Veszélyes vagy biztonságos

Prosztatagondok – hogyan kezelhetők?

Az 50 év feletti férfiak egyharmada, a 80 év felettieknek pedig a túlnyomó több­sége kénytelen együtt élni mindazon kelle­metlenségekkel, amelyeket a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okoz. Ez az álla­pot ugyan nem életveszélyes, ám kellemetlen tünetei miatt – gyakori, sürgető és nehéz vi­zelés, a vizelet lassú ürülése és a húgyhólyag­ban visszamaradó vizelet – sok férfi keres valamiféle megoldást.

A műtét a férfiak egy részének néhány tünetmentes évet biztosít. Mások inkább a gyógyszeres kezelést választják, bár ez csak akkor hatásos, ha életünk végéig naponta szedjük a gyógyszereket, máskülönben a tü­netek kiújulhatnak. A gyógyszerek hatása olykor csak hónapok elteltével érezhető.

Összezsugorított prosztata

A prosztata, más néven dülmirigy, dió nagy­ságú szerv, amely a húgyhólyag közelében körülveszi a húgycsövet. Egyes gyógyszerek célja az életkorral megduzzadó mirigy összezsugorítása, hogy ne nyomja össze a húgy­csövet, és ne akadályozza a vizelet kiürülését. A legnépszerűbb prosztatazsugorító gyógy­szer a finasterid, amelynek hatása gyakran csak hat hónap vagy akár egy év elteltével válik érezhetővé. A kutatások szerint a finasterid használatával 30%-kai csökkent­hető a műtéti beavatkozások száma.

Még egy prosztataprobléma

A prosztatagyulladás is a mirigy megnagyobbodásával jár. Ha baktériumfertőzés okozza, antibiotikumokkal kezelhető. Az alábbi tünetek észlelése esetén forduljunk orvoshoz:

  • láz vagy hidegrázás,
  • véres vizelet,
  • derékfájás vagy kellemet­len érzés a gáti tájékon,
  • heves vizelési inger, nehéz vizelés.
A gyógyszer egy enzim működését gátolja, amely a tesztoszteront a prosztatanagyobbodást – és talán a prosztatarákot – okozó DHT nevű hormonná alakítja át. Van azonban egy hátránya is: csökkenti a vérben a prosztata-specifikus antigén (PSA) mennyiségét. Már­pedig a férfiak PSA-szintjének ellenőrzése igen fontos a prosztatarák korai észlelésében, és a gyógyszer okozta alacsony szint megha­misíthatja az eredményt. Egyes orvosok ezért azt javasolják, hogy a finasterid szedésének kezdete előtt mérjék meg a PSA-szintet, és végezzenek el egy tapintásos vizsgálatot is (a végbélen keresztül).

Egyéb prosztatagyógyszerek

Az alfa-blokkolók másként hatnak: eler­nyesztik a húgyhólyag simaizmait. A klinikai vizsgálatok szerint e készítmények hatásosab­bak a finasteridnél, különösen olyan férfiak esetében, akiknél a vizelési problémákhoz nem járul lényegesen megnagyobbodott prosztata.

Az alfa-blokkolók sok páciensnek hoznak megkönnyebbülést. Gyorsabban hatnak a finasteridnél, de nem akadályozzák meg a prosztata további megnagyobbodását (finasteridkezelés nyomán ez előfordulhat), és nem gátolják a prosztatarák kialakulását sem. E gyógyszereket nem javasolják a szívbete­geknek, sem pedig azoknak, akik érzékenyek a szerek okozta vérnyomáscsökkenésre.

Prosztatarákszűrés

A jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedőknél a prosztatarák valószínűsége nem nagyobb – de nem is kisebb – mint a többi férfinál. Mivel a prosztataráknak gyak­ran egyáltalán nincsenek észlelhető tünetei, az 50 év feletti férfiaknak (ill. a 40 év felet­tieknek, ha a családjukban volt már ilyen betegség) évente prosztatavizsgálaton kell részt venniük, hogy az esetlegesen kialakuló daganatot időben kezelni lehessen.

Prosztatarák esetén műtétet, sugárkezelést és gyógyszereket alkalmazhatnak. A hormon­tartalmú gyógyszerek lassíthatják a daganat növekedését

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.