Orvosi tanácsok

Mik a vesedaganat tünetei? Hogyan kezelhető?

A vesedaganatok aránylag ritkák, a daganatos betegek 2-3%-át teszik ki. Kialakulásukban exogén (szervezeten kívüli) okok, például: dohányzás játszhat szerepet, mások endogén (szervezeten belüli) okokat feltéte­leznek, de egyértelműen biztos etiológiai (kóroki) tényező nem ismert.

Kutatási eredmények! Régebben 40 és 60 év között volt a jelentkezési maximumuk, s férfiakon 2-3-szor gyakrabban fordultak elő, mint nőkön. Az utóbbi időkben fia­talabb korban is egyre többször kórismézik, másrészt a nemek közötti eltérés is kezd kiegyenlítődni.

Esetleges genetikai faktorokat feltételez az a tény, hogy Európában a megbetegedés előfordulási aránya sokkal ma­gasabb, mint Ázsiában vagy Afrikában. A betegség európai incidenciája 12,2/100 000. Ez az adat jól korrelál a magyarországi műtéti statisztikák­kal, hazánkban évente közel 1000 veseeltávolítás történik tumor miatt. Ha a vesetumort előrehaladott stádiumban (távoli metasztázisok, érbe-törés, lokális ráterjedés a környező szervekre) kórismézik, az öt éves túl­élés igen szerény, a 10%-ot is alig éri el, míg a korai tünet- és áttétmentes periódusban felfedezett és helyesen kezelt vesetumoros betegek 90%-a megérheti az öt évet, jelentős részük a teljes gyógyulásban bízhat.

Kiknek kell fokozottan ügyelniük?

Leg­rosszabb a prognózisa azoknak a betegnek, akiknél csontmetasztázist (csontáttétet) kórisméznek, ezek a diagnózis felállítását követően alig élnek egy évet. Akiknél a vesetumort korai stádiumban fedezik fel, hosszabb-rövid időszak után visszanyerhetik munkaképességüket, akár teljes életet is élhetnek. A megbetegedés népegészségügyi jelentősége az, hogy az új betegek kétharmad része aktív életkorban jelentkezik, s ezeknek a fele nem tér vissza eredeti munkakörébe.

Mik lehetnek a vesetumor tünetei?

A vesetumorok klasszikus tüneteit minden tankönyv megemlíti. A vérvizelés, a deréktáji fájdalom és a tapintható daganat azonban együttesen csak igen ritkán jelentkezik. Ha ezek a tünetek együttesen viszik orvoshoz a beteget, akkor már általában előrehaladott stádiumban kórismézik a folyamatot. A vesedaganatok sokszor egyetlen, legelőször jelentkező tünete a vérvizelés, mely különböző mér­vű lehet, s azt jelenti, hogy a vese rendeltetésszerű működését végző szövetállo­mányból kiinduló folyamat betört a vese üregrendszerébe. Ha a vérzés nagyfokú, el is zárhatja a vesevezetéket, s kőkolikához hasonló fájdalmat okoz.

Jegyezzük meg! Differenciál­diagnosztikai szempontból megjegyzendő, hogy köves betegnél általában előbb jelentkezik a kólika, majd a vérvizelés, míg vesetumoros betegnél a kólikát megelő­zi az esetleg ureterlenyomatot utánzó vérrögök ürítése.

Milyen tüneteknél érdemes egyből orvoshoz fordulni?

A vesedaganat az előbb említett kólikaszerű görcsökön kívül esetleg feszülő deréktáji fájdalmat is okozhat, ha a megnagyobbodott vesetumor feszíti a vese tokját. Sovány embereken, főleg az alsó pólusra lokalizálódó daganatok tapinthatóak is, ez mindenképp a folyamat előrehaladottságát jelenti. Nem gyakori tünet a láz, mely tumorszéteséssel magya­rázható. Ritkábban jelentkező tünet a néha hevenyen kialakuló herevisszértágulat vagy a nagyajkakon megjelenő tágult vénás hálózat. Máskor hipertónia, gyenge­ség, étvágytalanság, nagyfokú fogyás, esetleg a nyakon tapintható nyirokcsomó vagy valamely hosszú csöves csont patológiás törése viheti orvoshoz a beteget. Általában ha ezek a tünetek akár egyenként akár együttesen jelentkeznek, min­denképp rossz prognózist jelentenek. A tüdőben, májban vagy agyban jelentkező áttétek esetén a folyamat általában inoperábilis (már nem operálható).

Miért alakulhat ki vesetumor?

A vesetumorok kialakulásának oka ismeretlen, megelőzésére módszer nincs. A vesetumorok esetében egyértelmű, hogy a tünetek jelentkezésekor álta­lában a folyamat előrehaladott vagy legalábbis olyan kitérjedtségű, amikor már nem lehet a teljes siker reményében felvenni a kór elleni küzdelmet. Nem tudjuk, hogy a vesedaganatok milyen gyorsan növekednek, de a keze­lést elutasító néhány beteg megfigyelése alapján elképzelhető, hogy a kli­nikai tünetmentes stádium akár több évig is tarthat. Ha egy vesetumoros folyamatot sikerül még a klinikai tünetek jelentkezése előtt felfedni, akkor esély van a beteg teljes meggyógyítására.

Visszatekintés

Negyed évszázaddal ezelőtt, ami­kor még nem állt rendelkezésünkre UH, CT és MR, azaz a vesetumorok ese­tén a három legfontosabb diagnosztikai lehetőség, csak a legritkább esetben sikerült korai, 3 cm-nél kisebb nagyságban a folyamatot kimutatni. A leg­utóbbi évtized eredménye, hogy az ultrahangkészülékek és működtetőik száma nőtt, így a legtöbbször más ok miatt végzett hasi UH-vizsgálatok egyre több esetben mutatnak ki igen korai, 2-3 cm-es vesedaganatokat, melyeket sikeresen lehet operálni. Elméletileg elképzelhető a vesetumoros betegek szűrése. Ennek két feltétele van: az ultrahangvizsgálatokban jártas szakemberek és az alkalmas készülékek számának megemelése. A betegség életkori eloszlásának figyelembevételével a 40 év feletti férfiaknál és az 50 év feletti nőknél egyaránt 65 éves korig 2-3 évente hasi ultrahangvizsgála­tot kell végezni. Az összes vesedaganatos megbetegedés több mint 80%-a ebben az életkorban fordul elő, így abban az optimális esetben, ha minden­ki résztvenne a szűrésekben, várható lenne, hogy hazánkban körülbelül 800 vesedaganatot igen korai szakban sikerüljön felfedni.

Mi lehet a megoldás vesetumor esetén?

A vesetumoros beteg egyetlen reménye a gyógyulásra, ha sikerül megműteni. Az előrehaladott esetekben alkalmazott kemoterápia általában csak 25-35%-ban hoz javulást. A műtött betegeket szorosan kell követni.

Kutatási eredmények! A visszaesések 75%-a az első két évben jelentkezik, de leírtak már 20 évvel később jelentkező tüdőáttétet is.

A kialakult távoli áttétek részben sebé­szi, részben kemoterápiás módszerekkel kezelhetőek. A visszaeső betegek prognózisa kedvezőtlen, alig 30%-uknak van reménye az ötéves túlélésre.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.