Vészhelyzet

Fulladás csecsemőkorban: hogyan távolítsuk el a szájüregben lévő tárgyat

A csecsemő légútjába került apró tárgy vagy ételdarabka hamar fulladást okozhat, ezért nagyon gyorsan kell cselekedni. Ha a légzés elakadt, ütögessük meg a csecsemő hátát, és alkalmazzunk

A csecsemőkori fulladás főbb tünetei

  • Hirtelen köhögés, fulla­dozás
  • Ha a tárgy részlegesen zárta el a Iégutat, a csecsemő tud köhögni, de nehezére esik a hang­adás, sírás
  • A légút teljes elzáródása­kor a csecsemő nem képes hangadásra, légzésre
Vigyázz! A szájüregben látható tárgyat különös körültekintéssel vegyük ki! Ha óvatlanok vagyunk, lenyomhatjuk a ga­ratba, és felsérthetjük vele a torok nyálkahártyáját!

Fulladás csecsemőkorban

  1. Ütögessük a hátát! Ha a csecsemő nem lélegzik, fektessük hason az alka­runkra. A kezünkkel támasszuk meg a fejét, a másik tenyerünk alsó részével pedig ötször ütögessük meg a lapocká­ja között. Amennyiben a csecsemő már nagyobb, üljünk le, és fektessük hassal a térdünkre, hogy a hátára üthessünk.
  2. Pillantsunk bele a szájba! Emeljük a csecsemőt háton az alkarunkra. Támasszuk meg a fejét a tenyerünkkei a nyakszirtjénél, de próbáljuk minél job­ban hátraengedni. Nézzünk bele a szá­jába. Ha látható az idegen test, távolít­suk el óvatosan. Ha nem, alkalmazzunk mellkasnyomást.
  3. Nyomjuk meg a mellkast! Tartsuk a csecsemőt háton fekve az alkarun­kon, s próbáljuk minél jobban hátra­engedni a fejét. A karunkat vagy könyö­künket megtámaszthatjuk a combun­kon. Szabadon maradt kezünk két ujját nyissuk szét kissé, és tegyük a szegy­csontra. Nyomjuk be a mellkast ötször egymás után, viszonylag erőteljesen. Újra nézzünk bele a csecsemő szájába.
  4. Kérjünk segítséget! Ismételjük meg az 1-3. lépést háromszor. Ha továbbra sem sikerült eltávolítani az idegen tes­tet, hívjuk a mentőket. (Telefonálás közben se tegyük le a csecsemőt.) Megér­kezésükig folytassuk a hát ütögetését, valamint a mellkas nyomogatását, és rendszeresen ellenőrizzük a szájüreget.

Hogyan tovább?

  • Amíg a tárgyat nem sike­rül kivenni, vagy oda nem érnek a mentők, váltogassuk a műveleteket: mér­jünk öt ütést a hátra, és nyomjuk meg ötször a mellkast.
  • Az eszméletlen csecse­mő garattáji izmai ellazulnak, így az idegen test könnyebben távozhat.
  • Sikeres beavatkozás után is feltétlenül vizsgál­tassuk meg a csecsemőt gyermekorvossal.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.