Vészhelyzet

A sebfertőzés felismerése és kezelése

Amikor a testbe került kórokozók osztódni kezdenek, fertőzés alakul ki. Bármely külső sérülés utat nyit nekik, magyarán a sebek fertőzésveszélyt teremtenek. Komoly kockázatot jelent, ha egy nyílt sérülés negyvennyolc órán belül nem gyógyul be. Ha időben észrevesszük a bajt, és kezeljük a sebet, az „ártalmatlan” sérülés nyomán nem támadja meg veszélyes fertőzés a szervezetet.

Tünetek

A fertőzésre utaló tünetek szerencsére könnyen felismerhetők. Azonnal cselekedjünk, amint az alábbiakat tapasztaljuk.

  • Meleg tapintású, duzzadt seb és sebkörnyék.
  • Gennyes seb, körülötte vörösség vagy szétfutó vörös csíkok.
  • Duzzadt nyirokcsomók a hónaljban, nyakszir­ten, lágyékban.
  • Láz, rossz közérzet, levertség, gyengeség.

Teendők:

  1. Fertőtlenítsük a sebet! A régi kötést vegyük le, majd gondosan tisztítsuk meg a seb környékét szappanos vízzel, sebbenzinnel vagy alkoholmentes antiszeptikus (fertőtlenítő) törlőkendővel. (A régi kötszert a higiéniai előírások figyelembevételével dobjuk ki.) Sebfertőzés
  2. Tegyünk fel új kötést! Helyezzünk új, steril gézlapot a sebre, és kössük át. Komolyabb kéz- vagy karseb esetén rögzítsük a végtagot.
  3. Kérjünk orvosi ellátást! Megeshet, hogy a seb elfertőződése ellen antibiotikumot kell szedni – irányítsuk a sérültet az orvoshoz, vagy vigyük be az ügyeletre.

A fertőzésekről

  1. Legyünk elővigyázatosak! A kórokozók a sérülé­sen keresztül könnyűszerrel „bemasírozhatnak” a szervezetbe. Elég, ha koszos késsel vágtuk meg magunkat, vagy a seb a ruházattal, esetleg pisz­kos kézzel érintkezett. Az elhalt szövetdarabok is fertőzést okozhatnak.Sebfertőzés
  2. Óvjuk a sebet! A tisztaság jelentősen csökkenti a sebfertőzés kockázatát. A sérült ellátása előtt mossunk alaposan kezet meleg vízzel és szappannal. Víz hiányában használjunk alkoholos kéztisztító gélt vagy törlőkendőt. Húzzunk védő­kesztyűt (eldobható kaucsukmentes fajtát, mert a sérült allergiás lehet a gumira). A sebből a vér­zés kimossa a szennyeződések nagy részét, a seb környékét alaposan meg kell tisztítani.
  3. Kérjünk tetanusz elleni védőoltást! A tetanusz (merevgörcs) súlyos fertőző betegség, melyet egy talajban és állati trágyában élő baktérium által ki­választott méreganyag okoz. Gyermekkorban va­lamennyien kapunk tetanusz elleni védőoltást, ám a szervezetet a fertőzés kialakulásakor újabb injekcióval kell „emlékeztetni” erre. Az emlékeztető oltás egy évig nyújt védettséget.
Vigyázz! Ha a sérült rosszul lesz, belázasodik, a hideg rázza, vagy gyengeségre és levertségre panaszkodik, azonnal vigyük orvoshoz, vagy hívjuk ki az ügyeletet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.