Veszélyes vagy biztonságos

Pollenek, mit tehetünk ellene?

A növényvilágban a pollenek, azaz a virágporok a szaporodás csodájának nélkü­lözhetetlen részei; aki azonban allergiás rájuk, annak rengeteg kellemetlenséget okoznak. Orrfolyás, tüsszögés, viszkető szem és eldugult orr – ezek a pollenek kiváltotta szénanátha jellemző tünetei. A „széna” szócska azonban megtévesztő, mivel a leggyakoribb allergének tavasszal a fák, nyáron a fűfélék, ősszel pedig a parlagfű pollenjei. Azt, hogy ezek közül pontosan melyekre allergiás valaki, egyszerű bőrpróbával lehet kimutatni. A közönséges fák szinte mind allergiát válthatnak ki.

A fűfélék közül leggyakrabban a fehér tippan, a mezei komócsin, a rozs, a szagos borjúpázsit és a réti perje vált ki szénanáthát. A kétszikű növények közül a legtöbben a par­lagfű, a fekete üröm, a fehér libatop, a szőrös disznóparéj, a ballagófű és az útifű pollenjére allergiásak. A hosszú, esős tavaszokat követő nyarak elviselhetetlenek lehetnek a fűpollenre érzé­keny egyéneknek. Ha a hidegebb területeken szokatlanul enyhe a tél, akkor tavasszal rekordmennyiségű pollen kerülhet a levegő­be. A pollenkoncentráció a meleg, száraz napokon a legmagasabb.

Szénanátha elleni orvosságok

Az enyhe vagy mérsékelt pollenallergia tüneteinek enyhítésére az orvosok többsége antihisztaminokat ajánl, ill. szükség esetén az orrjáratokat szabaddá tévő cseppeket vagy sprayket. A korábbi antihisztaminok többsége azonban elálmosít (ma már kaphatók olyanok, melyeknek nincs nyugtató hatása), az orrcseppek és -sprayk pedig megváltoztathatják a vérnyomást, s in­gerültté és álmatlanná tehetik az embert. Ha antihisztaminokat szedünk, ne feledjük, hogy azok sokkal többet érnek az allergia megelő­zésére, mint a meglévő allergia tüneteinek enyhítésére. A műkönny a viszkető és könnyező szemen segíthet azzal, hogy kimossa belőle a polleneket. A receptre kapható korti-koszteroid-tartalmú orrsprayk helyileg, az orrjáratokban hatnak. Ezeket a pollen­szezonban naponta kell használni. Súlyosabb allergia esetén meg lehet megpróbálni a szervezetet az adott ^ allergénekkel szemben érzéketlen­né tevő oltásokkal is. Sajnos az eredmény sem mindig tökéletes.

A legjobb védekezés

A pollenallergiában szenvedők számára a vi­rágporokkal való érintkezés elkerülése a leg­jobb megoldás. Próbáljuk ki a következőket.

  • Ha magas a pollenkoncentráció, lehetőleg ne menjünk a szabadba.
  • Szerezzünk be olyan légtisztító berende­zést, amelyet HEPA-szűrővel (nagy haté­konyságú részecskeszűrő) szereltek fel.
  • Az autóban ne engedjük le az ablakokat, s ne a szellőzést, hanem a légkondicionálót használjuk az utastér hűtésére.
  • Kora délelőtt lehetőleg ne menjünk a szabadba, mert olyankor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Ha mégis el kell hagyni a zárt légterű helyiséget, viseljünk a festék- és barkácsboltokban kapható porvédő maszkot.
  • Kontaktlencse helyett az allergiás idősza­kokban inkább szemüveget használjunk.
Pollen a tányérunkon?
Ha szénanáthánk van, egyes ételek súlyosabbá tehetik a rohamokat, ill. nyelv-, száj- és torokviszketést okozhatnak. Az alábbi ételek olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek hasonlítanak bizonyos pollenekre. Megtudjuk, hatnak-e ránk, ha naplót vezetünk az elfogyasztott ételekről.
PollenfajtaKerülendő ételek
ParlagfűBanán, görögdinnye, sárgadinnye, kamillatea,uborka,cukkini
Alma,sárgarépa, zeller, narancs, paradicsom, görögdinnye
NyírfaAlma, sárgarépa, zeller, cseresznye, kömény, mogyoró, narancs, körte, burgonya, dió, juharszirup
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.