Wellness otthon

A lazítás fontosabb, mint valaha –Szánjunk rá időt!

Stressz és lazítás- mert fontos az egészségünk!

Megterhelő helyzetekben a szervezet fokozott adrenalin- és kortizontermeléssel reagál. Ezeknek a hormonoknak a fokozott kiválasztása önmagában pozitív reakció, mivel hozzásegíti a szervezetet ahhoz, hogy megbirkózzon a stresszt okozó szituációval. Ha azonban a terhelés, a bennünk lévő nyomás és az ingeráradat hosszabb ideig fennáll, a stresszreakció káros hatást fejt ki: feszültséget okoz. Ez hosszú távon fejfájáshoz, magas vérnyomáshoz, alvászavarokhoz és gyomorpanaszokhoz vezet, a tartós stressz ráadásul az immunrendszert is gyengíti.

A tartósan fennálló stressz lelki életünkön is nyomot hagy: nem vagyunk elég kiegyensúlyozottak, nyugtalanná, ingerültté válunk. Nagyon fontos tehát, hogy mindezt ellensúlyozzuk lazítással.

Az illóolajok vásárlása és tárolása

Az illóolajok gyógyszertárakban kaphatók. Egyre gyakrabban találkozunk azonban velük reformházakban és biotermékeket árusító szupermarketekben is. Az olaj minőségétől és tisztaságától függ, hogy mennyire hatékony valójában. Az üvegen vagy a csomagoláson található „g & a” jelzés garantálja, hogy az üvegben genuin és autentikus olaj van.

  • A „100 százalékos tisztaságú illóolaj” felirat arra utal, hogy az olajat nem keverték másfajta olajjal.
  • Ha illóolajat veszünk, érdemes biológiai gazdálkodásból származó vagy vadon nőtt növényből készült eszenciát választani.
  • A felbontott üvegcsét legfeljebb 6 hónapig tároljuk, különben fennáll annak a veszélye, hogy az olaj minősége romlik.
illoolajok_hatasa
Illóolajok

 Az illatok ereje

Az aromaterápia a természetes illatanyagok erejét használja fel betegségek megelőzésére, a test és a lélek harmóniájának megteremtésére és a jó közérzet fokozására. Életében már mindenki tapasztalhatta azt, hogy egy bizonyos illat régen történt eseményt, egy személyt vagy egy helyet idézett fel. Az illatok asszociációkat, emlékeket és érzéseket keltenek bennünk, így hatással vannak kedélyállapotunkra. Ezt az összefüggést hasznosítja az aromaterápia illóolajok alkalmazásával. Az illóolajok olyan eszenciák, melyeket lepárlással nyernek különböző növények virágából, leveléből, szárából, gyökeréből, magjából vagy gyümölcséből.

Az aromaolajok használata

Helyes adagolásnál az illóolajoknak nincs mellékhatása. Túladagolásuk azonban fejfájást, émelygést és más, nem kívánt kísérő tüneteket okozhat. Ezért felhasználásukkor figyeljünk a helyes adagolásra. A kevesebb több!

Aki hajlamos az allergiára, előtte tisztázza orvossal, hogy tolerálja-e ezeket az anyagokat. Terhesség alatt aromaterápiát csak orvosi jóváhagyással végezzünk.

Felhasználási módok

Vízből és olajból álló keveréket, így gyorsabb lesz a párolgás. A lámpa nemcsak csodálatos illatot áraszt a szobában, hanem a levegőbe juttatja az olaj hatóanyagait is, melyeket belélegzünk, így testünkben fejtik ki jótékony hatásukat.

  • Illatlámpa: Az aromaolajok legnépszerűbb felhasználási módja az illatlámpában való párologtatás. Egy kis tálkában keverjük el az olajat vízzel, helyezzünk alá egy meggyújtott gyertyát, amely felmelegíti a

Illatok és hatás

  • Lazító: ánizs, édeskömény, ilang-ilang, kamilla, eukaliptusz, levendula, szantálfa, gyömbér
  • Élénkítő: rozmaring, cédrusjázmin, narancs, orgona, jácint, borsmenta, rózsa, muskátli, citrom, bergamott

Milyen olaj ajánlott különböző bőrtípusokra?

  • Aromafürdő: Az aromaterápia legkellemesebb felhasználási módja az aromafürdő: a fürdővízhez illóolajokat keverünk, így a hatóanyagok a bőrön át bejutnak a szervezetbe, ugyanakkor a vízgőzzel be is lélegezzük őket.

Az illóolajok általában nem oldódnak vízben. Ezért össze kell keverni őket valamilyen emulgeálószerrel, például tejszínnel vagy tojássárgájával, hogy jól eloszoljon a fürdővízben. Aromafürdőt a következőképpen készíthet:

  • Normál és vegyes bőrre: jázmin, bergamott, rózsa, levendula Száraz bőrre: kamilla, levendula, rózsa, szantálfa
  • Zsíros/ szennyezett bőrre: rozmaring, borsmenta, zsálya, kakukkfű, citrom, muskátli, teafa Érzékeny bőrre: kamilla, édeskömény, levendula, rózsa, narancsvirág
  • Aromamasszázs

Az illóolajok hatóanyagai aromamasszázs közben is a bőrön át és belégzéssel jutnak be a szervezetbe. Így közvetlenül ki tudják fejteni jótékony hatásukat, ráadásul hosszabb ideig, mert az olaj megmarad a bőrön.

Masszázsolaj készítéséhez az illóolajat keverje össze a vivőolajjal. Ne használja az illóolajokat hígítatlanul, mert kikezdhetik a bőrt. A vivőolaj legyen természetes, ne szintetikus, mivel az éteri anyagok csak akkor fejtik ki igazán hatásukat. A legalkalmasabbak erre a finomítatlan, hidegen sajtolt olajok, mint például a jojóba- vagy a szőlőmagolaj. Érzékeny bőrre inkább a mandulaolaj ajánlott, akinek pedig különösen száraz a bőre, használhat búzacsíraolajat is. 10 milliliter vivőolajhoz maximum 3-5 csepp illóolajat keverjen.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.