Orvosi tanácsok

Mikor alakul ki allergiás reakció? Kezelhető?

Allergiák és intoleranciák

Allergiás reakció olyankor alakul ki, amikor egy egyébként ártalmat­lan anyag – például egy bizonyos élelmiszer vagy virágpor – rendelle­nes választ vált ki a szervezetből. Az allergiás reakciók megelőzésében fontos szerepe van az azokat kiváltó anyagok elkerülésének, valamint az immunrendszer csúcsformában tartásának.

Egyen joghurtot laktózintolerancia el­len!

Ha látszólag minden ok nélkül vagy gyomorhurutos fertőzés után felfúvódottságot, laza székletet vagy hasmenést tapasztal, elképzelhető, hogy átmenetileg intoleránssá vált a tejben lévő laktózzal (tejcukor) szem­ben. Ha arra gyanakszik, hogy ez lehet a problémája, kérje orvosa tanácsát. Addig is egészítse ki étrendjét élőflórás joghurttal – ez nem árthat, és lehet, hogy segít.

Az ilyen joghurtban lévő „jó” baktériumok ugyanis segítenek helyreállítani az emésztőrendszer egészséges baktériumflóráját. A joghurtot nyugodtan fogyaszthatja, mivel a baktériu­mok a benne lévő laktóz zömét már átalakí­tották tejsavvá, amely nem okoz reakciót.

Szálljon szembe a penésszel!

Ha egész évben köhög, viszket a szeme, kapar a torka és folyik az orra, vagy ha nyirkos időben rosszabbodnak a tünetei, elképzel­hető, hogy allergiás a penészgombák spórái­ra. Ezek a gombák minden lakásban elő­fordulnak, csak éppen többnyire nehéz észrevenni őket. A „legmegátalkodottabb” a feketepenész, amely a sötét, nyirkos helye­ken érzi jól magát, például a zuhany szőnyeg alatt, a konyha zugaiban, a mosógépben, sőt akár a hűtőszekrény gumitömítésén.

Más penészek a nedves területeken kialakuló na­rancssárga, zöld vagy barna foltokként jelen­nek meg. A lakás falának nem megfelelő vízszigetelése vagy a vízvezeték szivárgása tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Penész ellen próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

 • Sikálja le! Szappan, víz és merev szőrű kefe segítségével tisztítsa meg a penészesedésre hajlamos felületeket. A makacs penész­foltok ellen hatékony spray-k is kaphatók, de eredményesen vethetők be természetes szerek is, mint az ecet és a szódabikarbóna.
 • Tisztítsa ki alaposan a szőnyegeket.
 • Javítsa ki a nedvesedés épületszerkezeti okait, és tegye jobbá otthona szellőzését.
 • Egy párátlanítókészülék működtetése sokat segíthet – ha ügyel a vízgyűjtő tartály tisztaságára.
Jegyezzük meg! Penészesedésre hajlamos felületek lesikálása enyhítheti az allergiás tüneteket.

Ne aggódjon a korai panaszok miatt!

Ha kisbabája vagy kicsi gyermeke köhög vagy meghűlt, ne aggódjon túlzottan. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ezek az élet korai szakaszában lezajló fertőzések a későbbiekben ellenállóbbá tehetik a gyerme­ket az asztmával szemben. Az egyik elmélet szerint a fertőzések serkentőleg hatnak a védőfunkciójú T-sejtek termelésére és működésére – márpedig ezeket a sejteket a csecsemőmirigy termeli, amely az élet első néhány évében a legaktívabb.

Ételallergia, érzékenység vagy intolerancia?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a különb­ség a bizonyos ételekkel szembeni allergia, érzékeny­ség és intolerancia között. A kiváltott reakció időzítésé­nek megfigyelése segít azo­nosítani, hogy melyikről van szó. Az immunrendszer szin­tén más-más szerepet játszik e három esetben.

Allergia

Az igazi allergiás reakció gyorsan bekövetkezik. Ha valaki allergén hatású ételt, például mogyorót eszik, vagy ha szervezete nem megfelelően reagál egy ro­varcsípésre vagy gyógyszer­re, az immunrendszer hisztaminokat és immunglobulin E-t (IgE) szabadít fel. Az eredmény általában szinte azonnal megjelenő kiütés vagy bőrpír, valamint gyors és erőteljes duzzanat – első­sorban az ajakon, a nyelven vagy a torokban -, amely a légzést is gátolhatja. Ez az anafilaxiás sokknak nevezett életveszélyes állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Érzékenység

A valamilyen élelmiszerrel vagy gyógyszerrel szembeni érzékenység (más néven kés­leltetett allergia) lassabban alakul ki, a tünetek megjele­néséhez 45 perctől 3 napig terjedő idő szükséges. A ha­tások igen sokfélék lehetnek, a duzzanattól vagy kiütéstől kezdve a fejfájáson át egé­szen a felfúvódásig, a súlyos emésztési problémákig és a hasmenésig.

Az immun­rendszer ebben a reakcióban másfajta immunglobulinok – IgG és IgM – túltermelésé­vel, valamint a gyulladás­keltő hatású „komplement fehérjék” felszabadításával vesz részt. Az ételérzékeny­ség kimutatásának legjobb módja a kizárásos diéta, ami­kor legalább hat hétre telje­sen kizárják a vizsgált étele­ket az étrendből; emellett azonban vérvizsgálatokat is végeznek, hogy tanulmá­nyozzák az immunrendszer reakcióit. Igen hasznos az ételnapló vezetése.

Intolerancia

Az igazi ételintoleranciában nem vesz részt az immun­rendszer: ilyenkor az emésztőrendszer egyszerűen nem képes megemészteni egy bizonyos fajta tápanya­got. Laktózintolerancia ese­tén például a szervezet nem termel eleget a laktáz nevű enzimből, amely nélkülözhe­tetlen a laktóz (a tejben jelen lévő természetes cukor) le­bontásához. Az intolerancia sok esetben örökletes alapú.

Találja meg az egyensúlyt!

Gyermeke allergia elleni védelmében az a legjobb, ha megfelelő egyensúlyt talál a rossz higiénia kockázatai és a potenciális allergénekkel való kellő érintkezés között. Dr. Marc McMorris, a Michigani Egyetem gyermekallergológusa azt javasolja a szülőknek, hagyják, hogy a kicsik bepiszkítsák magukat a szabadban való játék közben, hogy ezzel immunrendszerük a megfelelő stimulusokat kapja. Persze ügyel­jen, hogy gyermekei a játék után alaposan megmosakodjanak!

Jegyezzük meg! Egy háziállat – vagy ami még jobb, kettő – segíthet megvédeni gyermekét az allergiától.

Serkentse rosttal!

Egy ausztrál kuta­tás szerint a rostban gazdag ételek erőseb­bé teszik az immunrendszert. A rostokat a belekben élő baktériumok rövid szénláncú zsírsavakká bontják le – ezek a molekulák nélkülözhetetlenek az immunrendszer mű­ködéséhez és segítenek az autoimmun beteg­ségek megelőzésében. E zsírsavak nélkül az immunrendszer sejtjei meghibásodhatnak, ami olyan betegségek kialakulásához vezet­het, mint az asztma, a gyulladásos bélbeteg­ségek vagy a sclerosis multiplex.

Tipp! Egy átlagos felnőttnek naponta legalább 18 gramm rostot kell bevinnie nyers zöldségek és gyümöl­csök, hántolatlan gabonafélék, hüvelyesek, magok és olajos magvak fogyasztásával. Út­mutatásként: egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérben 4 gramm rost van, egy almában pedig közel 2 gramm.

Oltás szénanátha ellen?

Ha ismeri a szénanátha gyötrelmeit, bizo­nyára örülni fog a hírnek, hogy hamaro­san megjelenik ellene a védőoltás. Ezek az oltások egészen mostanáig meglehetősen körülményesek voltak: hat hónapon át hetente kellett injekciót adni, aztán to­vábbi három éven át kéthetente vagy havonta.

Az új vakcinát egyetlen alkalom­mal kell beadni: akkor beágyazódik a szö­vetekbe, és „betanítja” az immunrend­szert, hogy ne reagáljon a levegőben szálló virágporra. Az Európában, az USA-ban és Kanadában végzett vizsgálatok során igen hatásosan szüntette meg vagy enyhítette a tüneteket. A kutatók azt re­mélik, hogy hamarosan az asztma és más allergiák ellen is megjelennek oltások.

Védje gyermekét háziállatokkal!

Azok a gyerekek, akik kiskorukban legalább két háziállattal élnek együtt, kisebb való­színűséggel lesznek allergiások, mivel az állatokkal való érintkezés erősíti a gyermek immunrendszerét. Amerikai kutatók úgy találták, hogy ha a gyerekek egyéves koruk előtt két vagy több kutyával, illetve macská­val érintkeztek, akkor hétéves korukban ke­vésbé voltak fogékonyak olyan, allergén anyagokra, mint a poratka ürüléke. Egyes ku­tatók úgy vélik, hogy azokban az otthonok­ban, ahol állatok is élnek, több az endotoxin: ez a bakteriális eredetű vegyület meggátolja, hogy a gyermek immunrendszere allergiás reakciókat adjon.

Egyen probiotikumokat a terhesség alatt!

Ha kisbabát vár, étrendje probiotikus joghurttal való kiegészítése segíthet abban, hogy gyermeke elkerülje az allergiás jellegű betegségeket – például az asztmát vagy az ek­cémát. Német kutatók megállapították, hogy a probiotikumok 40 százalékkal csökkentet­ték az ekcéma előfordulási gyakoriságát a legfeljebb kétéves gyermekek esetében, aki­ken pedig kialakult az ekcéma, azokon is kevésbé volt súlyos.

Jó ok az erőlködésre!

A „természetes” szülés jelentős védelmet adhat a babáknak az olyan, allergiás jellegű rendellenességek ellen, mint az asztma. Egyre több bizonyíték van arra, hogy az anya hüvelyén való áthala­dás során a gyermekre tapadó baktériumok bejutnak a kicsi beleibe, és már egészen ko­rán „felkészítik” az immunrendszert, hogy ne adjon allergiás reakciókat. A hatás még erősebb lehet a szoptatott babák esetében, hiszen az anyatej serkenti e védőhatású bak­tériumok elszaporodását.

Óvakodjon a rejtett hisztaminoktól!

Az allergiát kiváltó anyagok e csoport­jának tagjai számos gyakori élelmiszerben vannak jelen, és a heves fejfájástól kezdve a kiütéseken át egészen az asztmáig – sőt sú­lyos esetben az életveszélyes anafilaxiás sok­kig – igen sokféle tünetet okozhatnak. Sok hisztamin van pl. az alábbi élelmiszerekben:

 • erjesztett ételek és italok, például a vörösbor, az érlelt sajt és az élesztővel készült termékek;
 • spenót;
 • paradicsom;
 • citrusfélék – ezek nem magát a hiszta­mint tartalmazzák, viszont a szervezetet annak felszabadítására késztetik.

Orvosságok a konyhából

Enyhe aller­gia esetén, amikor a hisztamintúltermelés orrfolyást, könnyezést és bőrviszketést okoz, a gyógyszeresszekrény helyett a kamrában nézzen körül. Íme, néhány antihisztamin ha­tású étel, amelyet érdemes lehet kipróbálnia.

 • Ananász Fő hatóanyaga a bromelain nevű enzim, amely megakadályozza a hiszta­min felszabadulását a sejtekből.
 • Alma és más gyümölcsök, amelyekben sok az antihisztamin hatású kvercetin és C-vitamin. Mindennap egyen gyümölcsöt!
 • Csípős fűszerek A kapszaicinoidok – a különféle csípős paprikák „hatóanyagai” – és a japán wasabi csípősséget adó izotiocianátok igen hatékonyan ellensúlyozzák a különféle allergiás reakciókat.

Vigyázzon a szulfitokkal!

Ezeket a kéntartalmú tartósítószereket gyakran hasz­nálják például aszalt gyümölcsök, zöldség­konzervek, sütemények, lekvárok, savanyú­ságok és szószok készítéséhez. A borban és a sörben természetesen is előfordulhatnak, de sok esetben mesterségesen adják hozzájuk e vegyületeket. A szulfitok asztmás rohamot válthatnak ki az arra hajlamos emberekben, sőt ritkán anafilaxiás sokkot is okozhatnak.

Vegyen gluténmentes sört!

Ha szereti a sört, de szervezete nem bírja a glutént, amely gyakran van jelen a sörben, akkor kós­tolja meg az új ciroksöröket – vagy az egyéb, hajdinából, kukoricából vagy rizsből főzött változatokat. A bor gluténmentes, akárcsak a tömény szeszek nagy része, de a biztonság kedvéért mindig ellenőrizze a címkét.

Jegyezzük meg! A cirokból főzött sör jó választás lehet azoknak, akiknek a szervezete nem tolerálja a glutént.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.