Allergia és asztma

Teendők vészhelyzetben: allergia és asztmarohamok

Reméljük, sohasem kerül rá sor – de ha mégis, élet és halál kérdése lehet, hogy tudjuk, mit kell tennünk. Sokat segíthet, ha a műveletet gondolatban végigpróbáljuk, többször elismételjük és begyakoroljuk, beleképzelve magunkat a teendők végrehajtásába.

Vészhelyzetben az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba:

 • Hívjuk a háziorvosunkat. Ha ő közel van, viszont a kórház vagy a mentőállomás messze esik, ez a legkézenfekvőbb döntés. A vidéki körzeti orvosoknak általában ele­gendő adrenalinkészletük van a sürgősségi esetekre, valamint oxigénjük a súlyos aszt­más rohamban szenvedőknek.
 • Hívjunk mentőt. A mentőszolgálat legtöbb helyre 15 percen belül kiér. Mindig ez a leg­jobb megoldás: a mentőkocsiban van adre­nalin és oxigén.
 • Kocsival (taxival) menjünk a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Rendszerint ez nem túl jó megoldás, mert állapotunk gyor­san romolhat, s közben nincsenek kéznél a krízishelyzet kezeléséhez szükséges kellé­kek. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, amikor csak ez a lehetőség van.

A vészhelyzetek gyakran akkor fordulnak elő, amikor otthonunktól távol vagyunk. Mindig ellenőrizzük a legközelebbi telefonkészülék mű­ködőképességét, vagy tartsunk készenlétben mobiltelefont! Tájékozódjunk, hol a legközelebbi kórház, és legyen meg a helyi ügyelet telefon­száma! Különösen veszélyesek az elhagyott helyek.

Az anafilaxiás sokk

Ez rendkívül súlyos állapot, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ételallergia esetén a szájban, a száj környékén, valamint a torokban további helyi tünetek is felléphetnek.

Anafilaxiás sokk esetén rögtön használjunk adrenalint, ha van nálunk, de késedelem nél­kül hívjunk orvosi segítséget is. Adrenalin-in­jekciónál vegyük le a fecskendő záró­kupakját, és azonnal, ruhán keresztül döfjük be a tűt combunk külső részébe – soha ne máshova, mert közvetlenül a vérbe kerülve veszélyes mel­lékhatásai lehetnek.

Jegyezzük meg! Ha adrenalin-inhalátorunk is van, először azt használjuk a száj-, torok- és légúti tünetek kezelésére, s csak akkor alkalmazzuk az injekciót is, ha még mindig nem vagyunk tünetmentesek. Ez a helyes eljárás azoknál, akiknél rendszerint csak aránylag enyhe reakció lép fel (ha az adrenalin belégzése nehézséget okoz, készítsünk alkalmi spacert). Akinél általában súlyos a reakció, az először az injekciót használja, és csak ezután az inhalátort, ha szükséges.

Végezetes is lehet az adrenalin!

Az adrenalin-túladagolásnak megvan a veszé­lye, egyeseknél végzetes kimenetelű is lehet, de annak, aki nem szenved szívbetegségben, sem az inhalátor, sem az injekció használata nem jár ki­fejezett kockázattal. (Inhalátornál ne lépjük túl a fújások megengedett számát, mert a légutakba kerülő hajtógáz problémákat okozhat.)

Ha állapotunk az injekció hatására sem javul, 10-15 perccel később újra próbálkozhatunk. Olyan helyzetekben, ahol nincs orvosi segítség, vagy csak késve várható, és a tünetek nem eny­hülnek, 15-20 percenként újabb adrenalin­adagokat adhatunk be magunknak – nagyon vigyázva arra, hogy sohase lépjük túl a befecsken­dezések engedélyezett maximális számát. Tartsuk számon, hányszor adtunk be magunknak az adrenalinból, és erről tájékoztassuk az orvost vagy a mentősöket.

Asztmások adrenalin-inhalátor híján az adrenalin-injekció mellett hörgőtágító hatású béta-adrenerg inhalátort is használ­hatnak, bár súlyos rohamban valószínűleg nem sokra mennek vele.

Fontos!

Mi a teendő, ha biztosak vagyunk benne, hogy szerveze­tünkbe került a bajt okozó allergén, de még semmilyen tünetet nem tapasztalunk?

Angliában ilyenkor rendszerint azt taná­csolják, hogy várjuk ki a tünetek jelentkezését, az Egyesült Ál­lamokban azonban az orvosok inkább arra buzdítanak, hogy ha korábban volt már nagyon súlyos reakciónk, késlekedés nélkül vegyük elő az adrenalin-injekciót.

Általános tanács: aki­nek nincs egyéb betegsége, jobb, ha bead magának egy felesle­ges adrenalin-injekciót, semmint hogy késlekedjen a szükséges adag beadásával.

Az anafilaxiás sokk után 6-12 órás kórházi megfigyelés szükséges akkor is, ha látszólag minden rendben van – a roha­mok még akár 8 órával később is visszatérhetnek! Ennek való­színűsége csökkenthető kortikoszteroidok beadásával – érdek­lődjünk, hogy megkaptuk-e már. Ha túl hamar kiengednének a kórházból, de onnan messze lakunk, tanácsos a probléma el­múltát követően nyolc órát a kórházban vagy annak közelében eltölteni.

Elsősegélynyújtás a szájüreget érintő túlérzékenységi reakció esetén

A nagyon megduzzadt nyelv vagy torok fulladást okozhat. Ha a duzzadás szemmel látható, és az illető nincs eszméleténél, il­letve bőre kékes színt ölt, próbáljuk meg a gégét nyitva tartani. Ehhez használjunk olyan kanalat, amelynek nagyon sima a szegélye. Óvatosan csúsztassuk be a nyelv fölött a torokba, majd finoman, de határozottan nyomjuk le, hogy a légcső nyí­lását szabadon tartsa.

Az első roham

Életünk első allergiás reakciója többnyire nagyon enyhe – ételallergia esetén sokszor nem több, mint némi bizsergés vagy viszketés a szájban. Mindenesetre egy-két órán keresztül maradjunk telefonközelben, hátha mégis orvost kell hívni. Gyakran a tünetek maguktól elmúlnak, s azzal meg is szűnik a probléma. Kerüljük el a kiváltó élelmiszert, rovart vagy bármi mást, s mielőbb forduljunk orvoshoz!

Ha a tünetek súlyosbodnak, ha az egész testfelületen jelentkeznek (mint pl. kiterjedt csalánkiütés esetén), vagy ha a légzést érintik, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Ha nehézlégzés lép fel, az ülő helyzet általában jobb, mint a fekvő. Az eszméletét vesztett beteget a szokásos stabil oldal­fekvésbe helyezzük, megakadályozandó, hogy esetleges hányadék kerüljön a légutakba – aminek különösen az ételaller­giánál nagy a kockázata.

A rovarcsípés okozta allergia

Fontos! Ha nincs adrenalin-injekciónk, azonnali orvosi beavatkozás szükséges!

Ha korábban előfordult már rovarcsípést követően nagy bőr­felületet érintő bőrreakció, akkor a csípés utáni nehézlégzés, rekedtség, általános gyengeség, hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, szédülés, tudatzavar jelentkezésekor ad­junk be adrenalin-injekciót. Ha bizonytalanok vagyunk, emlé­kezzünk rá, hogy – hacsak nem vagyunk szívbetegek – jobb az adrenalint fölöslegesen használni, semmint kockáztatni azzal, hogy nem alkalmazzuk.

Ha korábban volt már súlyos szisztémás reakciónk (pl. anafilaxiás sokk), bármilyen – kivéve a kizárólag csak a szúrás környékén fellépő – allergiás reakció első jelére adjunk be ad­renalin-injekciót.

Ha méhszúrás nyomán a fullánk benn maradt a bőrben, körmünk, késpenge vagy bankkártya segítségével oldalirány­ban próbáljuk meg kikaparni vagy kipiszkálni – a fullánkhoz csatlakozó méregtömlő a bőrben maradva még jó tíz percen át juttathat mérget a sebbe.

Ne próbáljuk a fullánkot kihúzni – ezzel csak összenyomjuk a méregtömlőt, és még több méreg kerülhet a bőrbe.
Jegyezzük meg! Ne egyedül! Ha anafilaxia során fellépő hányás vagy hasmenés miatt vécére kell mennünk, előbb hívjunk mentőt, majd kérjünk meg valakit, hogy kísérjen ki a mellékhelyiségbe! Ne menjünk egyedül, és ne zárkózzunk be, mert abból baj lehet, ha elájulunk.

Az asztmarohamok

Azoknál is felléphetnek azonnali orvosi ellátást igénylő, várat­lan problémák, akiknek enyhe asztmájuk van, és még sohasem volt súlyos rohamuk.

Inhalátorunkat mindig, mindenhová vi­gyük magunkkal – ha súlyos roham kezdetekor nincs nálunk, nagy bajba kerülünk.

A roham kezdetekor azonnal tegyük meg a szükséges intéz­kedéseket. Minél hamarabb cselekszünk, annál kevesebb gyógyszerre lesz szükségünk hosszú távon a roham megfékezé­séhez. A legtöbb asztmás beteg túl sokáig vár, és azután is „alulkezeli” a hörgőgörcsöt. Nemcsak az asztmás roham felisme­rése igen fontos, hanem azt is el kell tudni dönteni, mikor válik kontrollálatlanná. A rohamok nem egyformák – van, amelyik hirtelen lép fel, és van, amelyik lassabban alakul ki.

Jegyezzük meg! A gyors asztmaroham órák alatt kifejlődik. Lehet, hogy egész nap jól vagyunk, azután hirtelen erős légszomj, zihálás vagy kínzó köhögés tör ránk. Hiába használjuk az inhalátort, a légszomj egy órán belül rosszabbodik, alig tudunk beszélni, sőt a járás is nehézséget okoz. Ezek a súlyos roham legfőbb jelei – ilyenkor azonnal hívjunk orvost!

A lassú asztmaroham napok alatt alakul ki. Eleinte lég­szomj és zihálás jelentkezik, a szokásosnál erősebben, és az in­halátor nem sokat segít. Az asztma az alvást is zavarja. Reggel szokatlanul heves légzési problémákkal küzdünk. Mindez sú­lyos roham kezdetét is jelezheti, mielőbb forduljunk tehát or­voshoz. Ha panaszainktól már egyetlen éjszaka sem tudunk rendesen aludni, reggel pedig nehezünkre esik a beszéd, a járás, az nagyon súlyos állapotra utal – haladéktalanul for­duljunk orvoshoz, vagy menjünk kórházba!

Egyes asztmások csak nehezen tudják felismerni légzé­si problémáik fokozódását – számukra a csúcsáramlésmérő napi használata elengedhetetlen. A legtöbb asztmás beteg azt észleli, hogy rendszeres reggeli méréssel jól előre jelezhetők a rohamok. Ha a normális csúcsáramlásértékek ellenére lép fel légszomj és mellkasi feszülés, gondosan kísérjük fi­gyelemmel tüneteinket, és forduljunk orvoshoz!

Az asztmás roham felismerése kisgyermekeknél

Kisgyermekeknél az alábbi tünetek utalnak súlyos asztmarohamra:

 • kitágult orrlyukak;
 • szokatlanul magas válltartás;
 • a gyermek a levegővételek között csak egy-két szót tud mondani;
 • a bordák kiállnak, levegővételnél a mellkas alatti rész és a bordaközök behorpadnak;
 • jól hallható sípoló légzés;
 • az ajkak, a nyelv és a körmök elkékülése.

Nagyon rossz jel, ha a sípoló légzés abbamarad, anélkül, hogy egyéb javulás beállna – a légutak ilyenkor annyira beszűkültek, hogy a levegő már nem tud átáramolni rajtuk. Ezt a tünetet hívják „néma mellkasinak, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A hörgőtágító gyógyszert tartalmazó inhalátor hatása alapján ugyancsak előre lehet jelezni az asztmás rohamot.

Súlyos a helyzet, ha az inhalátor:

 • hatása a használatot követő tíz percen belül egyáltalán nem jelentkezik;
 • nem olyan hatékony, mint korábban;
 • használ, de a hatás három órán belül elmúlik.

Ha gyermekünk asztmás, mindenkinek, aki vigyázni szokott rá, adjunk részletes, írásos útmutatást az asztmaroham felismerésére és kezelésére. A szóbeli eligazítás rendszerint nem elég, mert az emberek nem emlékeznek rá, különösen krízishelyzetben nem. Az asztmás rohamban kimerült vagy felzaklatott gyermekhez minden esetben hívjunk orvost.

A szükséges lépések

Ha inhalátorunk nem működik megfelelően, lélegezzünk be egy újabb adagot – ezután pedig tegyük meg a további intézkedéseket, az alábbiak szerint. Ha úgy tűnik, hogy egy lassú asztmaroham első fázisában vagyunk, ellenőrizzük a kezelési tervet, és ha a csúcsáramlás érték az ajánlott alá esett, duplázzuk meg az inhalált szteroidadagot. Minden más gyógyszert (pl. szteroidtablettákat) a kezelési tervnek megfelelően szedjünk! Ha nincs csúcsáramlásmérő készülékünk, az inhalált szteroidadagot duplázzuk meg, és haladéktalanul keressük fel orvosunkat! Ha gyorsan fellépő asztmás rohamunk van, vagy kontrollálatlanná válik a lassan kialakuló roham, azonnali orvosi segítségre van szükség!

A segítség megérkezéséig használjuk az inhalátort, szükség esetén 5-10 percenként. Mindenképpen tartsuk számon a befújások számát, ami nem haladhatja meg az ajánlott maximális számot! Vannak orvosok, akik azt javasolják, hogy a maximális adag bejuttatása egyszerre történjék. (Vigyázat: akinek szív-problémája van, annak az ilyen nagy adag veszélyes lehet!)

Inhalálás

Ha az inhalálás nehézséget okoz, használjunk spacert – ez sokkal könnyebb, különösen gyerekeknél. Spacert házilag is készíthetünk műanyag pohárból, üdítőitalos palackból vagy papírzacskóból. A pohár vagy palack aljába, illetve a zacskó egyik sarkába vágjunk lyukat, és dugjuk bele az inhalátor szájhoz illesztendő részét (csutoráját)! A pohár, palack vagy a zacskó nyitott teteje a szájba vagy a száj köré kerüljön – a zacskó nyílását jól fogjuk oda a szánkhoz! Az inhalátorral fújjunk bele többször egymás után ebbe a rögtönzött spacerbe, miközben egyenletesen lélegezzünk ki és be!

Hat aranyszabály asztmás roham esetére

 • Lélegezzen olyan lassan, amennyire csak tud, koncentráljon a kilégzésre – és nem a belégzésre! Lélegezzen ki, amilyen mélyen csak lehet, a belégzés ezt már automatikusan követni fogja.
 • Sose essen pánikba, különben hiperventilácíó (túl szapora légzés) lép fel, ami nagyon sokat ront a helyzeten. Az asztmás rohammal küszködő gyermek állapotának a legtöbbet az árt, ha szülei is pánikba esnek.
 • Vegyen fel olyan testhelyzetet, amelyben a legkönnyebb a lélegzés. Segít, ha karját vállmagasságban feltámasztja – például tegyen párnákat egy asztalra, üljön egy egyenes támlájú székre, s fejét a karjával együtt nyugtassa a párnákon! Ne feküdjön le, mert ez ront a helyzeten! Nyisson ablakot, de csak akkor, ha a kinti levegő tiszta, nem hideg, és nincs tele szálldosó virágporral!
 • Kerüljön mindent, ami az asztmás rohamot súlyosbíthatja – pl. megerőltető testmozgást, hideg levegőt, irritáló hatású anyagokat, allergéneket.
 • Igyon sok vizet, gyümölcslevet vagy egyéb folyadékot, az asztmás roham során ugyanis nagyon sok víz távozik a légutak felületén keresztül, s ez kiszáradáshoz vezethet.
 • Semmiféle altatót ne vegyen be, mivel ha asztmája éjszaka rosszabbodik, fel kell ébrednie a légszomjra!

A roham után

Asztmás roham miatti kórházi kezelés után néhány nappal mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. A súlyos roham utáni napokban fokozottan ügyelni kell – ez az időszak külö­nösen veszélyes lehet. Pihenjünk többet a szokásosnál, és igyunk bőségesen folyadékot az ilyenkor könnyebben fellépő kiszáradás ellen.

Jegyezzük meg! A megelőző inhalátorból rendszeresen a meg­növelt dózist fújjuk be – az adag önkényes csökkentése ebben az időszakban újabb súlyos, sőt végzetes rohamhoz vezethet! A szteroidtabletták szedését sem szabad abbahagyni!

Ne köhögjünk!

Ha a roham során nagyon sok nyák termelődött, próbáljunk megszabadulni tőle, de ne erőltetett köhögéssel. A váladék oly­kor dugószerűen összetömörödve elzárhatja a kisebb légutakat. Eltávolításában pszichoterápiás kezelés segíthet, és hasznosak lehetnek a köptetőszerek is, melyek fellazítják a túlságosan be-sűrűsödött váladékot. Közönséges köhögéscsillapítókat ne szedjünk! A váladék eltávolításában speciális légzőgyakorlatok is segíthetnek.

Az asztmás roham alkalmat kínál arra, hogy az érintett a betegségére jobban koncentráljon elgondolkodjon azon, mi is okozhatta a bajt. Talán elfeledkezett a megelőző inhalá­tor rendszeres alkalmazásáról? Mennyi idő telt el azóta, hogy gyógyszerelését a háziorvos vagy a szakorvos utoljára ellen­őrizte? Naponta használta a csúcsáramlásmérőt? Allergén vagy irritáló hatású anyag érte nagy koncentrációban a szer­vezetét?

Az aszpirinszerű gyógyszerek kiváltotta reakciók

Az aszpirinérzékenység egészen váratlanul alakulhat ki olya­noknál, akiknél a gyógyszer szedése előzőleg semmiféle prob­lémát nem okozott. Ha asztma, ül. szénanátha mellett rejtélyes eredetű, krónikus csalánkiütése vagy orrpolipja is van, az asz­pirinérzékenység kialakulására különösen nagy az esélye.

Az aszpirin vagy bármely aszpirinszerű hatóanyagot tartal­mazó gyógyszer kiváltotta túlérzékenységi reakció a bevételtől számított fél-2 órán belül jelentkezik.

Tünetei az alábbiak:

 • orrfolyás, masszív orrdugulás, vörös szem,
 • hőhullám, bőrpír, izzadás,
 • általános bőrkiütés,
 • mellkasi szorító érzés, száraz köhögés, fokozódó légszomj,
 • rossz közérzet, kimerültség,
 • hányás vagy hasmenés,
 • angioödéma, ill. csalánkiütés (urticaria).
Aki ilyen tüneteket észlel, azonnal hívjon orvost, mert az al­lergiás reakció nagyon gyorsan súlyosbodhat, és súlyos aszt­mát, sokkot, kollapszust, eszméletvesztést okoz.

A segítség megérkezéséig a hörgtágító hatású inhalátort al­kalmazza többször is, a megengedett maximális mértékig. Aki­nek adrenalin-injekciója vagy adrenalin-inhalátora van, azt is használhatja – az előírás szerinti maximális dózis erejéig. A ki­érkező orvost vagy mentősöket tájékoztassa, pontosan miből mennyit használt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.