Vészhelyzet

Erős vérzés: fontos teendők a vérzés elállítására, nyomókötés, mentő kihívása

Az erős vérzés életveszélyes, mert létfontosságú testfolyadék vész el a keringési rendszerből. Nagy vérveszteség esetén a sérült eszméletét veszítheti, végül leállhat a légzése és a vérkerin­gése. Elsődleges feladat tehát a vérzés csillapítása.

Vigyázz!

 • Ha a sebben idegen test van (pl. üvegdarab), hagyjuk olyan helyzetben, ahogy csillapítja a vérzést.
 • Ne etessük vagy itassuk meg a sérültet, mert elkép­zelhető, hogy altatni fogják.
 • Ha a sérült eszméletét ve­szíti, biztosítsuk a szabad légutat, és ellenőrizzük a lég­zést. Készüljünk fel, mert lehet, hogy meg kell kez­denünk az újraélesztést.
 1. Emeljük fel a végtagot! A sérült végta­got emeljük a szívnél magasabbra, mert így kevesebb vért kap. Ezzel csökkent­hetjük a vérveszteséget.Erős vérzés
 2. Fektessük le a sérültet! Fektessük hanyatt a sebesültet, és a lábát polcol­juk fel (pl. Helyezzük egy szék támlájá­ra). A sérült testrészt tartsuk továbbra is a szívnél magasabban. Így elkerülhet­jük a nagy vérveszteség nyomán kiala­kuló életveszélyes sokkot.Erős vérzés
 3. Gyakoroljunk közvetlen nyomást a sebre! Ha a sebet ruhadarab takarja, távolítsuk el (akár le is téphetjük vagy vághatjuk). Nyomjunk gézlapot közvet­lenül a sebre, és lehetőleg egy pólyate­kercset (nyomópárnát) is szorítsunk rá.
 4. Készítsünk nyomókötést! Kötözzük körbe a sérült testrészt, hogy a gézlap és a pólyatekercs ne mozduljon el, és állandó nyomást gyakoroljon a sebre (de ügyeljünk arra, hogy a kötés ne legyen túl szoros).
  Hívjuk a mentőket. Ha a kötés átvérzik, tegyünk rá újabb gézlapot, és rögzítsük másik pólya tekerccsel.Erős vérzés
Segítség! Ha van segítőtársunk, kérjük meg, hogy hívja a mentőket, amíg mi ellát­juk a sérültet.
Egyéb veszély: amennyiben van, húzzunk egyszer használatos, steril kesztyűt.

Hogyan tovább?

 • Amíg várjuk a mentőket, kísérjük figyelemmel a be­teg állapotának változása­it. Időnként ellenőrizzük, hogy eszméleténél van-e, a légzése és a vérkeringé­se nem állt-e le.
 • A nyomó kötés ne legyen túl szoros. Végtagsérülés esetén ezt könnyen ellen­őrizhetjük: nyomjuk meg a bekötött kéz vagy láb egyik ujját, hogy elfehéredjen. Elengedés után a színének rögtön vissza kell térnie. Ha sokáig fehér marad, lazítsunk a kötésen. A szo­rosságot ellenőrizzük tíz­percenként.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.