Fájdalom enyhítése

A férfi nemi szervek betegségei tünetei és gyógyítása

A végbél előtt, a húgyhólyag alatt található a prosztata, más néven dülmirigy Állományában fut a húgycső. A húgycső és a pénisz nemi és kiválasztó rendszer funkciója terén egyaránt fájdalom és más kellemetlenségek forrása lehet. A gesztenye nagyságú prosztata amilyen kicsi, olyan nagy problémákat okozhat.

Prosztata-megnagyobbodás tünetei:

 • Gyakori vizelés, a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni; a vizelet gyenge sugárban jön, az ürítés után csepegés.
 • Vizelés közben fájdalom, égő érzés.
 • A folyamat előrehaladtával hólyagkövek képződése vagy krónikus, súlyos húgycsőgyulladás kialakulása.
 • Húgycsőelzáródás, amely a vizelet pangását okozhatja a húgyhólyagban, súlyos esetben a húgyvezetékben és a vesekelyhekben.

Veszélyeztetett csoportok

50 éves korukra a férfiak körülbelül felénél alakul ki prosztata-megnagyobbodás, orvosi nevén jóindulatú prosztata-hipertrófia (BPH). 80 éves korra ez az arány több mint 80%-ra nő. Nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál a férfiaknál, akiknek elsőfokú rokonánál (apa, testvér) is megjelent ez a betegség.

Kialakulása

Megnagyobbodott prosztata

A prosztata kicsi, gesztenye alakú mirigy, mely a férfiak húgyhólyagja alatt helyezkedik el, és a húgycső felső szakaszát veszi körül. Tejszerű folyadékot termel, mely része az ondónak. Egyelőre nem tisztázott, hogy a kor előrehaladtával miért indul növekedésnek; a folyamat talán a hormonális változásokkal vagy anyagcsere-tényezőkkel függ össze.

Ahogy a prosztata növekszik, nyomni kezdi a húgycső falát. Emiatt a vizelet áramlása akadályozott lesz, és a hólyag nem tud rendesen kiürülni. A pangó vizelet növeli a hólyag- és húgycső-gyulladás kialakulásának és a hólyagkövek képződésének veszélyét. Sőt a vizeletpangás a vesét is károsíthatja.

Mit tegyünk?

A napi két-három alkalommal vett meleg ülőfürdő átmenetileg enyhítheti a fájdalmat és a többi tünetet. A víz hőmérséklete 40 és 46 °C között legyen. A vizelet termelődésének elősegítésére igyunk meg naponta legalább 8-10 pohár folyadékot. Az áfonyalé (főleg a cukormentes változat) vagy az áfonyakivonatot tartalmazó pirulák elősegíthetik a húgyúti fertőzések megelőzését. Alkoholt ne igyunk, koffeines italokat is legfeljebb csak mértékkel fogyasszunk, ezek ugyanis súlyosbíthatják a BPH tüneteit.

Kerüljük az olyan, recept nélkül is kapható szereket, amelyek súlyosbíthatják a problémát – ilyenek például a megfázás és az allergia kezelésére szolgáló egyes készítmények. A fekélyekre, irritábilis bél szindrómára, depresszióra felírt, receptre adott gyógyszerek is fokozott ellenőrzés mellett szedhetők csak, ezek ugyanis közvetve szintén súlyosbíthatják a BPH tüneteit.

A vizelést ne halogassuk, az első ingerre keressük fel a mellékhelyiséget. Kerüljük az ejakuláció nélküli tartós szexuális stimulációt. Ezek betartásával minimálisra csökkenthetjük a vizeletpangást, a gyakori vizeléssel enyhíthetjük a tüneteket, és megelőzhetjük az alsó húgyúti gyulladást is.

Forradalmi újdonságok

Egy új műtéti eljárás a BPH tüneteinek enyhítésével kecsegtet, az eddigi beavatkozások szövődményei nélkül. A módszer lényege, hogy a húgyvezetékbe ballonhegyű katétert juttatnak, majd amikor az eléri a megnagyobbodott prosztata által összeszűkített szakaszt, a ballont felfújják és így tágítják ki a húgycsövet.

Kezelés

Vizsgálatok

Negyven év felett minden férfinak tanácsos évente egyszer prosztataszűrésre elmennie. Ez az alábbi vizsgálatokból állhat:

 • Végbélvizsgálat ujjal (rectális digitális vizsgálat, RDV): az orvos kesztyűt húz, és ujjával benyúl a végbélbe, hogy kitapintsa a prosztatát. Ezzel a módszerrel nemcsak a megnagyobbodást lehet megállapítani, hanem azt is, hogy nincsenek-e kemény göbök a dülmirigyben, ezt ugyanis ki kell vizsgálni, nem prosztatarák jele-e.
 • Ultrahangos vizsgálat: nagyfrekvenciájú hanghullámokkal vizsgálják a prosztatát és a többi kismedencei szervet.
 • Vérvizsgálat: célja a prosztata-specifíkus antigén (PSA) vérszintjének a mérése. Ha a normálisnál több a PSA, az prosztata-hipertrófiára utal. A nagyon magas érték pedig prosztatarákot jelent. Ezt a vizsgálatot 50 év felett évente ajánlatos elvégeztetni. Ha az eredmény nem megnyugtató, további vizsgálatokra kerül sor.
 • Katétert vezetnek a hólyagba, hogy megállapítsák, mennyi vizelet marad benne ürítés után. A pangó vizeletet lebocsátják.
 • Cisztoszkópia: optikai szállal felszerelt vizsgálócsövet (endosz kópot) vezetnek be a húgycsőbe, majd a hólyagba, hogy azok állapotát megvizsgálják.

Gyógyszerelés

Húgyúti fertőzések kezelésére antibiotikumokat írnak fel. A prosztata megnagyobbodására vannak új gyógyszerek is, például a finasteride. Adhatnak készítményeket a vizelet kiürítésének az elősegítésére, illetve a vizelési inger csökkentésére.

Műtéti kezelés

Ha a megnagyobbodott prosztata vizelet-visszatartást vagy más krónikus problémát okoz, műtéti beavatkozás válhat szükségessé. A leggyakrabban alkalmazott eljárás a húgycsővön át történő prosztatakimetszés. Az operáció, melyhez rendszerint három napot kell kórházban tölteni, hosszú távon enyhíti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket. Bár a műtét általában biztonságos, az idegek olykor károsodhatnak, s ennek impotencia lehet a következménye.

A műtéten átesett férfiak több mint 60%-a retrográd ejakulációt tapasztal, ami azt jelenti, hogy az ondó többé nem a hímvesszőn át távozik, hanem visszafelé folyik, s a húgyhólyagba ürül. Ez a szexuális élvezetet nem befolyásolja, ám megtermékenyítési problémákat okoz. Ha az érintett férfi gyermeket kíván nemzeni, csak mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba.

Megelőzés

A BPH megelőzésére nincs mód, ám a folyamat gyógyszeres kezeléssel, esetenként gyógynövénykészítményekkel orvosolható. A betegség időben felismerhető, így a szövődmények megelőzhetők vagy legalábbis csökkenthetők, ha 40 éves kor felett évente eljárunk prosztataszűrésre.

Alternatív terápiák

 • Gyógynövénygyógyászat: Számos vizsgálat kimutatta, hogy a fűrészpálma-kivonat lassíthatja a prosztata növekedését. Ez a törpepálma az Egyesült Államok déli részén honos, gyógyászati célokra bogyóinak kivonatát használják fel. Szterint és zsírsavakat tartalmaz, amelyek gátolják a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) történő átalakulását – ez utóbbi vegyületet tartják felelősnek a prosztata növekedéséért. Szokásos adagja napi 320 mg. Ha ez nem elég, kiegészíthetjük napi 200 mg, 13% szterint tartalmazó Pygeum africanum-kivonattal. Más növények is hasznosak lehetnek, például a csalánlevél, melyet tea formájában alkalmazhatunk. A petrezselyemből és kukoricahajból készült teák ugyancsak enyhíthetik az enyhe BPH tüneteit. Állítólag a ginszeng csökkenti a megnagyobbodott prosztatát, ám ez nem bizonyított.
 • Táplálékkiegészítők: Az E-vitamin napi 400-800 NE adagban csökkentheti a megnagyobbodott prosztata okozta gyulladást, s a rák ellen is véd azáltal, hogy véd az oxigén elégetése nyomán keletkező szabad gyökökkel szemben. Napi egy evőkanál lenmagolaj ugyancsak gyulladáscsökkentő hatású lehet, s egyes vizsgálatok kimutatták, hogy napi 25-30 mg cink is csökkentheti a BPH tüneteit. Három aminosav, a glicin, az alanin és a glutaminsav – napi 500-500 mg-os adagban -bizonyos adatok szerint szintén enyhíti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket. Egy ún. kettős vak kísérletben, melynek során sem az orvos, sem a beteg nem ismerte a szerben lévő hatóanyagokat, az aminosavakat szedő férfiak 92%-ánál mérséklődött a BPH, 95%-uknál enyhült az éjszakai vizelési inger, 81 %-uknál pedig általában csökkent a vizelési kényszer.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.