Gyógynövények

Paradicsomlé – termesztett paradicsom, a vér és vesetisztító

ParadicsomA burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó kultúrnövény. A kultúrparadicsomra vonatkozó legrégebbi régészeti leletek Közép-Amerikából származnak. A paradicsom az Andokban őshonos, az ősi vadon élő alakok mára eltűntek. Hő-, fény- és vízigényes növény. Magyarország egész területén termesztik, ritkán elvadulhat. Szárának magassága fajtától függő, a törpe 20 cm-től az 1-2 m szárhosszúságot is elérheti (kúszó fajták), szára üreges, elágazó, az egész növény mirigyes, szőrös, jellemző szagú. Levele egyenlőtlenül, páratlanul, szárnyasán összetett, a levéllemez mélyen hasogatott, a levélszél fűrészes. A levelek a szárhoz hasonlóan mirigyszőrösek.

Virágai halványsárga színűek, aprók, a hajtáscsúcsokon fürtökben állnak. Kedvező körülmények között a vegetációs időszakban – júliustól augusztusig – folyamatosan nyílnak. Jellemző az öt szirom- és öt csészelevél. A kinyílt virágok szirom- és csészelevelei visszahajlóak, a csészelevelek a terméscsúcsokon maradók. Egy egyeden egyszerre lehet jelen a virág, az éretlen és az érett termés. Termése nedvdús, sokmagvú, éretten élénkpiros vagy sárga színű. Mikor Európában először meglátták, piros színe miatt azt hitték, mérgező. A családra jellemző mérgező glükoalkaloidok a paradicsomban is előfordulnak, de éréskor lebomlanak. Alakja, mérete fajtától függően változó, gömbölyű, hengeres, szív vagy körte formájú. Mérete a cseresznyényitől az almányi bogyókig minden nagyságban előfordul. A termés külső burka általában sima, de vannak gerezdes fajok is.

Kémiai alkotórészek: A paradicsomlé több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartal­maz. Közülük kiemelkedő: vitaminok (főleg C, A), likopin, nyomelemek (kén), ásványi sók (kálium, foszfor, szilícium), antocián (növényi festékanyag), növényi savak (P-kumarinsav, klorogénsav – gátolják a nitrózaminok sejten belüli kialakulását), solamin, flavonoidok, cu­kor.
Paradicsom

Hatás:

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcs­lé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, ke­ringést serkentő, érelmeszesedést gátló. Ko­leszterinszint-csökkentő és vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV-sugaraktól. Gátol­ja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, kezdődő májproblé­máknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek vál­tozókor idején különösen ajánlott, csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.

Alkalmazás:

Napi 3-4 dl paradicsomlé a fo­gyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthe­tő itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék min­den korosztály számára.

Külsőleg:

Paradicsomkarikákkal gennyes pattanásokat, keléseket borogatnak, gyorsan csillapítja a gyulladást, „kiszívja”, fertőtleníti a beteg területet.

Főzés, sütés során a vitaminok nagy része el­bomlik, de egyes hatóanyagai, mint pl. a likopin, zsiradék jelenlétében jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a nyers paradicsomé.

Legfontosabb tudnivalók a paradicsomról dióhéjban

  • Meglehet, ellentmondásosnak tűnik, de a konzervparadicsom több C-vitamint tartalmaz, mint a télen és tavasszal kapható melegházi friss, főként import­áru. A konzerváláshoz ugyanis a napsü­tötte déli régiók teljesen érett termését használják fel, közvetlenül a betakarítás után. így a fényre és melegre érzékeny C-vitamin-tartalom kevésbé károsul.
  • Az éretlen paradicsom fejfájást, kime­rültséget idézhet elő. Ezért mindig gon­dosan el kell távolítani a szárcsonknál látható zöld részt, ez tartalmazza ugyanis a szervezet számára káros szolanint.
  • A paradicsom érést elősegítő természe­tes gázt, etilént bocsát ki. Ezért a vele együtt tárolt zöldségfélék gyorsabban beérnek, illetve indulnak romlásnak.
  • A paradicsomlé remekül alkalmazható másnaposság ellen. Gyorsan pótolja
  • a szervezet ásványianyag- és vitamin­veszteségét, ami az alkohol vízelvonó hatásaként állt elő.

Legyen friss paradicsom, ivólé vagy mártás, a benne található magas béta-karotin tartalom op­timálisan védi sejtjeinket a sza­bad gyökökkel szemben.

A paradicsom egészségtani jelentősége

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a paradi­csom erősíti az immunrendszert és az idegrendszert, segít elkerülni a stressz káros következményeit, ideális táplálék lábadozás esetén. A likopin óvja és stabilizálja sejtjeink olajos-nedves védőmembránját, így szinte páncélzatot ké­pez a szabad gyökökkel szemben. Rendszeres fogyasztá­sa rákmegelőző hatású. Antioxidánsként hatást gyakorol a koleszterin-anyagcserére is. Mérsékelten csökkenti a koleszterinértéket, így segít az érelmeszesedés elkerülé­sében.

A likopin legnagyobb mértékben a főtt paradi­csomból hasznosul, ha némi zsiradékkal társul, mert a melegítéssel a sejtburok felszakad, és így nagyobb mennyiségű likopin szabadul fel. A zsír ugyanakkor elősegíti, hogy a lipofilén anyagokat a szervezet könnyebben fel tudja venni. 100 g paradicsom több mint ½  g ásványi anyagot tartalmaz, mindenekelőtt káliumot. Ez vízhajtó hatású, ennek révén vérnyomáscsökkentő.

Épp ezért is al­kalmas az egyébként is kalóriaszegény paradicsom fogyó­kúra céljára. Bár 94% vizet tartalmaz, mégis eléggé lak­tató.

A paradicsom inkább a meleget kedveli, tároljuk lehetőleg 12-16 °C-on, azaz ne a hűtőszekrényben. A túlságosan hideg tárolás következtében veszít zamatából, héja és húsa jeges lesz.

Insalata caprese (Mozzarellás paradicsom)

Hozzávalók (2 személyre)

125 g mozzarella (kis golyós), 30 dkg pa­radicsom, ½ csokor friss bazsalikom, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, ½ gerezd fokhagyma, só, őrölt bors

Elkészítés

A mozzarellát lecsöpögtetjük, a kis göm­böket felszeleteljük. A paradicsomot meg­mossuk, karikákra vágjuk. A mozzarella és a paradicsom kari kákát soronként fel­váltva lapos tányérra rendezzük. A bazsa­likomot leöblítjük, a leveleket a szárról letépkedjük, a sorok közé dugdossuk. Az olajból és a citromléből öntetet készí­tünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megtisztított és átnyomott fokhagymát, majd a salátára öntjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.