Veszélyes vagy biztonságos

Véradás

Ha Önt súlyos, sok vér elvesztésével járó baleset érte, vagy nagyobb műtét előtt áll, lehet, hogy szüksége lesz vérátömlesztésre is. A donorok vére életeket ment, de a vérátömlesztés nem kockázatmentes. A betegekben a szervezetükbe került idegen vér miatt különféle reakciók léphetnek föl, a viszketéstől és a láztól kezdve egészen a csalánkiütésig és a rosszullétig. A legtöbbeket aggasztó kérdés azonban az, hogy vajon mi van a kapott vérben, aminek nem kellene ott lennie.

Jelentős a fertőzés­veszély?

NEM A véradók és a vér szűrésében bekövetkezett fejlődésnek hála a vérátöm­lesztéssel elkapható fertőzés kockázata igen csekély.

Az újsághírek, amelyek vérát­ömlesztéssel elkapott egzotikus betegségekről, például nyugat­-nílusi lázról vagy kergemarha­kórról szóltak, sokak figyelmét hívták föl a fertőzött vér prob­lémájára. Soha nem lesz lehet­séges teljesen garantálni, hogy a vér minden újonnan fölis­mert vagy még föl nem ismert kórokozótól mentes, de meg­nyugtató a tudat, hogy az or­vosok a hatékony szűrővizsgá­latok kifejlesztésével gyorsan képesek reagálni az újonnan fölismert veszélyekre.

így például a tudósok csak 2002-ben fedezték föl, hogy a nyugat-nílusi lázat okozó vírus vérátömlesztéssel is terjedhet (ez a betegség változatos tüne­tekkel járhat, a fejfájástól és kimerültségtől kezdve a magas lázon át egészen a görcsroha­mokig). Abban az évben az

Egyesült Államokban legalább 23 emberben alakult ki nyu­gat-nílusi láz azután, hogy fertőzött vért kaptak. De egy év sem kellett, és a vérbankok­nak már rendelkezésükre állt a vírus kiszűrésére alkalmas teszt, s a vérátömlesztéssel megfertőzöttek száma hatra csökkent, 2005-ben pedig már egyetlen ilyen eset sem volt.

Ráadásul a véradók alapos szűrővizsgálatainak és a kor­szerűbb vizsgálati módszerek­nek köszönhetően az elmúlt két évtizedben lényegesen csökkent annak a kockázata is, hogy gyakoribb kórokozók kerüljenek a vérkészletekbe, így például annak a veszélye, hogy humán immundeficien-ciavírussal (HIV) vagy hepati­tis C-vírussal fertőzött vért kapjon valaki, nagyjából 1 : 2 000 000. (Annak veszélye viszont, hogy valakibe villám csap, minden évben nagyjából 1 : 700 000.)

Attól sem érdemes félni, hogy a kapott vér rákot fog okozni. Svéd kutatók egy 2007-ben végzett vizsgálatuk­ban kimutatták, hogy a levett vér mintegy 3 százaléka szár­mazik olyan személyektől, akiknek még fel nem ismert rákos daganatuk van. De akik ilyen vért kapnak, azok köré­ben emiatt semmivel sem lesz nagyobb a rákos megbetegedé­sek kockázata.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.