Veszélyes vagy biztonságos

Párásító készülék – áldás vagy átok?

Egyesek szeretik, ha esőerdőre emlékeztető, párás levegőt szívhatnak be – s a levegőpárásítóknak köszönhetően ezt ma már a legszárazabb klímájú helyen élők is megtehetik. A párásító ellensúlyozhatja a száraz fűtést, így otthona levegője télen is kellemes páratartalmú lehet. Sajnos ha nem tartja patyolat tisztán a készüléket, akkor a párás levegőn kívül mást is belélegezhet.

Megbetegíthet a párásító?

A piszkos készülék baktériumokat és penészgom­bákat szórhat a levegőbe, amelyek influenzaszerű tüne­teket – vagy súlyosabb beteg­ségeket – okozhatnak. Hallott már a párásító okozta pneumóniáról? Ez egyfajta tüdőgyulladás, amelyet gom­bákkal szennyezett levegő be­lélegzése vált ki. Aki megbeteg­szik, az köhög, lázas lesz, és a hideg is rázhatja.

Ha nem gondoskodik na­ponta a tartályban lévő víz cseréjéről és a csepptálca ürítéséről, s nem tisztítja gyak­ran a víztartályt, akkor azok­ban baktériumok és gombák szaporodhatnak el – ezt jelzik a hosszabb időn át nem tisztí­tott párásítóban megjelenő apró fekete pöttyök és a víz felszínén úszó vékony bevonat. A mikrobák a készülék belső részeiben is megbújhatnak, te­hát eltávolításuk és a párásító fertőtlenítése talán nem is lesz egyszerű feladat.

Ha ellustul, a készülékből felszálló finom permet magával ragadja a mik­roorganizmusokat is, és eljut­tatja azokat otthona minden helyiségébe, no meg a tüdejé­be, ahol azok irritálhatják a légzőszerveket, súlyosbíthatják az asztmát, allergiás reakciót okozhatnak, vagy idülten fel­szaporodva előidézhetik a ret­tegett, párásító okozta tüdő­gyulladást.

A levegőpárásító tisztán tar­tása érdekében figyeljen az alábbiakra

  • Háromnaponként húzza ki a készülék hálózati csatlakozó­ját, ürítse ki a tar­tályt, majd három százalékos hidrogén-peroxid-oldat és egy kefe segítsé­gével távolítson el a belsejéből min­den bevonatot és lerakódást. Töröl­je szárazra az összes felületet, s végezze el a gyár­tó által előírt többi tisztítási lépést is.
  • A használati útmutatóban megadott időközönként tisztít­sa meg vagy cserélje ki a ké­szülék szűrőit.
  • Csapvíz helyett desztillált vízzel töltse fel a tartályt. A csapvíz gyakran tartalmaz olyan ásványi anyagokat, ame lyek eltömik a szűrőket, hozzá járulnak a mikrooganizmusok elszaporodásához, s végül fi­nom, fehér porként ülepednek le a bútoraira.
  • Vásároljon otthonra egy higrométert (páratartalom­ mérőt), és ne engedje, hogy a páratartalom 50% fölé emel kedjen – ennél több pára ese­tén a penészgombák már igen gyorsan elszaporodhatnak a falakon és másutt is.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.