Vészhelyzet

Súlyos égési sérülés tünetei, égési sérülés ellátása, mentő hívása

Ha valaki súlyos égési sérülést szenved, testfolyadékok távoznak a keringéséből. Ráadásul a fertőzésveszély is megnő, hiszen a test első védelmi vonala károsodott. Minél gyorsabban hűtsük le a sebet, hogy elejét vegyük a további szövetroncsolódásnak.

A súlyos égési sérülés fő tünetei

  • Heves fájdalom (a har­mad- és negyedfokú égési sérülés nem fáj, az ideg­végződések is elégnek).
  • Hólyagok, melyekből folyadék ürülhet.
  • Kivörösödő, megduzza­dó sebkörnyék, a seb fel­színe vagy széle esetleg szenes, pergamenszerű.
Egyéb veszély: ha lehet, viseljünk egyszer használatos, steril kesztyűt.

Vigyázz!

  • Ne tegyünk ragtapaszt az égési sebre!
  • Az égett felületre ne ken­jünk tejfölt vagy krémet!
  • Ha a sérült eszméletét veszíti, tegyük szabaddá a légutat, és figyeljük meg a légzést. Előfor­dulhat, hogy meg kell kezde­nünk az újraélesztést.
Segítség! Ha a seb mély vagy né­hány centinél nagyobb, kérjük szakember segítsé­gét. Az égési sérülést szenvedett gyermeket rögtön juttassuk kórházba!
  1. Hűtsük a sebet! Ne csak a fájdalom enyhüléséig, hanem legalább tíz-húsz percig engedjünk hideg vizet a sebre. Súlyos esetben hívjunk mentőt.Súlyos égési sérülés
  2. Tegyük szabaddá a sebet! Hűtés köz­ben tegyük szabaddá a sérült testfelüle­tet: távolítsuk el a ruhát, a karórát, az ékszereket. Ha valami beleragadt a sebbe, ne tépjük ki!
  3. Védjük a sebet! Hűtés után fedjük a sebet laza, steril kötéssel. Amennyiben ilyen nincs kéznél, használjunk valami­lyen tiszta szövetdarabot, ami nem boly­hos (pl. pamut párnahuzatot). Fontos, hogy a kötés az egész sebet befedje, és ne legyen túl szoros.
  4. Biztosítsuk a nyugalmat! Helyezzük a sérültet nyugalomba. Ha keringési elégtelenséget észlelünk, fektessük le, és polcoljuk alá a lábát. A sérült test­részt tartsuk a szívnél magasabban, így elejét vehetjük az életveszélyes sokknak.
Hogyan tovább? A mentőkre várva tartsuk szemmel a sérültet: figyel­jük, hogy nem vesztette-e eszméletét, rendben van-e a légzése és a pulzusa.

Súlyos égési sérülések

Megeshet, hogy lángra kap a ruhánk, forrásban lévő vizet, tejet öntünk ma­gunkra, gőzt lélegzünk be, vagy ránk fröccsen a zsiradék, amikor sütünk-főzünk, esetleg véletlenül hozzáérünk a működő vasalóhoz, hősugárzóhoz. Ilyenkor a hőhatás roncsolja a légutakat és a bőrt, testünk elsődleges védelmi vonalát. Az égési sérüléseknek több fokozatát különböztetjük meg, attól függően, hogy mekkora területet érintenek, s mennyire súlyosak. Bizonyos helyek égése azonban – legyen akármilyen fokú – mindig súlyosnak számít. Ilyen az arc (orr, száj), a nemi szervek, az ízületek, a nyelőcső és a légutak égése. Ezeket mindig meg kell mutatni szakembernek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.