-vitamint szedő férfiak hat évvel tovább éltek, mint azok, akik csak az ajánlott napi mennyiségben fogyasztották ezt a vitamint.
  • Azt állapították meg, hogy a C-vitamin pótlása összefüggésben állt a szívbetegség 28%-kal alacsonyabb előfordulásával.
  • Azt állapította meg, hogy akik napi 700 mg C-vitaminnál többet szedtek, azoknak 25%-kal kisebb esélyük volt koszorúér-betegségre, mint azoknak, akik nem szedtek pótlást.

Nem toxikus a C-vitamin!

Rendkívül nehéz negatív hatásokat találni a nagy dózisú C-vitaminnál. A szervezet még a napi 120 grammos intravénás adagokat is jól tolerálja, így biztonságosan adható.

A szájon át szedett napi 4 gramm viszont émelygést, majd hasmenést okozhat – lénye-gében ez a napi 2 grammos felső határ alapja.10 Az emésztési tolerancia azonban nagyon változatos ezt a szintet a betegek valószínűleg napi 100 grammnál érik el. Az emésztési intolerancia feltehetőleg ott kezdődik, amikor a test már nem képes több C-vitamint felszívni és felhasználni, következésképpen az emésztési tolerancia valószínűleg nem a toxicitás szintjét mutatja, hanem annak a jelzése lehet, amikor a C-vitamin bevitele már nem jár előnnyel.

Figyelmeztetés a rákos betegeknek

A C-vitamin minden emberi sejtet véd a károsodástól – így a rákos sejteket is. Mivel a C-vitamin csökkenti a kemoterápia hatékonyságát, ezért a szedését a kemoterápia alatt meg kell szakítani.

Foglaljuk össze ami hasznos a C vitaminnal kapcsolatban!

A mai, rohanó étkezési szokások mellett veszélyesen könnyű C-vitamin-hiányossá válni. A krónikus C-vitamin-hiány hatásai pusztítóak, és alattomosan támadnak, mivel a negatív hatások fokozatosan halmozódnak fel, és a hiány a diagnózist megelőzően akár évekig is fennállhatott.

Tipp: A napi 500 mg – 1 gramm C-vitamin-pótlásnak nincsenek káros hatásai, ám jelentős előnyökkel jár, például nagymértékben csökkentheti a halálozás kockázatát.

Így azt javasoljuk, hogy az egészséges emberek ezen a tartományon belül szedjenek pótlást. A betegeknek, illetve stresszesen élőknek nagyobb adagban kellene szedniük a C-vitamint: amilyen mennyiségben a gyomruk bírja, vagyis amíg el nem kezdenek émelyegni.

Magnézium? Talán…

MagnéziumA kalciumhoz hasonlóan a magnéziumról is kimutatták, hogy növelheti a vérnyomást, ha túl kevés van belőle a szervezetben. Egyes kutatások szerint a magnéziumtartalmú étrendi kiegészítők szedése kismértékben csökkentheti a vérnyomást, különösen azoknál, akiknek a kiindulási értéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Az eredmények azonban nem egyértelműek, és a szakorvosok többsége nem tartja helyesnek, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek magnéziumot írjon fel.

Magnéziumforrások. Azzal biztosan nem ártunk, ha szervezetünknek elegendő mennyiséget biztosítunk ebből a fontos ásványi anyagból. Végül is, a magnézium egyik legfőbb feladata az erek tágítása, s könnyen lehet, hogy ezzel magyarázható vérnyomáscsökkentő hatása is.

A magnézium ajánlott napi adagja 400 mg. Megint csak az a legfontosabb szabály, hogy a természetes a legjobb és egyben a legolcsóbb is. Igyekezzünk a tápanyagokhoz természetes módon, élelmiszerek fogyasztásával hozzájutni ahelyett, hogy különféle kiegészítőket szednénk.

A következő lista valamennyi eleme különösen sok magnéziumot tartalmaz. Lehetőleg az összes alább említett élelmiszerből fogyasszunk, ne csak a legtöbb magnéziumot tartalmazókra összpontosítsunk.

MegnevezésAdagMagnézium mennyiség
Spenót:150 g főzve155 mg
Mandula vagy mogyoró:50 g170 mg
Mangold:110 g150 mg
Napraforgómag (szárított):77 g130 mg
Lepényhal vagy makréla:100 g120 mg
Tofu:100 g120 mg
Barna rizs:60 g főzve85 mg
Avokádó:150 g70 mg
Jó tudni: A kutatók szerint a szervezetben a magnézium-citrát szívódik fel a legkönnyebben. A magnézium-oxid talán a legolcsóbb, de az szívódik fel a legnehezebben.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.