Vészhelyzet

Újraélesztés lépései: lélegeztetés, defibrillátor használata

Ha nincs légzés, a szív megáll. A keringést mellkas­nyomásokkal (szívmasszázzsal) és lélegeztetéssel tarthatjuk fenn. Így a szervezet oxigénhez jut. Próbáljunk automata külső defibrillátort szerezni – ez a szerkezet egyre több helyen megtalálható.

Fontos! Miután szabaddá tettük a légutat ellenőrizzük a lég­zést. Ha a légzés­sel nincs gond, ne alkal­mazzunk szívmasszázst és lélegeztetést.
Segítség! Ha akad segítségünk, kér­jük meg, hogy riassza a mentőket, amíg mi ellen­őrizzük a légzést. Ezután számoljon be a hívásról.

Vigyázz!

 • Az újraélesztés során gon­dosan ügyeljünk arra, hogy ne a szegycsont alsó végét, a bordákat vagy a has felső részét (a gyomorszájat) nyom­juk meg.
 • Ha a lélegeztetés során a mellkas nem emelkedik és süllyed, igazítsunk a sérült fejtartásán. Kíséreljük meg a műveletet ismét. Két szív­masszázssorozat között leg­feljebb csak kétszer próbál­kozzunk!
 1. Helyezzük az egyik kezünket a mell­kasra! Szilárd felületen fektessük hanyatt a sérültet, és térdeljünk mellé. Egyik tenyerünket helyezzük a mellkas közepén található szegycsontra. felnőtt újraélesztése
 2. Tegyük a másik kezünket is a mellkasra! Szabadon maradt kezünkkel tenyerel­jünk a mellkasra tett kézfejre. Karunk legyen nyújtva. Ujjainkat kulcsoljuk össze, majd emeljük meg, hogy csak a tenyér érintse a mellkast.
 3. Nyomjuk le a mellkast! Hajoljunk előre, hogy karunk a mellkasra merő­leges legyen. Nyomjuk le a szegycsontot négy-öt centiméterrel, majd engedjük föl. Kezünket mindvégig tartsuk a mell­kason. Gyors egymásutánban harminc­szor ismételjük meg a műveletet, per­cenként száz nyomásnak megfelelő sebességgel.felnőtt újraélesztése
 4. Biztosítsuk a szabad légutat! Térdel­jünk a sérült feje mellé. Egyik kezünkkel döntsük hátra a fejet, a másikkal emel­jük meg az állat, hogy a légút szabaddá váljon. Hagyjuk, hogy az áll kissé előreessen, és a száj kinyíljon.újraélesztés
 5. Lélegeztessük! Fogjuk be az orrot (nyomjuk össze az orrszárnyakat). A másik kezünkkel támasszuk alá az állat. Vegyünk normálisan levegőt. Szorítsuk a szánkat a sebesült szájára, és fújjunk bele, Ha jól csináltuk, a mellkas megemelkedik.újraélesztés
 6. Ellenőrizzük a mellkas süllyedését! Fordítsuk a fejünket a mellkas felé, és figyeljük, ahogy lesüllyed. Közben vegyünk megint levegőt, és ismételjük meg mégegyszer az 5. És 6. Lépést.újraélesztés
 7. Ismételjük meg a mellkasnyomást és a befújást! Fejtsünk ki újabb harminc gyors nyomást a szegy­csontra, majd alkalmazzunk megint két befújást. Felváltva ismételgessük a két műveletet.

Az automata külső defibrillátorautomata külső defibrillátor

 • Helyezzük el az elektródákat! A készülék bekapcso­lása után a fedlapon látható rajz alapján tapasszuk az elektródákat a sérült testére.
 • Várjunk, míg a gép megvizsgálja a szívritmust! Senki ne érintse meg a sérültet, amíg a készülék meg­vizsgálja a szívritmust. Ha az elemzés elkészült, a gép jelzi, hogy szükség van-e sokkra (áram­ütésre).
 • Ha sokkra van szükség: nyomjuk meg a „SOKK” („SHOCK”) feliratú gombot. Az áram­ütéstől a beteg egész teste megrándul. A sokk sikertelensége esetén folytassuk az újraélesztést két percig. Ezt követően a készülék ismét ellenőrzi a szívritmust. Az elektródákat akkor se vegyük le a sérültről, ha a szívműködése beindult.
 • Ha nincs szükség sokkra: folytassuk az újraélesz­tési műveletet két percig. Ezután a gép újra elemzi a szívritmust. Hagyjuk az elektródákat a sérült testén, és kövessük pontosan a készülék további utasításait.
Hogyan tovább? Amíg a mentőket várjuk, megszakítás nélkül folytas­suk az újraélesztés műveletét (ha bírjuk erő­vel). Amennyiben közben megindul a normális lég­zés, hagyjuk abba, és fek­tessük a sebesültet stabil oldalfekvésbe. Várjuk meg a mentőket.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.