Wellness otthon

A kardió edzés lépései

A cardio-tréning a következő lépésekből áll:

  • bemelegítés
  • gyakorlatok
  • levezetés

Bemelegítés: a bemelegítés célja a pulzusszám növelése, az oxigén­felvétel, a vérerek kitágítása, az aktív izmok rugalmasságának és hő­mérsékletének növelése. Általában 5-10 percig tart, minél kevésbé fitt a vendég, annál tovább.

Két részből áll:

  • alacsony intenzitású izommunka a vérkeringés felélénkítése és az izmok bemelegítése céljából
  • nyújtás

Levezetés:

A levezető gyakorlatok során apránként csökken a szív- és ér­rendszer aktivitása és a test anyagcsere-folyamatai is lelassulnak. A gya­korlatok hirtelen befejezése veszélyes is lehet. A levezetés megakadályozza, hogy a vér a vénákban összegyűljön. Ez különösen azok számára fontos, akik még az edzések elején járnak, főleg, ha nincsenek jó kondícióban.

A levezetés átlagos ideje 5-10 perc, minél hosszabb volt az edzés vagy minél rosszabb állapotban van a vendég, annál hosszabb lesz a levezetés ideje is. A levezetést követheti még több nyújtógyakorlat is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.