Veszélyes vagy biztonságos

Nyers ételek mennyire kockázatosak az egészségre?

Vigyázat!Az éttermi szakácsok néha szándékosan alulsütnek egyes halételeket, például a pirított tonhalat, hogy megőrizzék annak friss zamatát. Nyugodtan kérdezzük meg a pincértől, hogy mennyire sütik át ezeket a fogásokat. Amikor nem kellően átsütött étele­ket rendelünk, tudatosan vállalunk kockázatot.

A változatos ízek kedvelői bizonyára tisztában vannak vele, hogy a nyers éte­lek – mint a szusi, az osztriga vagy a tatár-bifsztek – fogyasztása esetén az átlagosnál nagyobb az ételmérgezés veszélye.

Nyers ízek

Minden ételben lehetnek betegséget okozó mikrobák. Ezek azonban csak megfelelő kezelés vagy főzés esetén jelentenek veszélyt az egészségünkre. Az ételek megfe­lelő hőmérsékleten történő huza­mos főzésével a mikroorganizmu­sok túlnyomó többsége elpusztítható.

A nyers ételeket azonban nem főzzük meg. A gyümölcsök vagy a fejes saláta folyó víz alatt végzett alapos mosásával (előbbieket lehetőleg kefével), ill. a külső levelek eltávolí­tásával általában megszabadulunk e mikro­báktól. Az állati eredetű nyers ételek azonban nem tehetők biztonságossá mosással, s a bennük rejtőző baktériumok émelygést, gyomorgörcsöt és hasmenést okozhatnak. Az ilyen ételmérgezések különösen veszélye­sek gyermekek és idősek, ill. olyanok eseté­ben, akiknek gyenge az immunrendszerük.

Fagyasztott szusi, hűtött osztriga

A nyers hal sok országban számít különleges csemegének, s két japán változata, a szusi és a szasimi mára már világszerte kedveltté vált. Ettől azonban még nem lettek biztonságosak. Még ha az esetleges élősködők elpusztítására a halat -18 °C alatti hőmérsékletre hűtik is, a baktériumok nem pusztulnak el. A szusit kedvelőknek ezért tudniuk kell, hogy egész­ségük a szakács megbízhatóságától és a ven­déglő konyhájának tisztaságától függ.

A nyers osztriga egy közönséges tengeri baktérium, a Vibrio vulnificus hordozója lehet, amely lázat, izomfájdalmat, a bőr kivörösödését vagy megfeketedését és vérnyomás­esést okoz az arra érzékeny személyeknél. A V. vulnificus a melegebb vizekben érzi jól magát, ezért a Földközi-tengerből származó osztrigák veszélyesebbek, mint azok, amelyek az északabbra fekvő hidegebb vizekben tenyésznek. A kockázatot csökkenthetjük, ha nyers osztrigát csak az „r” betűs hónapokban eszünk, mivel azokat a szeptembertől áprili­sig tartó hűvösebb időszakban halászták.

Ég veled, tatárbifsztek

Mind a nyers húsok (a tatárbifsztek vagy a hajszálvékonyra szeletelt carpaccio), mind a nem jól átsütött húsételek veszélyesek: kóli-baktérium, campylobacter és szalmonella tenyészhet bennük. A biztonság kedvéért ragaszkodjunk a jól átsült, ill. átfőtt hús­ételekhez.

Szalmonellafertőzést okozhat a nyers tojás is. Otthon, a konyhában a következőket tehetjük a tojásból származó szalmonella-fertőzés elkerülése érdekében.

  • Ne vásároljunk vagy használjunk fel repedt tojást.
  • A megvett tojásokat öt héten belül hasz­náljuk fel.
  • Tojáslikőr vagy Cézár-saláta készítéséhez használjunk pasztőrözött tojást.
  • Ha olyan süteményt sütünk, amelynek a tésztájába tojás is kell, ne engedjünk a kí­sértésnek, és egy nyalásnyit se kóstoljunk meg a nyers tésztából.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.